navigacija Svijet 2
NAPETOSTI U BIH

Dodik i Inzko u žestokoj svađi oko Republike Srpske i NDH

"Za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj", kazao je Inzko.

Foto: Reuters/PIXSELL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valnetin Inzko ocijenio je u utorak neprimjerenim obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske uspoređujući to sa situacijom u kojoj bi se netko sjetio obilježavati dan osnutka kvislinške Nezavisne države Hrvatske (NDH).

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo daytonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. studenog 1995. godine u Daytonu. Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. siječnja, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. travnja, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", kazao je Inzko u izjavi koju je objavio sarajevski portal faktor.ba.

Dodik je uzvratio rekavši da je Inzko "poznati klaun međunarodne zajednice", da je razdoblje glumatanje diplomata gotovo, da su maske pale te da je Inzko ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH podržavali tu zločinačku tvorevinu i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema njoj.

- Bilo bi zanimljivo znati na kojoj strani povijesti mu je bila obitelj u Drugom svjetskom ratu, kada tako olako, bez imalo odgovornosti izgovara što izgovara, ne misleći da ga prati cijeli jedan narod dok se on obraća meni. Ali, to je Inzko. Lupi, ako ostane živ pojašnjava, i za sve to uzme 25.000 eura mjesečno - rekao je Dodik, prenosi Blic.

Inzko je rekao i kako je sada na nadležnim tijelima vlasti u BiH utvrditi je li tijekom obilježavanja 9. siječnja u Banja Luci došlo do kršenja ustava i zakona BiH.

Ispostavi li se da je tako, treba reagirati Tužiteljstvo BiH, konstatirao je austrijski diplomat.

Pojasnio je kako on nema ovlasti u slučaju moguće zloporabe pripadnika oružanih snaga BiH - koji su u Banja Luci postrojeni u ponedjeljak po nalogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića - jer Visoki predstavnik tumači civilne odredbe Daytonskog sporazuma dok je za vojne zadužen NATO.

"Za vojne aspekte je zadužen NATO i siguran sam da će oni razmotriti ovaj slučaj", kazao je Inzko.

>> 'Dodik je s dijelom vojske BiH izveo državni udar!' Kusturica: Da mi je atomska bombica...

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (27 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

164
Registracija
 • TAJSAM

  10.01.2017 u 16:59h

  Samo neprijateljima hrvatske je stalno u glavi ndh i ustaše samo da napoakosti hrvatima. ja sam hrvat od rođenja ali nikad nisam imao veze i želje za ustašama i veze ndh. mi imamo svoju hrvatsku i ništa ali baš ništa nam ne treba a pogotovo da nas svakodnevno blate i optužuju za prošlost a u stvari i danas žive samo ljudi koji su željni velike srbije pa i u hrvcatskoj živi dosta novinara i političara koji navijaju za veliku srbiju dok smo mi hrvati zadovoljni i ponosni na svoju lijepu domovinu hrvatsku. pozdrav dobrim ljudima
  65 77% 19
 • Konstantinos Konstantinos

  10.01.2017 u 17:09h

  Mnogi ne znaju ali Dodici su bili nekad Hrvati pa su se prelaskom na pravoslavlje "pretvorili" u Srbe, evo vidim gorljivije Srbe od onih u Srbiji.
  39 80% 10
 • pozornik66 pozornik66

  10.01.2017 u 16:59h

  Autori ,čin neko spomene NDH po zlu vi to iskoristite do maksimuma. Sada ćr svako drugi članak biti o NDH
  26 84% 5
 • Zemuncevic Zemuncevic

  11.01.2017 u 15:10h

  Vrijeme je i jedino rjesenje da se tog četníka Dodika uhapsi !!!! Inace ce i svoj i druga dva naroda odvesti u krvoprolice !!!!!
  1 100% 0
 • Yuga1991 Yuga1991

  11.01.2017 u 12:07h

  Reakcije na clanak - jos jedan savrsen primer kako Hrvati sami sebe lazu i jos veruju u to. Ovo me podseca na onaj stari vic koji pocinje pitanjem - "Koji je najbolji put da covek napravi uspesnu karijeru". Odgovor - "Napises sefu govor, pa kada ga bude citao na bini, tada sednes u prvi red i hvatas beleske". Tako i vi Hrvati. Neko izvali glupost, a vi se svi prihvatite i nastavite da je dalje stancujete, naduvate je kao balon, ulepsavate... Na kraju, vi ispadoste zrtve svega i svih tokom vekova, ispadoste carstvo najvece, dok kao narod niste ni postojali....Ne znam da li da se smajem ili placem. Hajde sada cenzori--- gde su vam makaze, da ne kazem skare??
  0 0% 2
 • zgbzoran zgbzoran

  11.01.2017 u 10:38h

  ne treba niti govoriti da je dodik potpuno profulao kontekst sugovornika, ali to i nije čudno za njega, no simptomatično je da mu je pola stanovništva u toj, po njemu fašističkoj tvorevini(austriji) za što optužuje Inzka
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare