Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREIMENOVALI VIŠE OD 50 TISUĆA ULICA

Iskorjenjivanje sovjetskih i ruskih ostataka: Ukrajinci prošle godine uklonili 1320 Lenjinovih kipova

Lenjinova bista
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
27.12.2016.
u 19:22

Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Ukrajina je prošle godine uklonila 1320 kipova Vladimira Iliča Lenjina iz sovjetskog doba i preimenovala 51.500 ulica u sklopu temeljitog raskida sa svojom komunističkom prošlošću, objavio je u utorak ukrajinski Institut za nacionalno sjećanje.  

Ukrajinsko vodstvo nastoji iskorijeniti sovjetske i ruske ostatke. Mnogi su slučajevi kontroverzni, poput preimenovanja velikog grada Dnipropetrovsk u Dnipro.

U Kijevu, prometnica Moskovska avenija preimenovana je u počast Stepana Bandera, nacionalnog junaka otpora protiv Sovjetskog Saveza na kraju II. svjetskog rata kojeg su međutim mnogi smatrali nacističkim kolaboracionistom.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zadnjih godina pali su na nisku razinu nakon što je Kijev zbacio ukrajinskoga proruskoga predsjednika u jeku masovnih prosvjeda u kojima se tražila bliža povezanost sa Zapadom.

Odgovor Moskve na zbacivanje predsjednika 2014. bila je aneksija ukrajinskog Krima, gdje se nalazi velika ruska mornarička baza i potpora proruskim separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

>> Rusija otkrila koliko stoji održavanje Lenjinova tijela

Komentara 34

DH
dalibor.hren
20:43 27.12.2016.

Koliko tek kipova ima po Rusiji? Mi Zagorci kipu skinemo glavu i nasadimo novu; tak je jeftinije!

PP
pp
20:50 27.12.2016.

Bravo.

BK
B Kosa
21:16 27.12.2016.

valda ce komentar ostati, posto nediram jugoslovenske komuniste. Radio sam sa ukraincima divni ljudi dolazili su nama na zabave. U kanadi je zivio presjednik protukomunisticke lige koji je i hrvate primio, medu prvima Ukrainci su priznali hrvatsku. Cestitam im Lenjin je bio boljsevik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije