Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean-Claude Juncker:

Imamo detaljno pripremljen scenarij za Grexit ako Tsipras do petka ujutro ne popusti

Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
08.07.2015.
u 00:07

Snažno se protivim izlasku Grčke iz eurozone, ali ne mogu ga spriječiti ako grčka vlada ne radi ono što očekujemo - rekao je Juncker

Grčka juri prema mogućem izlasku iz eurozone, a njezin premijer Alexis Tsipras nastavio je u utorak držati nogu na papučici za gas i poslao novog ministra financija praznih ruku na sastanak Eurogrupe na kojemu su svi očekivali da se pojavi s novim pisanim zahtjevom za program pomoći. No, na izvanrednom summitu eurozone njemačka kancelarka i lideri drugih država eurozone poručili su Tsiprasu da neće dobiti otpis dijela grčkog duga koji traži, a predsjednik Europske komisije po prvi put je rekao da EU ima pripremljen scenarij za izlazak Grčke iz eurozone.

- Imamo detaljno pripremljen scenarij za "grexit". Imamo scenarij za slanje humanitarne pomoći. I imamo scenarij, koji najviše preferiram, kako da riješimo problem tako da Grčka ostane u eurozoni. Snažno se protivim izlasku Grčke iz eurozone, ali ne mogu ga spriječiti ako grčka vlada ne radi ono što očekujemo - rekao je Juncker, dodavši kako grčka vlada ima rok do petka ujutro da iznese svoje prijedloge o tome u kojem smjeru žele da Grčka ide.   

Rezanje grčkog duga se neće dogoditi

- Mnogi su večeras za stolom, uključujući i mene, rekli da se rezanje (grčkog duga) neće dogoditi. To nije dozvoljeno u eurozoni - rekla je kancelarka Angela Merkel po završetku summita. Restrukturiranje grčkog duga glavni je Tsiprasov cilj, za koji vjeruje da je dodatno osnažen nakon nedjeljnog referenduma.

- Imali smo pozitivnu raspravu i sada je cilj zaključiti ovaj proces do kraja tjedna. Naš cilj je izlazak iz krize - rekao je Tsipras odlazeći oko 23 sata sa summita.

Novi summit, ali više ne samo 19 država eurozone, nego svih 28 država članica EU, sazvan je za nedjelju i ponovno ima samo jednu temu: Grčku.  Do tada Tsipras mora predstaviti detaljan pisani zahtjev za otvaranjem pregovora o novom, trećem programu pomoći, a institucije ranije poznatije kao Trojka moraju analizirati i složiti se s tim zahtjevom, što je korak na kojemu je dosad uvijek zapinjao dogovor Tsiprasa i eurozone. Kancelarka Merkel rekla je večeras da novi grčki zahtjev mora biti još ambiciozniji u strukturnim reformama od onoga na koji Tsipras nije htio pristati kada je prekinuo pregovore i raspisao referendum. Drugim riječima, od Tsiprasa se sada praktički traži da do nedjelje pristane i primijeni ono što je većina Grka odbila na referendumu.

Krajnji rok istječe ovaj tjedan

- Imamo samo pet dana da nađemo konačni dogovor. Do sada sam izbjegavao govoriti o krajnjem roku, ali krajnji rok istječe ovaj tjedan - rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je predsjedavao večerašnjim izvanrednim summitom eurozone.

Pet sati prije početka tog summita grčki premijer Tsipras poslao je svog novog ministra financija Euclida Tsakalotosa na sastanak Eurogrupe bez novih pisanih prijedloga, iako su svi ostali ministri financija eurozone čekali da se dogodi upravo to da Grčka predstavi svoje nove prijedloge o tome kako misli dalje nakon što je izašla iz programa pomoći i nakon što je održala referendum.

Iako to nje pretočio u formalan pisani prijedlog, Tsipras želi otpis dijela grčkog duga, ali i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble jučer je vrlo rezolutno izjavio da to nije moguće. - Tko god poznaje temeljne ugovore EU, zna da je to zabranjeno - rekao je Schaeuble.

Osim Njemačke, istočnoeuropske članice eurozone su vrlo nepopustljive prema Grčkoj. - Ako u sistemu postoji element koji ne funkcionira, odlazak takvog elementa ne bi bio problem nego bi u nekim slučajevima to bilo čak i korisno - rekao je ministar financija Latvije Janis Reirs. Guverner latvijske narodne banke izjavio je da su Grci na referendumu "izglasali svoj izlazak iz eurozone".

Francuska i Italija pokazuju najviše razumijevanja prema grčkoj želji za otpisom duga, ali i te dvije države se slažu da je vremena za postizanje dogovora vrlo malo.

>>Grčka dobila rok do nedjelje: 'Ovo je najkritičniji trenutak u povijesti Europe'

>>Je li narod popio otrov ‘oxi’ ili će Grčka ipak biti kao Feniks?

>>Kraj je za Grke opet označila Olimpijada. Kao i prije 100 godina

Komentara 56

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
02:38 08.07.2015.

Ako oni oproste dio duga Grckoj onda ce i druge drzave traziti isto.I onda se ne bi znalo ni ko pije ni ko placa.A izgleda da je dobro piti a da drugi placa.Odo ja u birtiju a vi platite racun kad mozete grcima toliko novca,pa mozete i meni jedno 10 piva.

NE
Nepobjedivi
00:50 08.07.2015.

Kosorica nikda nije objavila pristupni ugovor EU i Hrvatske. Nije to učinio ni Milanović. Hoćemo li tek za 50 godina saznati što tamo piše?

SM
SmellsLikeŠit
01:25 08.07.2015.

Krajnji rok krajem tjedna i tako svakog tjedna. haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije