Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GARIBALDI

Italija prodaje i nosač aviona, ponos ratne mornarice

Matteo Renzi
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.03.2014.
u 11:50

Italija će naručiti i manji broj ratnih zrakoplova F35

Talijanska vlada Mattea Renzija namjerava prodati i nosač aviona „Garibaldi“. U planu štednje oružanih snaga ne samo što se predviđa smanjenje broja vojnika sa 190.000 na 150.000, te smanjenje broja narudžbi novih ratnih zrakoplova F35, kao i zatvaranje gotovo 400 vojarni, već se razmišlja i o prodaji 30 godina starog nosača zrakoplova.

„Garibaldi“ je prvi nosač zrakoplova koji je izgradila Italija nakon što joj je istekla zabrana posjedovanja takvih ratnih brodova koja joj je bila nametnuta mirovnim sporazumima poslije Drugog svjetskog rata. Nosač zrakoplova „Garibaldi“ počeo se graditi 1978. godine u brodogradilištu Monfalcone i završen je 1983., te može primiti do 18 zrakoplova. Italija je 2009. dobila novi suvremeniji nosač zrakoplova „Cavour“, pa joj očito nisu potrebna dva, tim više što je „Garibaldi“ već u godinama. Od same prodaje, premda navodno već ima interesenata, se ne bi dobili veliki novci, ali bi se bez njega smanjili popratni troškovi, oni za opsluživanje golemog broda. Pitanje je kako će taj prijedlog primiti političari u parlamentu koji i na nosač zrakoplova „Garibaldi“ gledaju kao na ponos talijanske ratne mornarice.

Italija će naručiti i manji broj ratnih zrakoplova F35. Već je jednom smanjen broj sa 131 zrakoplova na 90, ali sada se govori o samo 45 zrakoplova F35. To bi značilo uštedu od oko 6 milijardi eura u 12 godina u koliko bi trebalo stići svi naručeni lovci bombarderi. S rezovima u obrani talijanska vlada namjerava uštedjeti 1,1 milijardu eura godišnje u narednih 15 godina.

>> Deset milijardi eura za deset milijuna Talijana

Komentara 6

NS
nadia.spadabramovic
16:00 18.03.2014.

talijani su specializirani .. njihova 9 je opaka , ostali rade svoje.. samo kod nas se konobari ponašaju kao generali i obratno..jer je sramota da jedan stolar nije junak a,nije sramota da ne obrusi drvo.....

Avatar superhik74
superhik74
18:00 18.03.2014.

Pametna drzava, to ce pomoci Italiji, a jedinu stetu ce imati Lockheed-Martin i vojno-industrijski kompleks.

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
13:28 18.03.2014.

A neš ti talijana i junaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije