Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgredi

Izborno povjerenstvo BiH ni danas nije uspjelo donijeti odluku o ponavljanju izbora u Stocu

izbori bih
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.10.2016.
u 14:51

Na sjednici održanoj u Sarajevu predsjednik SIP-a Ahmet Šantić i članovi Suad Arnautović i Irena Hadžiabdić predložili su da se odmah donese odluka o poništavanju izbora u Stocu 2. listopada i o njihovu ponavljanju, no za to nisu dobili potporu ostala četiri člana

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) danas nije uspjelo donijeti odluku o tome hoće li i kada biti ponovljeni izbori u Stocu, koji su 2. listopada morali biti prekinuti zbog nasilja na nekim glasačkim mjestima, jer su članovi tog tijela i dalje na suprotnim stajalištima o utvrđivanju odgovornosti za te izgrede.  

Na sjednici održanoj u Sarajevu predsjednik SIP-a Ahmet Šantić i članovi Suad Arnautović i Irena Hadžiabdić predložili su da se odmah donese odluka o poništavanju izbora u Stocu 2. listopada i o njihovu ponavljanju, no za to nisu dobili potporu ostala četiri člana.  

Hrvatski članovi Ivan Rogić i Stjepan Mikić inzistirali su da se ponavljanje izbora zakaže nakon što se utvrdi odgovornost za počinjene izgrede, a takvo su stajalište podržala i dvojica srpskih članova Branko Petrić i Novak Božičković.  

U konačnici je i Hadžiabdić poduprla taj prijedlog pa je donesena formalna odluka o provedbi istrage koja bi trebala pokazati tko je točno odgovoran za nasilje u izbornom danu.  

Ovime je otvorena mogućnost za sankcioniranje odnosno skidanje s kandidatske liste Salmira Kaplana, bošnjačkog kandidata za novog načelnika Stoca, kojega je i policija Hercegovačko-neretvanske županije kazneno prijavila zbog nasilničkog ponašanja.  

Predsjednik SIP-a Šantić novinarima je kazao kako je nezadovoljan ovakvim redoslijedom postupaka jer se time izbornopovjerenstvo pokušava pretvoriti u istražitelja.  

"Jasno je što se ovime želi postići", kazao je Šantić sugerirajući kako se na ovaj način zapravo intervenira na izbornim listama.

>> BiH: Policija prijavila Tužiteljstvu Kaplana i 10 članova Inicijative za Stolac

Komentara 3

NE
Nemesis100
16:40 25.10.2016.

Da u BiH postoji bar malo prava taj Kaplan bi bio brzo procesuiran za krivicno djelo. I taj siledzija nebi imao prava da se ponovo kandiduje. Odluke CIK-a bi u ovom slucaju trebale biti jednoglasne. Ono sto nije dobro, je da postoji trgovina kako u Ustavnom sudu tako i u CIK-u, da bi za ovu odluku glasali srpski predstavnici iz CIK-a nasi su morali da glasaju u njihovu korist u odluci koja se tice Srebrenice gdje nije dozvoljeno brojanje oko 2000 listica putem poste pristiglih iz USA zbog navodnog kasnjenja a ti glasovi su bili za Durakovica koji je i zbog te odluke izgubio na izborima u opcini Srebrenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije