Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
činilo se povoljnim

I Poljake muči švicarski franak

Poljaci,franak
Foto: DW screenshot
29.01.2015.
u 09:26

Prije deset godina to se činilo povoljnim: niske kamate, dakle niska i mjesečna rata otplate, stabilan tečaj i očekivani rast poljskoga gospodarstva.

Rast tečaja švicarskog franka pogađa možda do tri milijuna Poljaka. Mnogi su se, u vrijeme gospodarskog rasta, odlučili za kredit vezan za švicarski franak kako bi kupili stan.

Prije deset godina to se činilo povoljnim: niske kamate, dakle niska i mjesečna rata otplate, stabilan tečaj i očekivani rast poljskoga gospodarstva. Ali, trenutno sve izgleda drukčije.

>>Jakovčević i Lovrinović: Banke zaradile 3,5 mlrd. HNB: Sve je po zakonu

 >>'Franak je precijenjen 40%, realno bi trebao pasti ispod 5 kuna'

Komentara 6

DU
Deleted user
10:01 29.01.2015.

Od svega je ipak najviše glupava teza da su bankari "znali" da će se propeti CHF. Pa kako onda nisu konvertirali novčanu masu odmah u CHF nego su se, da prostite za...li, s kreditiranjem nejači po istočnoj i jugoistočnoj Europi. Tko je imao kristalnu kuglu pa mogao predvidjeti grčko falsficiranje državnih bilanci i posljedično skliznuće eura ili aneksiju Krima, kad je ta iznenadila čak i Ukrajinu samu. A CHF je notoran kao valuta sigurnog utočišta i kad nastupi neka kriza, koja ima odjeke u financijskim krugovima, odmah slijedi porast vrijednosti CHF na tečajnicama. Rublja je izgubila učas pola vrijednosti i Srbija, gdje su se ponosili što se može i štedjeti i dizati kredit u rubljama, nakon devalvacije - ništa, ni zuc, da bi netko se i dalje hvalisao. A mogli su i oni predvidjeti, kako glasi mantra onih koji smatraju da ih banke opljačkale via CHF krediti...

MX
Mister X
10:15 29.01.2015.

I Poljake i druge seljake muči švicarski franak Tako ti je to kad misliš i vjeruješ da imaš svoju državu da si nezavisan i da si isti i pametan kao drugi . Čak te uvjeravaju i da imaš kao nekii svoj vlastiti novac !!! Zlo-ti bude od toga kad vidiš da ti tvoji poljaci i seljaci i nitko neda lipe lipanjske na svjetu osim Švicaraca .. A ka d ljudima trebaš vratiti onda se ukakaš od muke jer je problem u tome da u toj tvojoj "državi"bez novaca i pameti ne možeš da zaradiš da kupiš kruheka i papaice da bi mogao živiti i ići raditi kao marva do 70 godine za bijednu jadnu zaradu u zlotima !

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:41 29.01.2015.

Bez brige, pomoci ce im njihovi veliki "prijatelji" Amerikanci, evo samo sto nisu. Oni ce im dati miljarde svjeze tiskanih dolara kao hvala za usluge pruzene u okupaciji Afganistana i Iraka te pruzanje "ugostiteljskih usluga" za tzv. black sites gdje su muceni oteti muslimani, a da ne govorimo zbog slanja "dobrovoljaca" u Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije