Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA VRHU VELIKA TROJICA

Izabrani najbolji američki predsjednici u povijesti, Obama kotira visoko, a čak i Nixon bolji od Georga Busha

George Bush
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
1/3
19.02.2017.
u 08:36

To što je Obama ušao na listu na broju 12 je dosta impresivno", tvrdi Douglas Brinkley, profesor povijesti na Rice Universityju

Abraham Lincoln, George Washington i Franklin D. Roosevelt proglašeni su trima najboljim predsjednicima u američkoj povijesti, dok je Barack Obama završio na dvanaestom mjestu, objavili su u petak povjesničari. 

U najboljih pet od 43 predsjednika nalaze se i Theodore Roosevelt i Dwight Eisenhower, stoji u tom povijesnom istraživanju koje je po treći put provela televizijska mreža C-SPAN, prenosi agencija Reuters.

 Obamin prethodnik George W. Bush nisko je plasiran na 33. mjestu a bolji od njega je Richard Nixon (28.), Jimmy Carter (26.), Gerald Ford (25.), Bushov otac George H.W. Bush (20.), Bill Clinton (15.), Ronald Reagan (9) i John F. Kennedy na osmom mjestu. 

>>Trumpa mediji uhvatili u laži na konferenciji, dan poslije osvetio im se na Twitteru

"Velika trojica su još jednom Lincoln, Washington i FDR, kao što i trebaju biti. To što je Obama ušao na listu na broju 12 je dosta impresivno", tvrdi Douglas Brinkley, profesor povijesti na Rice Universityju. 

Istraživanje se već provelo 2000. i 2009. godine, a u njemu je od 91 povjesničara predsjedništava zatraženo da rangiraju 43 bivša predsjednika po deset kategorija.

Obama, koji je nakon dva mandata napustio funkciju u siječnju s dobrom potporom javnosti, na trećem je mjestu u kategoriji "jednake pravde za sve", ali 39. u "odnosima s kongresom". 

"Očekivali biste da će se Obamina popularnost u vrijeme njegovog odlaska s funkcije preslikati u viši rang", ističe Edna Greene Medford, profesorica povijesti na sveučilištu Howard. 

"No, naravno, povjesničari vole promatrati prošlost iz daljine, pa će samo vrijeme pokazati njegovu ostavštinu". 

Najgorim predsjednicima u povijesti proglašeni su Andrew Johnson, Franklin Pierce i James Buchanan, čak i iza Williama Henryja Harrisona koji je služio samo mjesec dana. 

>>Trump se susreo s kanadskim premijerom, no svi pričaju o zaljubljenom Ivankinu pogledu

>>Melania je očajna i nesretna, nije ovo željela

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
10:28 19.02.2017.

Kakvo je po tom pitanju stanje u Hrvatskoj?

MM
m.muharremi
12:19 19.02.2017.

Za nas albance sa kosova, svi su predsjednici sad najbolji ali , clinton i oba busha , stariji i mladji , stoje visoko u ljestvici najboljiljih predsjednika sad

GO
gooniegoogoo
09:23 20.02.2017.

treba pokrenuti i namjerno izgubiti 6 inozemnih ratova, treba uništiti Afriku, Aziju i Europu, treba uzrokovati smrt barem milion ljudi, treba raseliti desetke miliona, treba izazvati rasni rat u svojoj državi, treba izbrsiati sigurnost Amerikanaca i Europljana, treba u svoju državu uvesti što više svih pa i onih koji je mrze i treba je zadužiti ko svih prethodna 42 zajedno jer kako je i reko pri izboru;" On će Ameriku fundamentalno promjeniti" .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije