Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJEN NOVINAR

Američke tajne službe: Video odrubljivanja glave autentičan

james foley
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
20.08.2014.
u 20:30

Video naslovljen "Poruka SAD-u" prikazuje američkog novinara Jamesa Foleyja prije nego što mu je pripadnik ISIL-a odrubio glavu

Islamska država (ISIL) objavila je jučer video na kojem prikazuje američkog novinara Jamesa Foleyja, nestalog u Siriji prije dvije godine, nekoliko minuta prije nego što će mu odrubiti glavu.

Američke obavještajne službe danas su potvrdile da je video autentičan, prenosi New York Times. Nakon potvrde ubojstvo je komentirao američki predsjednik Barack Obama.

- Cijeli svijet danas je zaprepašten brutalnim ubojstvom Jamesa Foleya - rekao je Obama. Dodao je kako je danas razgovarao s Foleyevim roditeljima.

- ISIL ne govori u ime nijedne religije. Nijedan bog ne bi trpio ovo što su oni jučer učinili - rekao je Obama.

Odmazda za zračne napade

U videu s nazivom "Poruka SAD-u" prikazan je još jedan američki novinar Steven Sotloff, koji je također nestao. Foley je u Siriji nestao u studenom 2012., dok je Sotloff nestao u srpnju 2013. godine, piše Reuters.

Pozivam svoje prijatelje, obitelj i voljene da ustanu protiv pravih ubojica, američke vlade, a ono što će mi se dogoditi samo je rezultat njihove samodopadnosti i kriminalnosti u videu kaže Foley.

ISIL na snimci upozorava SAD kako je ovo odrubljivanje glave odmazda za zračne napade na njih u Iraku te su zaprijetili kako će i Steven Sotloff također ostati bez glave ako s napadima ne prestanu.

Život ovog američkog državljanina ovisi o tvojoj idućoj odluci, Obama  kaže maskirani čovjek u videu.

Britanski državljanin

Pretpostavlja se da je islamist koji je pogubio Foleya britanski državljanin, a britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je kako ih ta činjenica veoma uznemirava.

– Sve upućuje na to da je video autentičan. Vrlo smo zabrinuti zbog očite činjenice da je riječ o Britancu i provodimo hitnu istragu kako bismo identificirali čovjeka sa snimke – rekao je Hammond dodavši kako to ne iznenađuje jer je poznata činjenica da se znatan broj Britanaca bori u Siriji i Iraku na strani ISIL-a.

Hammond te borce smatra izravnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

– To je izravna prijetnja našoj sigurnosti zbog velikog broja naših državljana koji će se vratiti u Veliku Britaniju s vještinama koje su naučili u ratu – kaže Hammond.

>>Majka ubijenog novinara: Nikad se nismo više ponosili svojim sinom

>>Kosovski Albanac koji se hvalio odrubljivanjem glave ubijen u ratu za ISIL

>>Vođa vehabija iz BiH poručio: Idite ratovati za ISIL u Siriju i Irak!

>>Zašto su zapravo napokon Amerikanci napali džihadiste u Iraku

Komentara 300

IB
ibrinajaruga
08:58 20.08.2014.

muslimani najbolje žive u državama koje nisu muslimanske a svaki musliman želi da države koje su ih primile postanu kao države iz kojih su pobjegli, stvarno ih ni Bog ne može razumjeti.

SA
satellite
10:15 20.08.2014.

Ovi IS likovi žive u teškoj fantaziji - kalifat do Beča? I kao svijet bi trebao kleknuti i reći; može može samo naprijed? Na kojim drogama ovi likovi žive? Tako će ih zbrisati s lica zemlje da će biti užitak gledati nestanak ovih izroda! Samo kukavice rade ovakve stvari i ubijaju žene i djecu....Kad krene vojna invazija na ''kalifat'' ostat će samo prah i pepeo.....

L0
luena 01
09:31 20.08.2014.

U sta vjeruju ti dzihadisti ,sotonisti barbari .... ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije