Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završni obračun s ISIL-om

Iračka vojska krenula u opći napad na zapadni Mosul

Mosul
Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/PIXSELL
20.02.2017.
u 07:00

Iračkim je snagama najveći problem opasnost od stradanja velikog broja civila kojih je u zapadnom Mosulu više od 650 tisuća

– Najavljujemo početak nove faze operacije kodnog imena “Dolazimo, Niniva”, kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula – najavio je irački premijer Haider al Abadi završnu fazu vojne operacije oslobađanja grada Mosula od terorističke organizacije Islamske države ističući kako će iračke snage osloboditi ostatak grada, osloboditi građane od represije i terorizma koji provodi ISIL.

Bacali letke iz zraka

– Naša glavna misija jest osloboditi ljude prije nego što oslobodimo zemlju – naglasio je Al-Abadi samo dva dana nakon sudjelovanja na sigurnosnoj konferenciji i Münchenu gdje je dobio potpunu potporu i SAD-a i Rusije te EU da krene u završnu fazu operacije oslobađanja grada Mosula, najvećeg grada pod kontrolom boravka ISIL-a. Naime, iako su iračke snage mogle još prije osloboditi zapadni dio grada, SAD i EU su tražili od iračkog premijera da uspori napredovanje iračkih snaga u strahu da će brzo zauzimanje tog grada izazvati velik val izbjeglica i veliki broj civilnih žrtava. Odmah nakon najave iračkog premijera o početku akcije irački zrakoplovi bacili su letke nad zapadnim dijelom Mosula koji su sadržavali upute za građane da se pripreme dočekati uz dobrodošlicu iračke snage koje dolaze osloboditi njihove kvartove. kao i upozorenja pripadnicima terorističke organizacije Islamske države da polože oružje i predaju se.

Strah za civile

U listopadu prošle godine, uz američku potporu, iračka vojska počela je operaciju preuzimanja grada Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, koji je pod okupacijom ISIL-a od sredine 2014. Uz borce ISIL-a, pod opsadom u zapadnom Mosulu je i oko 650.000 civila.

U međuvremenu, ruski strateški bombarderi Tu-95MS preletjeli su preko Irana i Iraka i izveli napad na objekte terorista Islamske Države u regiji Rake prilikom čega su uništeni bazni kampovi i centri za obuku terorista, kao i zapovjedni centar jednog od velikih odreda terorističke organizacije Islamske države.

> > Ofenziva na Mosul: Spas civila prije sloma ISIL-a

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
07:40 20.02.2017.

i ništa u našim medijima ne piše o tim prijetnjama terorista, ništa u rušenju brane, ama baš ništa. kao što ne piše ništa o nemogućim uvjetima u kojima živi pola milijuna zarobljenih iračana, i da i oni, kao i onuu u alepu, trebaju hranu, vodu, lijekove. baš je fora ova zapadna propaganda. ako to oni ne objave, to se nije ni dogodilo. ako izmisle priču, to je istina, a opovrgnuti je vrlo teško, jer ti ne daju pristup u taj isti mediji koji truje. uskoro možemo očekivati i kažnjavanje novinara i medija zbog lažnih vijesti, iskrivljavanja činjenica. sloboda govora, u novinarskom poslu, ne postoji. za svaku izgovorenu i napisanu riječ osoba treba odgovarati. jer je to, zamislite, zavaravanje javnosti, stvaranje krive slike o događaju. eto, nizozemci trećinu dokaznog materijala u onoj avionskoj nesreći u ukrajini proglasili tajnom i nije uzeta u istraživanje uzroka pada aviona. i nitko tim dokazima nema pristup. nitko nikad ukrajince nije tražio i inzistirao na objavi radarskih snimki kontrole leta, kao i razgovora sa pilotima. zamislite, ključni i jedini pravi dokaz ne postoji. ali postoji zato cijela jedna konstrukcija sa 100 'ako su, a mogli su, onda su, pa su, i onda je ...' i nitko u hrvatskoj ne plaće nad sudbinom pola milijuna žena i djece, koje ubijaju savezničke bombe..?! pa kako to, za one u alepu ste si kosu rezali?! a ovi ni ne postoje. kao ni žrtve u saudijskom zločinačkom bombardiranju jemena.

Avatar Moškov
Moškov
21:40 20.02.2017.

ništa novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije