Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSATLANTSKO PARTNERSTVO NA IZDISAJU

I Hillary Clinton najavila da je TTIP stvar prošlosti

TTIP
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.08.2016.
u 07:00

Isto mišljenje o sporazumima o slobodnoj trgovini i investicijama ima i njezin protivnik Donald Trump. Oboje misle da to nanosi štetu SAD-u

Prije nešto više od dva tjedna predsjednička kandidatkinja demokrata Hillary Clinton poprilično otvoreno dala je na znanje da će kao predsjednica prekinuti pregovore o trgovinskom i investicijskom partnerstvu sa Europskom unijom (TTIP).

Na jednom predizbornom skupu rekla je da nikako nije za to da SAD bezuvjetno daje podršku globalnoj slobodnoj trgovini, a najavila je da će se usprotiviti trgovinskim sporazumima koji izravno ugrožavaju američka radna mjesta.

TTIP-u nije sklon ni njezin protivnik iz redova republikanaca Donald Trump pa postaje vrlo jasno zašto je vođa njemačkih socijalista i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel kazao da je taj sporazum između SAD-a i EU praktički mrtav.

Do predsjedničkih izbora u Americi ostalo je tek nešto više od dva mjeseca, a do službene smjene u Bijeloj kući nešto manje od pet mjeseci. To je nekakav vremenski okvir u kojemu bi predsjednik Barack Obama, veliki zagovornik TTIP-a i sličnih sporazuma, mogao potpisati sporazum s EU. No do toga sigurno neće doći zato što dvije strane do sada nisu usuglasile apsolutno ništa.

No dan nakon Gabrielova pokapanja TTIP-a, oglasila se Europska komisija koja je priopćila kako se “lopta još uvijek valja” i kako pregovori ulaze u krucijalnu fazu nakon koje bi se trebali pojaviti prvi obrisi budućeg sporazuma.

No Komisija je također naglasila i to da u potpisivanje sporazuma neće ići bezglavo i na štetu Europe i njezinih građana. O svemu ovome šefovi država i vlada članica EU razgovarat će na summitu u Bratislavi 22. rujna.

Zanimljivo je i to da veliki i značajni američki mediji u osnovi ne komentiraju ono što je kazao Sigmar Gabriel, već samo prenose agencijske vijesti.

Za američku javnost i politički establišment ovo transatlantsko partnerstvo kao da je već otpisano i kao da je postalo nešto na što se ne treba trošiti medijski prostor. Štoviše, čini se da će još jedan sličan sporazum, onaj o transpacifičkom partnerstvu (TPP), doživjeti istu sudbinu iako je ono u osnovi definirano da posljednjih detalja i kao takvo je krenulo čak i u proces ratifikacije u parlamentima 12 zemalja potpisnica.

Vođa republikanske većine u Kongresu Paul Ryan vrlo je otvoreno kazao kako nije sklon tome da se ratifikacija ovoga sporazuma stavi na dnevni red prije kraja ove godine. TPP-u se izrazito počela protiviti i Kanada, a jedina zemlja koja nema figu u džepu je Peru.

Ostalih devet zemalja čeka tko će preuzeti Bijelu kuću. A Clintonova je najavila da će “odstrijeliti” i TPP te je izjavila kako je i Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je djelo njezina supruga Billa, nanio Americi i njezinim radnicima više štete nego koristi. Sve ovo govori u prilog tome da globalna slobodna trgovina prestaje biti politički prioritet.

>> Njemački ministar otkrio: Trgovinski sporazum Amerike i EU je propao!

Komentara 2

Avatar Plantago
Plantago
08:15 30.08.2016.

"vođa njemačkih socijalista i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel "? Gospođo draga novinarska, ne znam iz koje ste svjetske tiskovine preveli ovaj člančić, ali Gabriel nikako nije socijalist, već socijalni demokrat. Razlika je jako velika.

Avatar nekakav
nekakav
07:16 30.08.2016.

još jedna prevara u nizu. svi govore da je tipp gotov, a pregovori se nastavljaju, tek sad u potpunoj izolaciji. naravno da pred izbore to ne smije biti tema, svi su za jako domaće gospodarstvo. nakon izbora korporacije opet počinjunju vladati (nakon svakih je tako, tek pred same izbore se sakriju), i pregovori se nastavljaju. shvatite da nacionalne države moraju nestati. korporacije trebaju tržište, a ne neke zajednice koje budu mogle reklamirati svoje nacionalne proizvode. vi koji ste gledali zvjezdane stazem, jeste se ikad upitali tko je ta federacija? :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije