Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strategija

'ISIL-ovci ne djeluju kao vjerski fanatici već kao dobro organizirana tajna obavještajna služba'

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.04.2015.
u 09:36

Grafikoni pokazuju zapovjedni lanac i strukturu organizacije tajne službe s nadzornim i sigurnosnim odjelom, zatvorom, stručnjacima za oružje i ispitivanje zarobljenika.

Iako se čini da ISIL vode vjerski fanatici, oni ipak više djeluju poput tajne obavještajne službe koja već godinama pomno proučava svaku akciju i studiozno pristupa svakom planiranju akcija kako bi preuzeli Siriju.

Objavljuje to njemački Der Spiegel koji je u posjedu tajnih dokumenata ubijenog glavnog stratega ISIL-a.

Ubijen je 2014. godine, a za sobom je ostavio dokumente u kojima se otkrivaju planovi za preuzimanje velikog dijela sirijskog teritorija. 

Stranice tih dokumenata otkrivaju hladne kalkulacije i planove za ostvarenje tog cilja, a ne usmjerenost na džihad, navodi se.

Grafikoni pokazuju zapovjedni lanac i strukturu organizacije tajne službe s nadzornim i sigurnosnim odjelom, zatvorom, stručnjacima za oružje i ispitivanje zarobljenika.

U dokumentima se nalaze i podaci koji otkrivaju špijunske operacije i druge obavještajne akcije koje imaju za cilj tajno preuzeti vlast na područjima njihova interesa.

Opisan je i proces regrutiranja u izabranim gradovima i selima pomoću lokalnih ćelija, "rekruteri" moraju vrhu ISIL-a dostaviti sve bitne informacije o utjecajnim lokalcima i njihovom materijalnom stanju, političkom opredjeljenju i ostale "bitne" informacije koje mogu kasnije poslužiti za predmet ucjene protiv njih.

"Uzet ćemo najpametnije...Obučavat ćemo ih i zatim strateški rasporediti, navodi u dokumentima "mozak ISIL-a" Haji Bakr, čije je ime ranije bilo Samir Abd Muhammad al-Khlifawi.

""Braća" će biti izabrana u svakom gradu za ženidbu s kćerima iz utjecajnih obitelji kako bi osigurali tajni prodor u te obitelji."

 

>>ISIL: Spalit ćemo Ameriku i ponoviti 9/11

Komentara 48

PS
ps25
11:34 19.04.2015.

Hmmm... Mozda zato jer jesu produzena ruka tajnih sluzbi!?

OB
obee
10:49 19.04.2015.

Sirija ima ogromne rezerve nafte. Bogatiji su od Saudijske Arabije i okolnih zemalja. Nije to rat zbog vjere tamo. Netko hoće te rezerve pod kontrolom.

PL
plotto
11:46 19.04.2015.

ISIL-ovci djeluju kao da su prošli obuku Mossada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije