Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na linč

ISIL: Ako možete, ubijte nevjernika – Amerikanca ili Europljanina

Syrian Kurds walk after crossing into Turkey at the Turkish-Syrian border, near the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province, September 20, 2014. About 60,000 Syrian Kurds fled into Turkey in the space of 24 hours, a deputy prime minister said on
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
22.09.2014.
u 20:42

Vjerojatnost da će ISIL izvesti neki napad na državljane Hrvatske ili čak udar na ovom području isti je kao vjerojatnost da će netko s ovih prostora otići u Siriju kako bi se priključio ISIL-u – kaže analitičar portala Obris.org Igor Tabak

Na sjeveru Sirije, u okolici grada Kobanea (Ayn al Arab), odvija se prava drama. Borci ekstremističke islamske organizacije ISIL-a približili su se ovom gradu naseljenom Kurdima, što je među civilnim stanovništvom izazvalo paniku. Više od stotinu tisuća civila, mahom žena, djece i staraca, dalo se bijeg prema obližnjoj Turskoj. Istovremeno su se s turskog juga prema Kobaneu uputile stotine muškaraca, Kurda koji su pohitali u pomoć svojim sunarodnjacima u Siriji. Situacija je toliko teška da je Turska zatvorila svoje južne granice u tom području, što je izazvalo velike prosvjede. Američki State Department objavio je popis svojih saveznika, članova koalicije u borbi protiv ISIL-a, a na tom popisu nalazi se i Hrvatska.

Ozbiljne prijetnje

Popis je objavljen u okviru izvještaja u kojemu su detaljnije objašnjeni ciljevi i načini djelovanja međunarodne koalicije koja okuplja 58 zemalja. Osnovni elementi djelovanja koalicije bit će vojna potpora iračkim partnerima i zaustavljanje pritoka stranih boraca koje ISIL regrutira diljem svijeta, ali i suzbijanje financiranja ISIL-a, odgovaranje na humanitarne krize te delegitimizacija ISIL-ove ideologije. Naravno, islamistima se ovaj plan ni najmanje nije svidio pa su već na svojim internetskim stranicama objavili proglas u kojem pozivaju na nemilosrdno ubijanje državljana svih zemalja koje sudjeluju u koaliciji.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

– Ako možete ubiti nevjernika, Amerikanca ili Europljanina, posebice pakosnog i prljavog Francuza, Australca ili Kanađanina, uključujući i državljane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda ga, oslonjeni na Alaha, ubijte – pozvao je u svojoj poruci na internetu glasnogovornik ISIL-a Abu Muhammed al Adnani. Ujedno, ISIL je pozvao islamističke pobunjenike na Sinaju da pojačaju napade na britanske snage sigurnosti koje su tamo raspoređene te da učine sve što je u njihovoj moći da se "nevjernici" ni u jednom trenutku ne osjećaju sigurno. A u "nevjernike" spadaju i građani Hrvatske i ovakve prijetnje ISIL-a ne treba olako uzimati.

Opasnost za Hrvatsku

Hrvatska je u zadnje vrijeme svojim angažmanom vrlo aktivno ušla u zbivanja na području Sirije. Od priznanja i pomaganja pobunjenika, preko pomaganja Kurdima do primanja kurdske nafte na preradu. Tu je cijeli niz elemenata koji pokazuju da Hrvatska nije neutralna u ovom sukobu, već vrlo svrstana. A to i ISIL jako dobro zna. Vjerojatnost da će ISIL izvesti neki napad na državljane Hrvatske ili čak udar na ovom području isti je kao vjerojatnost da će netko s ovih prostora otići u Siriju kako bi se priključio ISIL-u – kaže analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

>> I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

>>Kotromanović: Ne idemo odmah u rat, ali ne bježimo od odgovornosti

Komentara 52

LI
livoguza2
21:39 22.09.2014.

Ovi s Cvjetnoga trga već provode naputak ISIL-a u djelo. Natamburalo katoličku staricu po naputku. Uoči Dana borbe protiv nasilja nad ženama. A B.a.b.e ni mukajet. Nije njihova sotonazora. Lp.

AG
Agricola
21:42 22.09.2014.

Ja nikako ne volim ove balije i gotovo.

UF
ufrm
21:13 22.09.2014.

Dok turska (regrutni centar) i tzv americki saveznici poput saudijske arabije i katra (financijska pomoc) pomazu ovu bagru mira nece biti. Slicna je situacija sa "saveznicima" u Pakistanu koji je meka radikalnog islama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije