Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBLIN

Irska u tišini prati referendum u susjednoj Škotskoj

Škotska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.09.2014.
u 09:27

Vlada u Dublinu ne želi komentirati referendum u Škotskoj. Irski premijer Enda Kenny rekao je da će Irska ostati izvan referendumske debate.

Trube nervoznih vozača odjekuju centrom Dublina no užurbani pješaci se ne osvrću. Gradska vreva kao da ocrtava turbulentna vremena kroz koja prolaze Irci. Gospodarska  kriza još uvijek ih brine iako je vlada povisila prognozu gospodarskog rasta s 2,1 na  3 posto. Posljednjih dana, pak, njihovi pogledi usmjereni su preko mora u susjednu  Škotsku.

Sutrašnji referendum o nezavisnosti, uoči kojega ankete ukazuju na krajnje neizvjestan  rezultat, bude emocije u pivnicama Fleet Streeta u srcu grada.

“Zar je prošlost postala tabu tema, zar ona više nije važna za budućnost Škota? Zar  William Wallace i Robert Bruce (nacionalni heroji) više ne pokreću škotska srca?”, pita se stanovnik Sean McElgun. Kao da ne vjeruje anketama prema kojima zagovornici  odcjepljenja ne mogu skupiti potrebnih 50,1 posto glasova.

U vodećim dnevnim novinama The Irish Independent, čitatelj Anthony Gaughan je  napisao: “Iznenađen sam da ljudi u Škotskoj ne vide kako su sretni. Mi Irci smo za  nezavisnost platili visoku cijenu – tragično prolijevanje krvi. Na dan referenduma svaki  Škot može dobiti nezavisnost jednim potezom olovke”. Republika Irska stekla je nezavisnost od Velike Britanije 1922. nakon dvogodišnjeg  rata. Sjever otoka ostao je pod britanskom upravom, podijeljen izmedu katolika, zagovornika priključenja s republikom, i protestanata, uglavnom doseljenika iz Škotske, zadovoljnih članstvom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Republikanski Sinn Fein, koji zajedno s lojalističkom Demokratskom unionističkom strankom dijeli vlast u Sjevernoj Irskoj, želi 2016.organizirati referendum o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno o priključenju Republici Irskoj.

Vlada u Dublinu ne želi komentirati referendum u Škotskoj. Irski premijer Enda Kenny rekao je da će Irska ostati izvan referendumske debate. Njegova vladajuća stranka desnog centra Fine Gael, ali i općenito irski politički establišment zadovoljni su dobrim odnosima s Londonom. Od 1980. i zajedničkog posredovanja u sukobu u Sjevernoj Irskoj, dvije su se zemlje zbližile.

“Odnosi nisu nikada bili bolji još od 1922. Zato je normalno da se irska vlada ne izjašnjava o Škotskoj”, kaže Brian Hayes, europski zastupnik stranke Fine Gael. On smatra da nezavisna Škotska možda i ne bi bila dobra vijest za Irsku. “Sa Škotskom se i inače natječemo u privlačenju stranih investicija, a ta bi se utrka intenzivirala”, ističe.

Škotska vlada je najavila spuštanje poreza na dobit kompanija sa sadašnjih, britanskih 20 na blizu 12,5 posto koliko iznosi u Irskoj. Upravo je Irska zbog niskog korporativnog poreza bila privlačna za ulaganja u godinama prije izbijanja krize.

U slučaju odcjepljenja Škotske britanska funta bi vjerojatno izgubila na vrijednosti u odnosu na euro što bi pojeftinilo uvoz iz Britanije, a poskupilo ondje irske robe. To nije ono što želi vlada u Dublinu u trenucima kada gospodarstvo počinje rasti.

“Mi nikako nismo nezainteresirani za škotski referendum. Kakva god bila, odluka Škota će utjecati na nas, a posljedice ćemo razmotriti kada dođe vrijeme”, zaključuje irski premijer.

>> ''Budite 'za': Sloboda i viski idu zajedno''

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije