Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.03.2015. u 12:00

Vladimir Putin sigurno nije dao ubiti Njemcova. Za njega se može reći zaista svašta, ali ne i da je glup. On nije imao apsolutno nikakvih motiva da u ovome trenutku naredi da ga se ubije

Tko god da je ubio Borisa Njemcova, jedno je sigurno – nikada neće biti uhvaćen i tako će i ovo ubojstvo, kao i brojna do sada koje su se dogodila u Rusiji, ostati obavijeno velom tajne. Usprkos tome, potpuna je idiotarija tvrditi da je Njemcova dao ubiti Vladimir Putin. O njemu se zaista može reći svašta, ali ne i da je glup. On je opako, ako ne i dijabolično inteligentna osoba, političar koji u svakoj sekundi zna što se događa i što treba napraviti, on je netko tko ne pravi nikakve greške koje bi se mogle izravno povezati s njime. I koje bi on motive u ovome trenutku imao da da ubiti oporbenog lidera čija je politička karijera odavno krenula silaznom putanjom?

Je li Njemcov zaista raspolagao nekakvim stopostotno pouzdanim dokazima da je Putin poslao rusku vojsku u Ukrajinu? Vjerojatno je nešto imao, ali duboko vjerujem da to i nije u tolikoj mjeri spektakularno. Uostalom, mislim da je svima do sada postalo apsolutno jasno da proruski pobunjenici u Ukrajini bez ruske pomoći ne bi mogli zauzeti ni kokošinjac. Iako svi govore da je Putin sam sebe stavio na čelo istrage vezane za ubojstvo oporbenog lidera, on to nije učinio zato što želi skriti da je on naredio to ubojstvo, nego zato da u slučaju prijeke potrebe može manipulirati eventualnim rezultatima te istrage.

Naivno zvuče i nagađanja da su ga ubili islamski militanti (iz Čečenije) zato jer je po majci Židov. Treba znati da su njega 2002. godine, u vrijeme talačke krize u moskovskom kazalištu, upravo čečenski militanti stavili na kratak popis osoba s kojima su spremni izravno pregovarati. Zašto bi ga oni sada, nakon 13 godina, ubili? I teza da je njegovo ubojstvo zapravo obračun iz vremena kada je bio na čelu jedne banke i predsjednik upravnog odbora pripadajuće naftne kompanije, isto tako ne drži osobito dobro vodu. Iako je Putin 2010. godine, u jednom televizijskom intervjuu, kazao da su Njemcov i dvojica njegovih istomišljenika, s kojima je nešto ranije osnovao stranku, zajedno s Berezovskim počekom 90-ih izvukli milijarde. Naglasio je kako su oni maknuti s tih jasala, kako su novac potrošili i kako sad opet žele na vlast kako bi opet krali.

Tužili su ga sudu zbog toga, ali je postupak obustavljen nakon što je Putin kazao da su mu ta trojica prva pala na pamet i to kao simbolični predstavnici jedne određene klase političara iz 90-ih. On se tada poigravao njihovim imenima kako bi im nanio političku štetu, a ne zato što je raspolagao nekakvim konkretnim dokazima da su upravo oni pljačkali. Otad pa do danas u tom pogledu gotovo se sigurno ništa nije promijenilo. To više što Njemcov, u političkom smislu, ne predstavlja apsolutno nikakvu prijetnju Putinu. Barem ne živ! I teza da su ga ubili previše revni pripadnici tajne službe, koji su željeli udovoljiti Putinu, također je besmislena zato što te službe u Rusiji tako ne funkcioniraju.

Scenografija ispred koje je Njemcov ubijen vrlo je zanimljiva – na njega je pucano nedaleko od Kremlja koji se na fotografijama mjesta njegova ubojstva doima kako kakva simbolična i krajnje kičasta scena koja bi trebala bez riječi progovoriti o tome tko ga je zapravo ubio. U ovome konteksu nagađanja da je Njemcova ubio netko tko želi politički destabilizrati Rusiju uvelike pije vodu. Sankcije su se pokazale kao neučinkovite, bjesomučno rušenje cijena sirove nafte također...

Istodobno, oporba je rasuta, nejedinstvena i bez prave, otvorene podrške javnosti. I Mihail Gorbačov čvrsto stoji iza teze da je upravo ovo bila namjera onih koji su ubili Njemcova, koji je prije dva tjedna na jednoj televiziji kazao kako strahuje da će ga Putin dati likvidirati. Je li sam pristao biti političkim mučenikom svjestan da živ nikada neće uspjeti srušiti Putina, ali mrtav...

Možda! Je li njegovu smrt netko vidio kao katalizator koji će ujediniti oporbu, koju će predvoditi novi, mlađi vođa Aleksej Navalni i dio ruske javnosti, što mi u nekoj konačnici moglo rezultirati nekim ruskim Majdanom? Možda! Može li ovo biti pokušaj američkih obavještajnih službi da razore Rusiju iznutra? Možda, ali Putin je toga i te kako svjestan i sigurno neće vući poteze koji bi im olakšali posao.

>> Opasna Rusija: Kako su umirali protivnici Vladimira Putina

Komentara 8

AA
aabbcc
19:54 03.03.2015.

Putin sigurno nije dao ubiti Njemcova____ Pa ako nije on onda je Obmana ili ovi iz EU parlamenta izdali nalog da preduhitre Putina, pa opet mu se isto pise i osta mala bez dragoga .

IS
istri
16:39 03.03.2015.

JA BI REKAO: onaj koji hoce drzati russe pod jarmom.

DU
Deleted user
14:55 03.03.2015.

Drugarice Seric, ocito je da posjedujete vidovnjacke sposobnosti kada ste u stanju napisati ovakav clanak! Najljepse bih Vas molio da mi posaljete brojeve Euro Jackpot Lota za petak......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije