Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terorizam

Islamska država izdala fetvu: Ubijte muftiju Zukorlića!

muftija Zukorlić
Foto: Screenshot
1/3
01.07.2016.
u 22:02

Opaki jednoruki Čečen Ahmed Čatajev, austrijski azilant, organizator je pokolja u istanbulskoj zračnoj luci Atatürk

Svakodnevno izlaze nove pojedinosti vezane uz krvavi teroristički napad na zračnu luku Atatürk u Istanbulu. Naime, kako austrijski mediji pišu, pozivajući se na austrijsku obavještajnu službu, taj je teroristički napad organizirao Čečen Ahmed Čatajev koji je 2003. godine došao u Austriju gdje je dobio azil, nakon čega je 2012. otišao na ratište u Siriju.

Politički azil u Beču

Te informacije potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Austrije Karl-Heinz Grundbock. Čatajev, inače otac četvero djece, poznat je austrijskoj policiji koja ga u svojoj bazi podataka vodi kao “stranog ratnika”, odnosno osobu koja se priključila oružanoj borbi islamskih ekstremista u Siriji.

Zna se da je više od polovine “stranih boraca” koji su u Siriju otišli iz Austrije porijeklom iz Čečenije. Zadnji je put registriran na graničnom prijelazu između Turske i Sirije. Postavlja se pitanje kako je uopće mogao neometano ući u Tursku i, što je najvažnije, otići u Siriju s obzirom na to da je na listi opasnih terorista. Njegovo ime nalazi se među osumnjičenima za organiziranje krvavog napada u Ankari u listopadu prošle godine.

Čatajev se potkraj 90-ih borio na strani čečenskih pobunjenika, a 2000. je ranjen i dospio u ruke ruskih snaga. Međutim, uspio je pobjeći u Austriju gdje je dobio politički azil. Zovu ga “opakim jednorukim Čečenom”, s obzirom na to da je u ratu s ruskim snagama izgubio ruku.

Turska oporba optužuje vlast za propust i neodgovornost tvrdeći da je taj napad mogao biti spriječen. Naime, prema turskoj obavještajnoj službi, vođa Čatajevljeve grupe, jedan od samoubojica, Čečen Osman Vadinov, za kojim je bila u Turskoj raspisana tjeralica, iz sirijskoga grada Rake došao je s dvojicom bombaša samoubojica u Tursku gdje su boravili 32 dana neometano se pripremajući za taj krvavi napad.

Prijetnja na bosanskom

U međuvremenu, Islamska država na svom je medijskom servisu “Furat Media” objavila snimku na bosanskom jeziku u kojoj poziva svoje pristaše u zemljama nastalim raspadom SFRJ na fetvu, tj. da ubiju muftiju Muamera Zukorlića, dr. Safeta Kuduzovića, hafiza Dževada Gološa, magistra Elvedina Pezića i druge islamske misionare jer su, kako tvrde, potpuno u službi neprijatelja islama i muslimana, što je jasan znak da bi ISIL mogao svoje terorističko djelovanje proširiti i na zemlje nastale raspadom Jugoslavije. 

>>Trojac iz pakla – Čečen, Kirgiz i Uzbek

Komentara 60

Avatar Dork
Dork
22:16 01.07.2016.

Čatajev je na listi opasnih terorista, ali nema veze, EU/Austrija mu svejedno pružaju utočište. Zbogom mozgu, zbogom pameti. EU? Fuj!

MX
Mister X
22:15 01.07.2016.

a 2000. je ranjen i dospio u ruke ruskih snaga. Međutim, uspio je pobjeći u Austriju gdje je odmah bez problema dobio politički azil. Zovu ga “opakim jednorukim Čečenom”, s obzirom na to da je u ratu s ruskim snagamaa izgubio ruku. Ali znamo da se je taj junak naubijao rusa podosta pa zato demokratska nagrada takvim borcima ... Da se razumijemo o čemu je riječ !!!!

HP
highlander.perla
22:09 01.07.2016.

Mislite napravili fetvu...kaj se mene tice to nikad nebu bio neki dobar snack...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije