Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO UOČI IZBORA

I nakon afere - afera: U Francuskoj se nižu skandali predsjedničkih kandidata

Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
22.03.2017.
u 12:46

Debata petero kandidata koja je trajala tri i pol sata i privukla oko 10 milijuna gledatelja, bila je prilika da uvjere neodlučne birače i skeptike u svoje programe

Nakon prvog povijesnog televizijskog sučeljavanja ključnih kandidata, kampanja za francuske predsjedničke izbore ponovo je u utorak zasjenjena aferom s proširenjem istrage protiv kandidata desnice Françoisa Fillona i ostavkom socijalističkog ministra unutarnjih poslova Brune Le Rouxa zbog zapošljavanja kćeri tinejdžerica, piše u srijedu agencija AFP.

Mjesec dana do prvog kruga izbora 23. travnja, istraga o navodnim fiktivnim radnim mjestima koje je Fillon osigurao supruzi i djeci proširena je na okolnosti pod kojima je od navodnog prijatelja dobio dva odijela u vrijednosti 13.000 eura.

Fillonova odijela

Fillon, kojemu zbog proširenja istrage o navodnoj pronevjeri javnog novca blijede šanse na izborima, osudio je ponovni pokušaj da ga se diskreditira prije prvoga kruga izbora, kazavši da pokloni nemaju nikakve veze s politikom. 

No, "Journal du dimanche" piše da se svoti izdvojenoj za odijela može dodati i 35.500 eura potrošenih kod istoga modnog kreatora, što od 2012. ukupno iznosi 48.500 eura. 

Istražitelji će pokušati otkriti tko je misteriozni prijatelj koji je poklonio odijela te ustanoviti u kakvoj je vezi s Fillonom, bivšim francuskim premijerom i zastupnikom u Parizu. 

Zastupnici moraju prijaviti "svaki poklon čija vrijednost prelazi svotu od 150 eura" uz iznimku poklona članova obitelji, objasnio je isti izvor. 

Šef Fillonove kampanje u srijedu je osudio dnevnu "sapunicu" u medijima čiji je cilj naštetiti izgledima konzervativnog kandidata da postane predsjednik.

"Jasno je da je to orkestrirano curenje informacija", rekao je Bruno Retailleau za radio RTL. "Uvučeni smo u sapunicu".

Le Rouxove kćeri

Ministar u vladi aktualnog predsjednika Françoisa Hollandea, Bruno Le Roux, u utorak je podnio ostavku na čelnom mjestu ministarstva unutarnjih poslova nakon otkrića da je svoje dvije kćeri tinejdžerice zaposlio kao pomoćnice u parlamentu.

Blizak Françoisu Hollandeu, on je bio zastupnik od 1997. do prosinca 2016. kada je ušao u vladu.

Optužbe protiv ministra Le Rouxa iznesene su u ponedjeljak u emisiji Quotidien TV, kada ga je novinar upitao o ljetnim poslovima njegovih kćeri između 2009. i 2016. Njegove kćeri počele su raditi za njega kada su imale 15 ili 16 godina i zajedno su skupile 24 ugovora na određeno vrijeme vrijedna ukupno 55.000 eura.

Iako Le Roux (51) inzistira da su ljetni poslovi njegovih kćeri bili legitimni i da su odgovarali stvarno obavljenim zadacima, naposljetku je dao ostavku, a u utorak ga je na tom osjetljivom položaju, u trenutku kada zemlja živi pod visokom prijetnjom terorizma i u režimu izvanrednog stanja, zamijenio sadašnji državni tajnik za trgovinu Matthias Fekl.

"Nakon afera, afere se nastavljaju", piše u srijedu dnevni list Est Republicain.

"U francuskom javnom životu trebalo bi zabraniti zapošljavanje članova obitelji, zbog sumnje u povlaštenost. To je jedini način da se rasprši smrad korupcije koji pritišće političku klasu", piše u uvodniku Philippe Marcacci.

Fiktivno zapošljavanje Le Pen

Uz aferu koja prati Fillona, lijevi La Liberation upozorava i na kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen uz koju se veže skandal oko fiktivnog zapošljavanja u Europskom parlamentu i ilegalnog financiranja njezine kampanje.

Taj list pozdravlja reakciju predsjednika Hollandea čiji je ministar u roku od 24 sata izgubio svoj položaj zbog istrage.

"Marine Le Pen i François Fillon nastavljaju kampanju kao da se ništa nije desilo", piše La Liberation.

Macronovo vodstvo

Tako su u ponedjeljak navečer bili sudionici debate koja je uz njih uključila i bivšeg ministra gospodarstva centrista Emmanuela Macrona, pobjednika predizbora radikalne ljevice Jean-Luc Melenchona i njegovog suparnika na ljevici, socijalista Benoit Hamona.

Debata petero kandidata koja je trajala tri i pol sata i privukla oko 10 milijuna gledatelja, bila je prilika da uvjere neodlučne birače i skeptike u svoje programe.

>> Ankete: Macronu 65, Marine Le Pen samo 35 posto u drugom krugu

>> Skandal u Francuskoj: Ministar unutarnjih poslova dao ostavku

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
13:20 22.03.2017.

Kaj se toliko place o grijehima politicara i prvi ljudi su u ljepoti sagrijesili pa nas svejedno danas ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije