Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najgori premijer?

Ignorirao referendum: Cameron je postao britanski George Bush

David Cameron
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
17.09.2014.
u 21:16

Kao što su Amerikanci 2008. raspravljali je li George W. Bush bio najgori predsjednik u povijesti SAD-a, Cameron je na svoju stranu nagurao toliko argumenata da ga se danas proglasi najgorim premijerom u britanskoj, tvrdi analitičar Jean-Paul Faguet

Večer uoči referenduma o neovisnosti na kojem će Škoti izjasniti žele li ostati u sastavu Velike Britanije ili ne, sve je više analitičara i novinara koji stav i ponašanje britanskog premijera Davida Camerona ocjenjuju katastrofalnim. Samo nekoliko sati prije povijesne odluke koja će odlučiti o sudbini dvaju naroda, ali i monarhije, Jean-Paul Faguet profesor Političke ekonomije razvoja sa Londonske škole ekonomije i Politologije oštro se obrušio na Camerona zaključujući da bi konzervativni vođa mogao postati najgori premijer u britanskoj povijesti.

- David Cameron je na rubu da izgubi Škotsku nakon čega će njegova konzervativna vlada gledati raspad Velike Britanije. A nakon što izgubi ove potpuno osvojive izbore, gdje je težina ekonomskih, geopolitičkih i povijesnih činjenica ležala na njegovoj strani, posrnut će na EU referendumu kojeg je budalasto izazvao - piše Faguet u Independentu. Takav bi ga ishod, kaže analitičar, učinio neuspjelim političarom, ali i povijesnom katastrofom za Veliku Britaniju.

Profesor Faguet napominje da je održavanje referenduma progresivna odluka koju treba slaviti jer je prepoznato pravo ljudi na demokratsko samoodređenje. Ali, s druge strane, Cameron je propustio upustiti se u kampanju kojom bi, osim riječima, Škote i djelima uvjerio da su dio Britanije. Nije im rekao da Britanci vole Škotsku, smatraju je vrijednom te poštuju njenu povijest i golemu doprinos znanosti, umjetnosti, industriji...

Umjesto toga prepustio je svojim političkim oponentima da vode kampanju i naveo na zaključak kako mu nije previše stalo, piše Faguet. Nije iskazao strast niti želju da Britance i Škote prikaže kao jedinstvo već je bitku unaprijed smatrao dobivenom. Baš kao i čileanski diktator Augusto Pinochet, podsjeća Faguet, koji je prije 26 godina održao referendum o nastavku vladavine i doživio iznenađenje kad su mu birači okrenuli leđa.

I kao što su Amerikanci 2008. raspravljali je li George W. Bush bio najgori predsjednik u povijesti SAD-a, Cameron je na svoju stranu nagurao toliko argumenata da ga se danas proglasi najgorim premijerom u britanskoj. Teško da će ih uskoro itko pobiti, zaključuje cijenjeni analitičar.

Komentara 8

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:09 17.09.2014.

Nije on nikakav premijer. Kao i većina političara samo jeftina, lako zamjenjiva marioneta.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:30 17.09.2014.

Cameron ce od muke prec na Islam..ahahhahahahahhaha

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
21:48 17.09.2014.

Gdjica novinarka nije u tijeku. Obama je vec duze vrijeme nagori AMericki predsjednik, po popularnosti. Presisao Busha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije