Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI PREDSTAVNIK

Inzko: 'Rukovodstvo vodi RS i njene građane dalje od reformi a prema izolaciji'

Visoki predstavnik Valentin Inzko
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/4
26.09.2016.
u 20:07

Iz veleposlanstva SAD-a istaknuli su kako su uvjereni da svi u BiH žele poboljšanje kvalitete života što se ne može postići "simboličnim referendumima" nego jedino reformama.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najavio je u ponedjeljak kako će u narednim danima provesti konzultacije o koracima koji slijede nakon referenduma u Republici Srpskoj a o tom će pitanju izvijestiti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz Inzkova ureda u Sarajevu (OHR).

U prvom reagiranju nakon što su vlasti Republike Srpske provele referendum Inzko je istaknuo kako je riječ o činu kojim se krši ustav i zakone BiH te kako je razočaran takvim postupkom.

"Razočaran sam što se rukovodstvo Republike Srpske, umjesto da se fokusira na otvaranje radnih mjesta, poboljšanje usluga i borbu protiv korupcije, opredijelilo da krši vladavinu prava i vodi Republiku Srpsku i njene građane dalje od reformi a prema izolaciji", stajalište je austrijskog diplomata u čijim su rukama i dalje široke ovlasti poput mogućnost smjene izabranih dužnosnika i nametanja odluka sa zakonskom snagom.

Sve u BiH pozvao je da se suzdrže od agresivne retorike koja vodi daljim podjelama i da se posvete procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Na provedbu referenduma reagiralo je i veleposlanstvo SAD-a u BiH izjavom u kojoj je navedeno kako je njihovo stajalište u odnosu na to pitanje i do sada bilo jasno a da sada razmatraju dalje korake.

"Djelovanje u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda je očito kršenje vladavine zakona i očekujemo da će nadležne institucije to pitanje riješiti sukladno zakonima BiH, dok mi razmatramo odgovarajuće posljedice", stoji u izjavi.

Iz veleposlanstva SAD-a istaknuli su kako su uvjereni da svi u BiH žele poboljšanje kvalitete života što se ne može postići "simboličnim referendumima" nego jedino reformama.

>> Državni tužitelj BiH pred smjenom: 'Razlog za prijavu je što sam ja otvorio istragu protiv Milorada Dodika'

>> Tužiteljstvo BiH provodi istragu o referendumu: Milorad Dodik dobio poziv za saslušanje

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar kravata
kravata
06:34 27.09.2016.

Srbi su u pravu dobili su krvavim nepostenim putem drzavu u drzavi na koju su pristali oni koji su mislili neka se srbi i hrvati pobiju a mi cemo se posle prebrojit. A ta se ne zove slucajno kao jos jos jedna drzava a nikada nisu postajale dvije srbije. Ujidinjenje nije upitno samo je pitanje vremena. Kumovi te podijele bit ce rusija i turska jer neki muslimani vec sada zovu turskog predsjednika i svojim.

Avatar Mihael1
Mihael1
21:01 26.09.2016.

Ovaj mlakonja je mogao sve riješiti prije nego je referendum održan.

Avatar kravata
kravata
07:41 27.09.2016.

Zasto se muslimani bune dobili su vise od pola bih ti par hrvata ce nestat neki milom neki silom i imat ce svoju drzavu i zivit od pomoci tursko arapskog svijeta a kad ih bude previse krenut ce kao izbijeglice na sjever.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije