Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ SE PROŠIRIO

I ugledni znanstveni časopis Nature pisao o Barišiću i 'skandalu plagiranja'

barišić
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/7
17.01.2017.
u 17:58

Nature prenosi i stavove istaknutih hrvatskih znanstvenika koji podržavaju Barišića i tvrde da je predmet prenapuhan, s obzirom na "malu količinu prepisanog teksta".

Ugledni znanstveni časopis Nature objavio je u utorak članak posvećen "skandalu plagiranja" koji je povezan s hrvatskim ministrom znanosti i obrazovanja u kojem ističe kako je Pavo Barišić odbacio pozive da podnese ostavku nakon što je parlamentarni Odbor za etiku otkrio da je kopirao rad drugog znanstvenika.

Znanstvenici u Hrvatskoj ističu da taj predmet postavlja pitanja akademske čestitosti na vrhu istraživačkog sustava, piše Nature i dodaje da je ministar rekao kako za ostavku nema potrebe jer je greška bila samo - "tipografska greška".

Časopis navodi i mišljenja bivšeg pomoćnika ministra znanosti Saše Zelenike, koji kaže da je Barišić u više navrata doveo javnost u zabludu te da "ministar definitivno treba podnijeti ostavku".

Također, predstavlja otvoreno pismo hrvatskog biokemičara na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu Ivana Đikića hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem Đikić smatra da Barišić nije postupio odgovorno i da treba odstupiti.

Nature prenosi i stavove istaknutih hrvatskih znanstvenika koji podržavaju Barišića i tvrde da je predmet prenapuhan, s obzirom na "malu količinu prepisanog teksta".

Navodi i otvoreno pismo oko 100 znanstvenika, uključujući i neke od Barišićevih kolege sa Sveučilišta u Splitu, koji podržavaju ministra, te dodaje izjavu premijera Plenkovića da ostaje uz svoga ministra.

Zelenika ističe da je plagiranje rašireno na hrvatskim sveučilištima te navodi primjer plagijata aktualnog potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića na Policijskoj akademiji te da je protiv Odbora pokrenuta ustavna tužba kojoj je cilj oslabiti instituciju koja treba poduprijeti znanstveni integritet u Hrvatskoj.

>> Đikić analizirao Barišićev rad i poručio Plenkoviću: Ministar će trebati odstupiti ako želite održati ikakve demokratske standarde zemalja EU

>> Studenti pisali Plenkoviću i Petrovu: Barišićeve zasluge su velike, neopravdano ga napadaju

Komentara 45

Avatar alien79
alien79
18:19 17.01.2017.

Večernji a zašto ne navedete novinare koji su potpisali članak? Nekakav Mićo Tatalović i Nenad Jarić, znakovitih li imena i prezimena. Antihrvatska ideologija je rasprostranjena i umrežena na svim mjestima. Sjetimo se vriske i urlika parazitskih kulturnjaka. Toga ćato mora biti svjestan i oštro nagaziti bandu, nema sa njima briselski ili će ga doći glave

GM
Gusta magla
18:12 17.01.2017.

Jos je jak cetnicki lobi u lijepoj nasoj.

SA
sadovi
18:29 17.01.2017.

Autori teksta u Naturu, Mićo Tatalović&Nened Jarić ,ako je meni bilo jednostavno otvoriti stranicu časopisa,garantiram da i nepotpisani autor Hine zna.Pročitani ste Yugosloveni više vam nitko ne vjeruje,svaki tekst u Večernjem uzimam sa zadrškom 30% istine-70% la.ži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije