Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet s obitelji

Iz bolnice pušteni Amerikanci izliječeni od ebole: 'Danas je čudesan dan'

Kent Brantly
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
21.08.2014.
u 18:02

Američki liječnik Kent Brantly koji se u Liberiji zarazio virusom ebole danas je pušten iz bolnice, dok je misionarka Nancy Writebol puštena još u utorak.

Nakon gotovo tri tjedna provedenih u izolaciji Emory University bolnice u Atlanti, američki liječnik Kent Brantly koji se u Liberiji zarazio virusom ebole pušten je iz bolnice. Brantly je u Liberiji liječio i pomagao zaraženima od ove smrtonosne bolesti, pri čemu se i sam zarazio, pa je zajedno s misionarkom Nancy Writebol prebačen na liječenje u Sjedinjene Američke Države.

- Danas je čudesan dan. Presretan sam jer sam živ, zdrav i opet zajedno s obitelji - izjavio je dr. Kent Brantly na konferenciji za novinare u Atlanti, javlja CNN. Druga pacijentica Nancy Writebol iz bolnice je puštena u utorak, ali nije htjela davati izjave za javnost.

- Drago nam je zbog njihovog oporavka. Ono što smo naučili dok smo se brinuli za njih pomoći će ubuduće za razumijevanje liječenja ebole i, nadamo se, pomoći poboljšati šanse za preživljavanje - izjavio je dr. Bruce Ribner.

Osim klasičnih metoda liječenja koje se primjenjuju na svim pacijentima zaraženima ebolom, na liječniku Kentu Brantlyju primijenjen je i eksperimentalni lijek pod nazivom ZMapp koji se smatra najzaslužnijim za njegov oporavak i izlječenje. Isti lijek dobiva i Nancy Writebol kao i još troje zdravstvenih radnika koji su se zarazili u Liberiji i svi se osjećaju bolje.

Doktor Kent Brantly i Nancy Writebol prvi su i jedini pacijenti zaraženi ebolom koji su stigli na američko tlo kako bi se liječili u tamošnjim bolnicama, a Brantly je i prvi koji se uspješno izliječio od bolesti koja je u više od devedeset posto slučajeva smrtonosna. Na puštanje iz bolnice liječnici su se odlučili nakon što su nalazi krvi doktora Brantlyja dva dana zaredom bili potpuno negativni na virus ebole. Prema mišljenju liječnika, Brantly više nije zarazan i može slobodno napustiti bolničku izolaciju. U borbu s ebolom aktivno su se uključile velike farmaceutske kompanije i zaklade koje raspolažu eksperimentalnim lijekovima pa su tako iz Mapp Biopharmaceuticalsa čiji je ZMapp pomogao u izlječenju Kenta Brantlyja poručili kako su sve zalihe poslali u Liberiju, a slično je napravila i kanadska agencija za javno zdravstvo koja je u Liberiju uputila oko tisuću doza cjepiva VSV-EBOV.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije od virusa ebole dosad je život izgubilo 1350 ljudi u državama zapadne Afrike, a najmanje dvostruko je zaraženo.

>>Stožer Ministarstva zdravlja: U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj ebole

>>WHO: Najnovija epidemija ebole odnijela 1350 života

Komentara 5

DU
Deleted user
20:40 21.08.2014.

A kako pise, sve zalihe eksperimentalnog lijeka su poslali u liberiju. Ovaj decko je pomagao, oni salju lijek i pomazu. Ne samo da imaju znanje, nego su i spremni pomoci. Treba cijeniti dobre stvari. Drago mi je da su se ovaj lijecnik i casna sestra oporavilil. Volim pozitivne stvari

DU
Deleted user
17:43 21.08.2014.

Mali korak za čovjeka, velik za čovječanstvo, tj. za farmaceutsku industriju.

DU
Deleted user
20:18 21.08.2014.

Ne razumijem ove nepovjerljive ljude, halo, ovo je dobra vijest, eksperimentalni lijek djeluje, a tipovi se brinu da ce farmacija zaraditi. Najbolje natrag u pecine, onda farmacija nije zaradjivala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije