Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIO LEGIONARA

Ivan Pavao II. prikrivao zločine svećenika pedofila

Ivan Pavao II
AFP
06.05.2010.
u 12:24

Ivan Pavao II. prikrivao je teške zločine osnivača Kristovih legionara, oca Marciala Maciela Degollada, koji je umro 2008. u 87. godini, piše u najnovijem broju njemački tjednik Stern.

RIM – Ivan Pavao II. prikrivao je teške zločine osnivača Kristovih legionara, oca Marciala Maciela Degollada, koji je umro 2008. u 87. godini, piše u najnovijem broju njemački tjednik Stern, koji optužuje i sadašnjeg papu Benedikta XVI. da nije, kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, produbio istragu protiv toga meksičkog svećenika. Maciel je, navodno, bio zaštićen jer je bio sposoban prikupiti golemu količinu novca za Katoličku crkvu, koji je potom prebacivao i preko računa na Bahamskim otocima. Otac Maciel bio je suspendiran, a divinis tek 2006., odnosno nakon smrti Ivana Pavla II.

Može li sumnja da je Ivan Pavao II. prikrivao oca Maciela utjecati na tijek procesa njegove beatifikacije? "Kada je još kao kardinal Joseph Ratzinger (danas papa Benedikt XVI.) bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, arhivirao je istragu bez obzira na to što su optužbe protiv Marciala Maciela Degollada bile teške", piše Stern i naglašava kako je utemeljitelja Kristovih legionara "posebno štitio pokojni papa Karol Wojtyla". Maciel je ne samo imao djecu i živio sa ženama, nego je "optužen i da je seksualno zlostavljao više desetaka malodobnih sjemeništaraca".

Nakon dugotrajne istrage o njegovu ponašanju, Vatikan je sada (1. svibnja) objavio dokument u kojem se Maciela Degollada osuđuje za "vrlo loše i objektivno nemoralne postupke koji su u pojedinim slučajevima prerastali u prave zločine". U dokumentu Svete Stolice kaže se kako je Maicel živio "bez skrupula i bez autentičnoga vjerskog osjećaja" te je najavljeno slanje vatikanskog povjerenika sa zadatkom da očisti prljavštinu iz redova Kristovih leginara (763 svećenika i više od 1300 sjemeništaraca u 22 zemlje, Sveučilište Regina Apostolorum, a imovina mu je vrijedna 25 milijardi dolara). Kristovi legionari su osnovani 1941. u Meksiku, a prva istraga o njihovu radu je pokrenuta 1956.

To što je štitio Maciela mogla bi biti prepreka u procesu beatifikacije Ivana Pavla II.

Komentara 55

OB
-obrisani-
15:50 06.05.2010.

SRAMNI pokusaj da se zlocini prebace na MRTVE.

DO
dobravila
13:42 06.05.2010.

Inače , njemački tjednik Stern se je \" proslavio \" kada je objavio \" originalne \" hitlerove dnevnike . \" hitlerove dnevnike .

SO
sotokuco
13:10 06.05.2010.

I Stjepan Mesić je veličao ustaše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije