Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razmjena zatvorenika

Iran oslobodio četiri zatvorenika, uključujući novinara, pastora i bivšeg marinca

Jason Rezain
Foto: Youtube Screenshot
1/2
16.01.2016.
u 17:19

Amerikanci iranskog podrijetla pritvoreni su na temelju optužbi vezanih za sankcije protiv Irana

Iran je iz pritvora oslobodio četvero Amerikanaca podrijetlom iz Irana, uključujući i novinara Washington Posta, Jasona Rezaiana

Na slobodu su pušteni Rezaian, bivši marinac Amir Hekmati i kršćanski pastor Saeed Abedini, a pritvoreni su zbog brojnih optužbi. Iranska novinska agencija FARS nije potvrdila ime četvrtog zatvorenika, ali radi se o osobi američko-iranskog podrijetla, piše CNN.

Oslobođenje je provodeno u sklopu dogovorene razmjene zatvorenika, unutar koje je SAD navodno oslobodio šest osoba iransko-američkog podrijetla, prvotno zadržanih na temelju optužbi vezanih za sankcije protiv Irana

 - Prema odobrenju Vijeća za nacionalnu sigurnost i interesima islamske republike, četvero iranskih zatvorenika s dvojnim državljanstvom oslobođeno je danas unutar okvira razmjene zatvorenika - prema riječima teheranskog tužitelja. 

Rezaian je pritvoren 2014. godine zbog špijuniranja i drugih zločina. Hekmatija su također teretili za špijuniranje i slične optužbe, a 2012. osuđen je na smrt. Kazna je kasnije poništena, a Hekmati je optužen za suradnje s neprijateljskim vladama te stoga osuđen na 10 godina zatvora. Pastor Abedini, rođen u Iranu prešao je na kršćanstvo, a 2012. godine uhićen je i godinu nakon optužen za pokušaj potkopavanja iranske vlade. U pritvoru je proveo osam godina.

>> Malobrojne naznake oporavka potražnje poduprle cijene nafte, u fokusu ipak Iran

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
18:33 16.01.2016.

Osam godina za prelazak na kršćanstvo. Strašno...

Avatar mason
mason
20:41 16.01.2016.

Dobro da i ove ruske vahabije urade nesto pozitivno.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
00:35 17.01.2016.

Čista razmjena špijuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije