Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf Trumpa

Ironična poruka gubitnika: “Narančasta je nova crna”

Birači Donalda Trumpa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.11.2016.
u 11:00

Zove me zabrinuta prijateljica iz Kuvajta u strahu što će biti s njenom radnom vizom, u metrou dvije mlade Meksikanke žustro na španjolskom raspredaju kako su životi njihovih obitelji ugroženi...

Jutro poslije na newyorškim ulicama. Ista slika kao i svakog dana: djeca idu u školu, zaposleni jure na posao, no ipak je sve nekako drugačije, pomalo turobnije. Možda i zbog promjene vremena, očekuje se kiša i zahlađenje, a možda je to samo dokaz da je većina Njujorčana ipak željela da Hillary pobijedi. Nakon njezina poraza iz Javits Centra (u kojem se uopće nije pojavila) Hillaryni fanovi odlazili su potreseni i razočarani, u suzama su tumarali kroz newyoršku noć po Manhattanu, vapeći “Bože, čuvaj Ameriku” (God save America).

Pod nadzorom tajnih službi

A novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa čuvali su pripadnici tajne službe i specijalci, pred njegovom rezidencijom na Petoj aveniji i dalje su parkirani blindirani, protuminski kamioni, na kojima se – razočarana Trumpovim trijumfom – fotografirala Lady Gaga.

U raskošn tripleks u Trump Toweru novi se američki lider vratio u srijedu tek u 4 sata ujutro, nakon što je svoju pobjedu proslavio u hotelu Hilton Midtown s razgaljenim simpatizerima, poslovnim partnerima, trećom suprugom, Slovenkom Melanijom Trump i svoje petero djece: Donaldom Jr., Ericom, Ivankom, Tiffany i najmlađim Barronom. Desetogodišnjem dječaku sprema se velika životna promjena: uskoro će morati promijeniti školu i prilagoditi se na život u Bijeloj kući, u koju je njegov otac u četvrtak službeno pozvan na audijenciju kod predsjednika Obame.

A morat će se nositi i s očevom nesimpatičnošću i arogancijom jer, ruku na srce, iako su ga američki glasači izabrali, Trump nije baš drag i mio lik. Tijekom predsjedničke kampanje uspio je uvrijediti meksičke imigrante, muslimane, ljude s posebnim potrebama, žene, izbjeglice, doseljenike iz zemalja Trećeg svijeta, političke neistomišljenike…, odnosno svakoga tko mu se našao na putu ili se nije slagao s njegovim stavovima.

– Jako sam razočarana: Trump nema poštovanja prema nikome i vrlo je neugodan. Netko takav ne može predstavljati Ameriku – govori mi tamnoputa ekonomistica Karen. Zove me zabrinuta prijateljica iz Kuvajta u strahu što će biti s njenom radnom vizom, u metrou dvije mlade Meksikanke žustro na španjolskom raspredaju kako su životi njihovih obitelji ugroženi, dok student Kevin iz Alabame misli da je Amerika napokon dobila odlučnog, nepotkupljivog i karizmatičnog vođu. Sto ljudi, sto mišljenja. No ogorčenje i razočaranje gotovo su opipljivi u New Yorku: na svakom se koraku raspravlja o novom predsjedniku, Hillarynu porazu i o bojazni za budućnost Amerikanaca, a nakon Trumpove pobjede od velike navale pala je stranica na kojoj se prijavljuju emigranti za život u Kanadi.

Prva dama Kardashian

Ipak, simpatično je kako Amerikanci znaju biti ironični: na društvenim mrežama najpopularniji je status “Narančasta je nova crna”, preuzet od istoimene hit knjige i TV serijala, koji aludira na Trumpov tupe i boju tena te povratak u mračno doba srednjeg vijeka. Uostalom, uvijek može i gore, pogotovo uzme li se u obzir najava repera Kanyea Westa da će se kandidirati za predsjedničke izbore 2020. čime bi njegova supruga Kim Kardashian postala pretendentica na mjesto prve dame Melanije Trump.

Cinike zanima jedino tko će pjevati na inauguraciji 20. siječnja 2017., s obzirom na to da su sve velike zvijezde poput Madonne, Brucea Springsteena, Pharrella, Lady Gage, Jay-Z-ja i Beyonce bile na Hillarynoj strani. Tko zna, možda nastupi i netko od slovenskih glazbenika…

Komentara 6

NE
Nemanadimak
12:14 10.11.2016.

Dajte mediji smirite se malo! Sto napadato stalno Trumpa? Ovo nije normalno, pisete gluposti od proricanja kraja svijeta pa do toga kako je on zla osoba. A jos nije nista ni uradio a vec ga provocirate. Ako ce tko biti kriv za kraj svijeta to su novinari i oni koji salju ljudima krive informacije i poticu na mrzlju! A to su danas svi lijevicari i kvazi liberali i demokrate.

Avatar whitesox
whitesox
12:42 10.11.2016.

mogu pričati šta god žele!to im je dopušteno amandmanom!ali kad se probude i upale tv dočekat će ih realnost na koju do sad nisu računali!Donald Trump!neprocjenjivo!

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
13:28 10.11.2016.

parazitska oligarhija plače što je i razumljivo...no američkom narodu je pun kujac šarlatana niškorisnih propalica pa su birali drugačije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije