Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNIŠTILI NIMRUD

Islamska država 'sravnila sa zemljom' drevni asirski grad

Nimrud
Foto: screenshot Reuters/Pixsell
1/2
06.03.2015.
u 09:55

Nimrud se nalazi na sjeveru Iraka, 30-ak kilometara južno od Mosula. Izgrađen je oko 1250. godine prije Krista

Islamska država uz masovna ubijanja nastavlja i s uništavanjem kulturne baštine. Nakon što su prošli mjesec divljali po muzeju i knjižnici u Mosulu, uništavajući drevne izloške i paleći knjige, ovaj put su buldožerima porušili obližnji drevni asirski grad Nimrud. Priopćilo je to iračko ministarstvo turizma na svojoj službenoj stranici na Facebooku, ne navodeći težinu nanesene štete.

UNESCO je osudio uništenje kao "ratni zločin".

Da je do napada došlo, potvrdio je lokalni plemenski izvor.

- Članovi Islamske države došli su u povijesni grad Nimrud, pokrali vrijedne predmete i onda ga sravnili sa zemljom - rekao je izvor za Reuters. Dodao je da su pripadnici terorističke skupine potpuno uništili kipove, zidine i dvorac.

Nimrud se nalazi na sjeveru Iraka, 30-ak kilometara južno od Mosula. Izgrađen je oko 1250. godine prije Krista, a četiri stoljeća poslije postao je glavni grad Novog Asirskog Carstva, tada najsnažnije države na svijetu. Islamska država odbacuje predislamsko iračko naslijeđe kao idolopokloničko.

>> U Iraku ubijen lider ISIL-a za južni Tikrit Abu Hamza Al-Abadi

>> Konačni udar na džihadiste: Kalifat na izdisaju

Komentara 6

MR
mrkoje
14:51 06.03.2015.

svaka drzava rusi i pravi, to je njeno pravo

GE
gemist
10:20 06.03.2015.

Cital sam vec negdje o tome,onaj kip sa glavom lava su bradate spodobe stemale da ga uniste,niko od osvajaca u proslosti od Turaka do Nijemaca i onih prije to nije dirao,ali ovi barbari jesu

DU
Deleted user
10:40 07.03.2015.

vidim neki koji sebe nazivaju velikim hrvatima, nesto zaboravljaju da donedavno su oni ti bili koji su rusii povijesne spomenike, samo jedan primjer STARI MOST u Mostaru, da ne nabrajamo sve ostale. drugi put kada pomenete ove barbare onde recite i da su dijelovi iz vaseg korpusa bili i ostali barbari istog mentalnog sklopa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije