Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Invazija imigranata

Rim Bruxellesu: Došli smo do zida - pomagajte!

People carry the body of a dead migrant from a merchant ship as they arrive in the Sicilian harbour of Catania, southern Italy, May 5, 2015. Around forty migrants died in the Mediterranean on Sunday, according to survivors of the journey who arrived on th
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
05.05.2015.
u 23:19

Njemačka je jučer objavila da ove godine očekuje 400.000 zahtjeva za azil što je dvostruko više nego lani

Oko 40 imigranata poginulo je danas u Sredozemnom moru. Malteški brod nosač kontejnera "Zeran" stigao je u Cataniju sa 194 spašenih imigranata, koji su ispričali što se dogodilo njihovu plovilu. Od dva gumenjaka, jedan se ispumpao pa se utopilo oko 40 izbjeglica, a ostale je spasio brod „Zeran".

Sve talijanske provincije, osim onih na Siciliji, koja je već prepuna imigranata, trebaju hitno osigurati smještaj za 9000 osoba, koliko ih je proteklih dana talijanska obalna straža spasila u Sredozemnom moru. Okružno pismo s tim sadržajem uputilo je jučer Ministarstvo unutarnjih poslova svim prefekturama.

Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano kazao je kako „Italija plaća račun libijske situacije i da su došli do zida". Nakon lijepih riječi izrečenih na hitnom sastanku na vrhu članica EU, koji je sazvao talijanski premijer Matteo Renzi nakon pogibije gotovo 900 imigranata u Sredozemnom moru, sve ide, kako se čini, po starome.

Smještaj i u vojarnama

Talijanska obalna straža spašava izbjeglice na plovilima u Sredozemnom moru i prebacuje ih u Italiju. U ovoj godini spašeno je 33.000 ljudi, a u istom razdoblju lani 29.000. U cijeloj prošloj godini bilo je spašeno i prebačeno u Italiju 180.000 izbjeglica, a ove godine bit će ih mnogo više. Trenutačno u talijanskim prihvatnim centrima ima 85.000 osoba, od kojih 12.000 maloljetnika.

Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni zatražio je pomoć jer, kako je rekao u razgovoru s europskim povjerenikom za izbjeglice Dimitrisom Avramopoulosom, do sada je jedino Italija odgovorila na europske namjere oko migracija. Još nije došlo do proklamiranog zajedničkog europskog odgovora na svakodnevne probleme s izbjeglicama i njihovu ravnomjerniju raspodjelu po svim državama EU. Na sastanku šefova država i vlada EU rečeno je da su izbjeglice u Sredozemlju europski problem, a ne samo talijanski, ali od toga se nije otišlo dalje.

Avramopoulos je na talijansku primjedbu odgovorio da će sljedeći tjedan predstaviti europsku agendu za sučeljavanje s valom izbjeglica. Italija priprema prihvatiti izbjeglice i u praznim vojarnama.

Izbjeglice dolaze u Europu uglavnom preko Italije, ali i Španjolske, Grčke i Malte. Smatralo se da ih većina želi nastaviti put prema sjevernoj Europi. No nije baš tako. Prema podacima Eurostata, lani je 626.000 imigranata tražilo azil u EU, od kojih najviše u Njemačkoj, odnosno 202.700 ili 32%, na drugo je mjestu Švedska sa 81.200 zahtjeva ili 13%, a na trećem, sa 10% od ukupnih zahtjeva dijele Italija i Francuska. Dok je u 2013. bilo 26.620 zahtjeva za azilom u Italiji, u 2014. bilo je 64.625 zahtjeva.

Samo lijepe riječi

Sadašnji val izbjeglica Europa ne zna kako zaustaviti. Lijepe riječi izrečene na sastanku na vrhu EU ne mogu imati neki konkretni slijed. Prijedlozi kao što je uništenje plovila švercera ljudima ili zadržavanje izbjeglica u Libiji i ostalim državama iz kojih kreću prema Europi nije moguće bez suradnje država u kojima se okupljaju. Ne mogu se kršiti međunarodna prava, ući u drugu državu i uništavati plovila. Za provedbu svih prijedloga potrebno je odluku donijeti na međunarodnoj razini, po mogućnosti u Vijeću sigurnosti UN-a. Europa, usto što sporo odgovara na talijanske zahtjeve za pomoć u zbrinjavanju imigranata, ima vezane ruke za intervenciju na sjevernoafričkoj obali. Dok postoje ratna žarišta, nasilje i proganjanja, neće biti moguće spriječiti migracijska kretanja. To je ključni izazov koji stoji pred Europom.

>> Nova tragedija u Mediteranu: Poginuli deseci imigranata

Komentara 21

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
00:29 06.05.2015.

Savjet stoljeća za Italiju, nemojte stotinu godina iskorištavati, pljačkati i bombardirati Afriku, možda se broj imigranata smanji. Čiji su avioni bili u prvom redu kada se išlo bombardirati Libiju.....hmmm talijanski, sa pratećim talijanskim nosačima zrakoplova. Sada, kada sirotinja nema što jesti i piti, te spas pokušava naći u EU, vidi problema.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
23:35 05.05.2015.

Sve se vidi sve se zna, samo se nezna tko bi prvi reagirao i što da učini..

ST
Startrack
01:56 06.05.2015.

Inace vec sam napisao ovo dolazi smrt bjele rase. A prije svega germanske rase. Oni ce prvi nestat jer svi ovi idu tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije