Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt mose

I ministar Berlusconijeve vlade s tvrtkom u Hrvatskoj pred uhićenjem zbog mita

Giancarlo Galan
Foto: screenshot/youtube
22.07.2014.
u 16:53

Istraga o korupciji oko izgradnje MOSE-a, sustava podmorskih brana koje bi trebale braniti Veneciju od visoke vode odvela je u zatvor dosad 35 osoba

Sa 395 glasova „za", 138 „protiv“ i dva suzdržana zastupnički dom talijanskog parlamenta izglasovao je danas potvrdu zahtjeva za uhićenjem bivšeg predsjednika regije Veneto i bivšeg ministra u vladi Silvija Berlusconija, a sadašnjeg parlamentarca pokreta Naprijed, Italijo Giancarla Galana, osumnjičenog za korupciju u provedbi projekta MOSE, sustava podmorskih brana koje bi trebale braniti Veneciju od visoke vode.

Galan je do danas bio u bolnici pokraj Padove, a njegov odvjetnik Antonio Franchini je, doznavši rezultat tajnog glasovanja u parlamentu, najavio kako će za svoga štićenika zatražiti kućni pritvor. Istraga o korupciji oko izgradnje MOSE-a odvela je u zatvor 35 osoba. Prema nekim najavama iz istrage Galan je, navodno, u razdoblju od 2003. do 2011. godine primao milijun eura godišnje. Pretpostavlja se kako je dio novca tako dobivenog potrošio za obnovu goleme vile Rodella s parkom od 1500 četvornih metara u mjestu Cinto Euganeo, pokraj Padove.

Galan odbacuje optužbe za korupciju i kaže kako se želi na nj svaliti tuđa „zvjerstva“ te drži kako je vilu obnovio stambenim kreditom itd., odnosno odbacuje sve optužbe. Pisalo se i kako je dio novaca uložio u tvrtke u inozemstvu, među kojima i tvrtku u Hrvatskoj za jahte. Galan je bio predsjednikom regije Veneto od 1995. do 2010. i znalo se da surađuje s istarskim čelnicima, posebno s IDS-om, da dolazi na godišnji odmor u Istru itd.

Talijanska glasila su napisala kako Galan, osim vile i jahti u Italiji, ima i jahte u Hrvatskoj. List Repubblica je načinio rekonstrukciju navodnog bogatstva obitelji Galan, koja je, prema tom pisanju, od 2000. do 2011. prijavila prijavila 1,4 milijuna eura, a zapravo je potrošila 2,7 milijuna eura. Galan u Hrvatskoj posjeduje tvrtku Franica d.o.o., preko koje „upravljao imovinom u Hrvatskoj“, a koja čini „više plovila, dosta nekretnina i bankarskih računa“. Prema sudskom registru tvrtka FRANICA d. o. o., za trgovinu i usluge osnovana je 23. travnja 2001. godine sa sjedištem u Rovinju i temeljnim kapitalom 1.173.300,00 kuna. Njezin osnivač je Giancarlo Galan.

>>Brodosplit pobijedio na natječaju za zaštitu Venecije od poplava

>>Talijanski političar pod sumnjom u primanje mita ima tvrtku u Hrvatskoj

>>Gradonačelnik Venecije uhićen zbog korupcije

Komentara 3

KA
kajinx
20:36 22.07.2014.

I ministar Berlusconijeve vlade s tvrtkom u Hrvatskoj pred uhićenjem zbog mita. Šta ste htjeli reći?

Avatar tajar
tajar
19:00 22.07.2014.

Strana ulaganja u Hrvatsku mogu biti i pranje novca, no zahvalni Hrvati to ne će zamjeriti, pa tako ni ovome Berlusconijevom ministru.

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
18:18 22.07.2014.

Čovjek je jednostavno poliglot. Kad je u Francuskoj priča Francuski , a Kad je u Hrvatskoj ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije