Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Gibraltar

Iz HT Mostara izvukli milijune eura za fiktivni otkup TV prava

akcija Gibraltar
Foto: Zoran Grizelj
1/2
22.10.2014.
u 19:05

Fimi media iz BiH – 
Uhićeni su vlasnici agencija i direktori telekomunikacijskih kompanija u BiH

Tek nakon trećeg zahtjeva slovenskog državnog odvjetništva i Interpola, danas je u BiH pokrenuta policijsko-pravosudna akcija pod nazivom Gibraltar koja je zagrebala jednu od najvećih korupcijskih afera povezanih s izvlačenjem milijuna eura iz mostarske telekomunikacijske kompanije HT Mostara.

Riječ je o pranju novca preko nekoliko marketinških agencija povezanih sa SDP-om u BiH, zbog čega se cijela afera već kolokvijalno zove BiH ‘Fimi media’.

Račun mirovao godinama

U akciji su uhićeni Neven Kulenović, vlasnik SVRSA-e, najveće marketinške agencije u zemlji, blizak SDP-u, koji je prije desetak dana izgubio izbore u BiH, te njegovi bliski suradnici iz kompanije Ujedinjeni mediji, direktor HT Mostara Stipe Prlić i njegov zamjenik Zoran Bakula, te glavna i odgovorna urednica i direktorica marketinga PINK-a BiH Lajla Torlak, direktor mreže Plus Darko Aleksić, dok su nedostupni vlasnik marketinške agencija MITA Ejub Kučuk i Senad Zaimović, direktor “Fabrike” koja je uz ostale radila i najavne špice za HRT-ovu emisiju Nedjeljom u dva.

Posljednji zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć slovenskog tužitelja Harija Furlana, koji je inzistirao na dostavljanju istražnog materijala iz BiH ili pak prosljeđivanju vlastitih dokaza, napokon je rezultirao pokretanjem pravosudne akcije koja se godinama povlačila po ladicama županijskog, a tek odnedavno i Državnog odvjetništva BiH. U razotkrivanju ove skupine, uz austrijske i slovenske, sudjelovali su i hrvatski istražiteljski organi. Utvrđeno je da su na temelju krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura izvlačili novac preko off shore kompanija u inozemstvu u iznosu većem od 5 milijuna eura za fiktivni otkup TV prava i usluga.

Lavina je pokrenuta kada je 2010. godine objavljen revizijski izvještaj o marketinškim uslugama HT Mostara za 2008., a slovenski istražitelji blokirali nerezidentne račune Kulenovića, Prlića i Bakule u tadašnjoj banci Austria Creditanstalt na koje su svakoga mjeseca tijekom nekoliko godina s računa off-shore kompanije 3 Media limited stizali deseci tisuća eura. Kako godinama nitko nije provjeravao ovaj račun, slovenski su istražitelji posumnjali u pranje novca. Državna odvjetnica BiH Dragica Glušac, koja će voditi ovaj slučaj, rekla je da su pisani dokazi nedvojbeni.

Dio novca u kampanji

– Riječ je o akciji godine s jako ozbiljnim djelima i visokim iznosima. Dokazi ne mogu biti jači. Pismeni dokazi najjači su i najpouzdaniji. Najvažnija je papirologija koju imamo u ovom slučaju – istaknula je D. Glušac.

Zanimljivo je da je vodstvo SDP-a BiH u dva navrata, unatoč tome što su znali da ga se sumnjičilo za milijunski kriminal, Prlića ponovno vraćalo na mjesto predsjednika uprave HT Mostara u kojem su T-HT Zagreb i Hrvatska pošta iz Zagreba vlasnici 44 posto udjela. Upravo se to događalo neposredno prije no što je sve usluge marketinškog oglašavanja ovog javnog poduzeća povjerio agenciji Nevena Kulenovića koji je postao član PR grupe koja je vodila SDP-ovu predizbornu kampanju. Sumnja se da je dio novca završio i u kampanji ove stranke. U spornim se revizijskim izvještajima vezanim za poslovanje HT Mostara iz 2008. spominjala i hrvatska marketinška agencija Digitel koja je organizirala brojne događaje i promotivne akcije HT Mostaru. Za koncerte Olivera Dragojevića, Željka Joksimovića ili Gibonnija HT Mostar je Digitelu plaćao između 80 i 90 tisuća eura.

>>U BiH olakšanje zbog povratka 
na nultu točku

>>Bošnjaci Lagumdžiju kaznili i zbog prijevara koje je radio Hrvatima

Komentara 1

JO
jozomali
21:10 22.10.2014.

hercegovci izmislili malverzaciju....pa nek se njome malo i posluže

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije