Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnja na osvetu

Istraga o curenju informacija u CIA-i usmjerena na podizvođače

CIA
Foto: Reuters/PIXSELL
13.03.2017.
u 01:30

Istraga je otvorena o izvorima curenja informacija i o osobama koje su dostavile podatke WikiLeaksu

Američke vlasti usmjerile su istragu o curenju obavještajnih dokumenata CIA-e na bivše podizvođače koji su ih možda bili uvrijeđeni jer su izgubili ugovor s američkom agencijom, navodi dnevnil Wall Street Journal (WSJ) u nedjelju. WikiLeaks je objavio u utorak oko 9000 dokumenata, navodno podataka koje je prikupila CIA-e i ocijenio da je to najveća do sada objavljena količina tajnih podataka.

Ta mrežna stranica specijalizirana za razotkrivanje prisluškivanja, nabraja "većinu arsenala kojim se CIA služila pri hakiranju", zloćudnih softvera, virusa, crva, trojanaca, sve što je služilo za infiltriranje i preuzimanje kontrole nad elektroničkim aparatima. WikiLeaks tvrdi da je dokumente dobavio od privatnih podizvođača Američke središnje obavještajne agencije (CIA).

Istraga je otvorena je o izvorima curenja informacija i o osobama koje su dostavile podatke WikiLeaksu. 

Pozivajući se na neimenovane izvore, dnevnik WSJ piše da su neke od tih osoba bile nezadovoljne, posebice nakon što su izgubile posao te da su iz osvete mogle dostaviti tajne informacije. U prošlosti se to već događalo.

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA), na neki način sestrinska agencija CIA-e, doživjela je 2013. curenje informacija za koje je odgovoran Edward Snowden koji je radio za poduzeće vezano ugovorom za NSA-u.

Krajem 2016. NSA je otkrila da je suradnik, Harold Martin, zaposlen također u podizvođačkom poduzeću, ukrao i sakrio oko 50.000 gigaokteta dokumenata i podataka od kojih su neki bili tajni.

Za velika curenja dokumenata nisu uvijek odgovorni podizvođači. Chelsea Manning, koja je predala WikiLeaksu stotine tisuća stranica diplomatske prepiske 2010., bila je vojna obavještajna analitičarka. 

> > Najveće 'curenje' tajnih podataka iz CIA-e! Špijunirali preko pametnih telefona, televizora, WhatsAppa...

> > Evo kako je CIA prisluškivala preko pametnih elektroničkih uređaja

Komentara 3

LD
lopov drpiga
07:58 13.03.2017.

Kao što smo mogli i pretpostaviti, naglasak je na tome tko je otkrio informaciju, a ne sama informacija koja se tiče svih nas... mozak van da skoči

TO
Toddetski
07:35 13.03.2017.

Gigaoktet = gigabyte. Fora je ovaj hrvatski jezik :)

SR
sredinom2
13:06 13.03.2017.

U kakvom to svijetu živimo? Sad će nam zaglušujuće udarati po svijesti ko je odgovoran za curenje informacija a suština-ZAŠTO NAS PRISLUŠKUJU,OSTAJE U DRUGOM PLANU. Ovi su izgleda naućili lekciju od Milorada Dodika kada je sastavljao skupšinsku većinu u poznatomatom slučaju "papci" Niko više ne spominje kako su kupljena dva poslanika već KAKO je informacija dospjela u javnost. Bravo za sve koji nam stavljaju povez oko očiju i vatu u uši!!! Mi smo krivi a ne oni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije