Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NI JEDNU LOŠU RIJEČ'

Pahor otkrio zašto će odnos s Hrvatskom Sloveniji biti najvažniji u ovoj godini

Kolinda Grabar Kitarović Borut Pahor
Foto: Ured predsjednice
1/5
03.01.2017.
u 13:56

Uz odnose s Hrvatskom Pahor je kao glavnu zadaću diplomata u ovoj godini naveo nastojanje da Slovenija ostane "u jezgri" europskih integracija.

Slovenski predsjednik Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekli su u utorak na Brdu kod Kranja kako se Slovenija zalaže za dobre bilateralne odnose sa susjedima, te naglasili da bi i Ljubljana i Zagreb trebali izbjegavati sve izjave koje bi narušile odnose u očekivanju odluke o arbitraži koja će biti "vrlo zahtjevan projekt.

Pahor i Erjavec govorili su pred slovenskim diplomatima, prvog dana njihovog redovnog godišnjeg zasjedanja.

Slovenija očekuje da će arbitri ove godine donijeti presudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom, na što se treba dobro pripremiti, a u međuvremenu treba izbjegavati sve izjave koje bi narušile dobre bilateralne odnose, upozorio je Pahor.

"U očekivanju presude arbitražnog suda o granici svi oni koji vode ili predstavljaju Sloveniju i Hrvatsku trebali bi izbjegavati izjave ili postupke koji bi naše odnose pogoršali", kazao je Pahor u govoru  slovenskim diplomatima, uz ocjenu da će politika vezana uz Europsku uniju, te odnosi s Hrvatskom vezani za očekivanu arbitražnu presudu dominirati slovenskom politikom u ovoj godini.

Strategija koju vlada treba donijeti u očekivanju arbitražne presude pokazat će može li Slovenija računati na mirno uređenje tog pitanja, kako bi se mogla posvetiti svojim ostalim domaćim i međunarodnim ambicijama, kazao je Pahor.

Prema njegovim je riječima u dobrosusjedstvo i prijateljstvo potrebno ulagati i iskreno se za to truditi, te nastojati da se odnosi s Hrvatskom ne pogoršaju jer će, kako je dodao, već i implementacija presude arbitara ionako biti "vrlo zahtjevan projekt".

Ako u toj strategiji Slovenija ne bi uspjela, onda bi moglo doći do situacije kakva je bila u vrijeme slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om zbog graničnog prijepora, što bi značilo da bi slovenska politika tim pitanjem bila preokupirana i paralizirana u svojim zadaćama, što svakako treba izbjeći, ocijenio je slovenski predsjednik.

"Od izuzetne je važnosti da sebe i Hrvate, Europsku uniju, ali i cijelu međunarodnu zajednicu, pripremimo na situaciju u kojoj ćemo se naći nakon što arbitražni sud proglasi presudu", kazao je Pahor okupljenim diplomatima.

Uz odnose s Hrvatskom Pahor je kao glavnu zadaću diplomata u ovoj godini naveo nastojanje da Slovenija ostane "u jezgri" europskih integracija, među skupinom zemalja koje predvode Njemačka i Francuska, jer smatra da će u EU-u doći do "regionalizacije" u kojoj će se pojaviti grupiranje EU-a po više parametara.

Šef diplomacije Erjavec kazao  je da Slovenija i u ovoj godini želi dobre odnose sa susjednim državama, pri čemu je kao problem istaknuo razlike s Hrvatskom u gledanjima na arbitražni sporazum od kojega Slovenija očekuje rješenje graničnog prijepora.

"I u ovoj godini želimo dobre odnose sa susjedima. Naši odnosi s Italijom, Austrijom i Mađarskom jačaju, dok kad je riječ o Hrvatskoj ne možemo govoriti baš o nekom većem napretku", kazao je šef slovenske diplomacije, ali je iznio očekivanje da će se stvari urediti.

"Očekivana presuda arbitražnog suda o graničnom prijeporu bit će velik izazov i nadam se da ćemo ga uspješno prevladati, kako bi jednom zauvijek taj spor koji naše odnose opterećuje skinuli s dnevnog reda", kazao je Erjavec.

 Vlada sadašnjeg slovenskog premijera Mire Cerara smatra da arbitražni proces o graničnom prijeporu dogovoren 2009. pred ulazak Hrvatske u EU treba nastaviti, dok je pozicija Hrvatske nakon jednoglasne odluke Sabora prije dvije godine da se iz arbitraže izađe, donesena na prijedlog tadašnje vlade Zorana Milanovića, i dalje na snazi, čime je Ljubljana razočarana.

To su na svom prvom susretu u Ljubljani u prosincu prošle godine potvrdili i šefovi diplomacija dviju država Karl Erjavec i Davor Ivo Stier, potvrdivši da pomaka u tom pogledu nema.

Hrvatska je pozicija da je arbitraža nepovratno kompromitirana nakon otkrivanja nedopuštene komunikacije slovenskih dužnosnika s arbitrima i njene objave u medijima, dok Slovenija očekuje da će arbitri donijeti presudu o granici na kopnu i moru i da će je trebati primijeniti bez obzira na stajalište Zagreba.

Erjavec je istaknuo i veliku važnost procesa Brdo-Brijuni za odnose i stanje u regiji, te ocijenio da će jedna od važnih tema savjetovanja diplomata biti aktualni događaji u Europskoj uniji, pitanje sigurnosti, Brexita i druga pitanja, ali i očekivanja od ovogodišnjih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj, što bi moglo unijeti promjene u gledanjima na budućnost EU-a i na način rješavanja pojedinih kriza u svijetu.

Slovenskim diplomatima u srijedu će se obratiti i premijer Miro Cerar.

>> Hrvatska na arbitražu sa Slovenijom neće više potrošiti ni kunu

Komentara 6

Avatar mama mia
mama mia
14:50 03.01.2017.

Ako dođe do regionalizacije EU -a Hrvatska će s Mađarima, Česima, Poljacima tu je naša predcjednica utrla put

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
14:39 03.01.2017.

svakako treba nama slovencima ispod bora dati prigodan poklon u vidu lijepog ručnika kako bi si obrisali prste kojima smo uhvačeni u pekmezu

CA
campa
16:31 03.01.2017.

Slovenci ništa ne rade ako ne vide u tome neki svoj interes.Valjda očekuju rješenje arbitraže u svoju korist pa se eto sad pokazuju kao mirotvorci i eto pružaju ruku mira Hrvatima.Sve ono što se je do sada događalo nema veze jer se Hrvati moraju pomiriti s rješenjem arbitražnog suda jer odluka suda je po njima obvezujuća iako Hrvatska ne sudjeluje u blamaži koju su izazvali Slovenci zakulisnim igrama a možda i korupcijom.Dragi Slovenci pročitani ste.Zato sve što nudite treba dobro provjeriti jer vam netreba vjerovati niti kad i darove donosite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije