Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani na biralištima

5 dobrih razloga zašto su britanski izbori bitni svima u svijetu

Velika Britanija izbori
Foto: Press Association/Pixsell
07.05.2015.
u 08:06

Oko 50 milijuna registriranih birača ima pravo birati 650 zastupnika u parlamentu, a izbori se održavaju i za oko 9000 mjesta u 279 britanskih lokalnih jedinica.

Milijuni birača u Velikoj Britaniji danas izlaze na opće izbore. Oko 50 milijuna registriranih birača ima pravo birati 650 zastupnika u parlamentu, a izbori se održavaju i za oko 9000 mjesta u 279 britanskih lokalnih jedinica.

Biraju se i gradonačelnici Bedforda, Copelanda, Leicestera, Mansfielda, Middlesbrougha i Torbayja. Prvi puta su se britanski birači mogli registrirati za glasovanje preko interneta. Očekuje se da će rezultati mnogih izbornih jedinica biti poznati do ponoći, dok se objava konačnih rezultata očekuje sutra u podne.

BBC je nabrojao pet dobrih razloga zašto su britanski izbori bitni ne samo za birače u državi, već i za "ostatak svijeta":

1. Bogata i moćna država

Velika Britanija je vrlo bogata i moćna država koju milijuni ljudi posjećuju ili se u nju useljavaju svake godine. Ovi izbori su zanimljivi i zato što nitko ne zna tko će na kraju pobijediti, uspjeti stvoriti većinu i parlamentu te složiti novi britansku vladu.

2. Utjecaj u svijetu

Velika Britanija je jedna od stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i nuklearna sila sa petim po veličini proračunu za obranu u svijetu. Mnogo od toga bi se moglo promijeniti ovim izborima. Važno je i pitanje britanskog odnosa sa Europskom unijom, jer je premijer David Cameron u kampanji obećao održavanje referenduma o ostanku ili izlasku iz EU do kraja 2017. godine, ukoliko ostane premijer. Jačanje Škotske nacionalne stranke otvara i pitanje neovisnosti Škotske i slabljenja, a moguće i nestanka, Ujedinjenog Kraljevstva. Može li Ujedinjeno Kraljevstvo bez Škotske ili bez nuklearnog oružja, čije postojanje neke stranke dovode u pitanje, ili izvan Europske Unije i dalje zadržati mjesto u Vijeću sigurnosti i što o tome misle NATO i SAD? I zbog tih mogućih promjena su britanski izbori zanimljivi u svijetu.

3. Imigranti i turisti

Od 1998. svake godine razlika je između onih koji dolaze u Veliku Britaniju i onih koji odlaze bila više od 150 tisuća. U mnogim godinama je ta razlika bila i više od 250 tisuća ljudi. Ne začuđuje da je pitanje imigranata bilo jedno od bitnih pitanja na ovim, kao i na izborima 2010. godine. Stranka UKIP smatra da Velika Britanija mora ponovno uspostaviti kontrolu nad svojom granicom izlaskom iz EU i prekinuti slobodu kretanja za oko pola milijarde Europljana i uvesti strože mjere za ulazak u državu. UKIP neće pobijediti na izborima, ali je bitna i činjenica da Konzervativna stranka želi obeshrabriti državljane EU od dolaska u državu promjenom politike potpora, dok se Laburistička stranka želi obračunati sa kompanijama koje koriste jeftinu radnu snagu.

4. Strani investitori

Ujedinjeno Kraljevsko je peta ili šesta (statističari se još nisu dogovorili) najveća ekonomija svijeta, a londonski City je glavni konkurent New Yorku kao globalni centar financijskih usluga. U kampanji su se čuli mnogi neprijateljski glasovi prema bogatijim slojevima društva, posebno prema strancima bogatašima. Jedino se Konzervativna stranka suzdržavala od toga, no i oni su po tom pitanju bili vrlo tihi. Laburisti su, s druge strane, obećavali dizanje poreza za skupe nekretnine i početak oporezivanja stranih zarada bogatih stranaca u Londonu te nove poreze za bankarski sektor te povećavanje poreza za korporacije.  Zbog toga će sa velikom pažnjom rezultate izbora pratiti i direktori stranih kompanija povezanih sa Velikom Britanijom.

5. Ekonomija

Ekonomski rast od 2,6 posto prošle godine, koji je ostvarila Velika Britanija, čini je jednom od najbrže rastućih država Europe. Nezaposlenost u Ujedinjenom Kraljevstvu je 5,6 posto, u odnosu na prosjek EU od 11,3 posto, a trenutni ekonomski model britanske vlade podržava i MMF. NO, ne može se zaključiti da je Velika Britanija riješila sve svoje ekonomske probleme. Još uvijek više proizvoda uvozi nego izvozi, a deficit proračuna iznosi 5,5 posto BDP-a. Konzervativci su u kampanji obećavali da će kroz smanjenje rashoda ukinuti deficit do kraja petogodišnjeg mandata, dok su Laburisti postavili mnogo lakši cilj smanjivanja zaduženja. 

>>Laburist Miliband najizgledniji je novi britanski premijer - ako pridobije Škote

>>Je li u Engleskoj strah od Škota jači od želje da se preuzme vlast?

Komentara 3

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
09:53 07.05.2015.

1.Škotska u EU, Engleska nek čim prije izađe iz EU. 2.U Engleskoj ima svega, a najmanje Engleza 3. Gade se cijelom svijet pa tako i SAD-u, nisu Ameri zaboravili protiv kog su se borili u građanskom ratu !!!! 4. Dekolonizirat svijet od Britanaca ( Engleza ) !!!!!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:32 07.05.2015.

Gusarska posla!

Avatar nekakav
nekakav
09:50 07.05.2015.

jadna je budućnost zemlje koja svoju trenutnu snagu ima zahvaliti crnom kapitalu iz ostalih zemalja. da, moćna je to i bogata zemlja, ali po čemu? kad će eu početi provoditi nadzor nad london cityem, tj. financijama, ode ta prednost britanaca.a. ne zaboravimo da je i otok man vrlo bitan u toj priči. porezne oaze su još itekako žive. britanija je skupa. porez na nasljedstvo iznimno visok, do 45%. i plaće su visoke, jer moraju tjerati takve visine u kojima oni lete. sport? da nije ruskog i arapskog kapitala, premiership bi bio kao i njihova reprezentacija, na glasu, ali bez rezultata. svu svoju moć su ostvarili na račun iskorištavanja sirotinje, a sad kad ista k njima dolazi, e sad oni njih ne žele... pa i njihova zajednica naroda je jedna farsa. eto, i omražena kraljevska obitelj se malo popravila u očima naroda, otkako su počeli djecu raditi. platili medije, i eto im ljepše slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije