Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV PEČAT

Bill Clinton osoba godine u svijetu, Husejn Smajić u BiH!

Pečat
Foto: VL
1/36
26.03.2015.
u 23:10

U glazbenom programu, uz ostale, nastupio je i talijanski pjevač Toto Cutugno s pjesmom "Unite, unite Europe", što je i slogan Večernjakova pečata za 2014. godinu

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je proglašen osobom godine u svijetu, i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u zasebnim obraćanjima na Večernjakovu pečatu održanom danas u Mostaru ocijenili su da Europa i SAD moraju pomoći BiH te da ova zemlja članstvom u uniji i NATO savezu može ojačati svoje državne temelje. Manifestacija Večernjakova pečata održana je pod motom Pečat za Europu a održava se na 20. obljetnicu Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Kao predsjednik, znao sam da Sjedinjene Američke Države moraju učiniti nešto kako bi pomogle u zaustavljanju rata i krvoprolića u BiH. Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju. 20 godina poslije izuzetno cijenim to što Bosna i Hercegovina ostaje privržena izgradnji stabilne demokratske napredne države u srcu Europe. Integracija u Europsku uniju i NATO ojačat će temelje te izgradnje - rekao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-­a u videoporuci koja je ekskluzivno prikazana na Večernjakovu pečatu.

Američki predsjednik najzaslužniji je za zaustavljanje rata u BiH i donošenje Daytonskog sporazuma. Ovaj je sporazum koji je donio mir s vremenom postao je najveća zapreka za napredak prema EU jer je zemlja ostala zarobljena u neriješenim nacionalnim pitanjima. No, godinama je BiH funkcionirala po neformalnom prijevodu Daytonskog mirovnog sporazuma jer je original izgubila. Večernji list je pronašao original te angažirao ovlaštene prevoditelje. Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković uručio je na ceremoniji originalni prijevod Daytonskog mirovnog sporazuma na hrvatskom, srpskom i bosanskom jeziku.

Foto: VLm

Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković predaje prevedeni Daytonski sporazum Mladenu Ivaniću

- Učinili smo ono što je Bosni i Hercegovini nedostajalo. Obavještavam bh. i međunarodnu javnost da danas, 26. ožujka 2015, u ime Večernjeg lista, Bosni i Hercegovini darujemo ovjereni original i službeno preveden Daytonski sporazum na hrvatski, bosanski i srpski jezik - rekao je Pavković.

Hrvatska predsjednica govorila je o Daytonu, a napose o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

- Dužni smo pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema EU. RH u tome ima posebnu odgovornost - rekla je Grabar Kitarović obraćajući se sudionicima manifestacije Večernjakova pečata u Mostaru. Pri tome je navela kako posebnu obvezu Hrvatska ima prema Hrvatima u toj zemlji.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Osnivač Dnevnog avaza Fahrudin Radončić, predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj i Klaus Schweighofer, član Uprave Styria Media Group

- Zadaća je pomagati da Hrvati ostvare punu afirmaciju kao tri jednakopravna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo. Veza prema BiH i hrvatskom narodu je mnogovrsna - rekla je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović je na kraju manifestacije Večernjakova pečata u organizaciji Večernjeg lista BiH objavila i dobitnika najvažnije priznanje Osobe godine za koju je proglašen Husejn Smajić iz Bugojna. Ovaj Bošnjak je na svojoj zemlji pronašao ostatke najstarije katoličke crkve te je odlučio sam financirati restauraciju i izgradnju crkve. Smajić je istaknuo kako želi obnoviti i ponovno izgraditi rimokatoličku crkvu pod blagoslovom vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića. Talijanski pjevač Toto Cutugno proglašen je europskom osobom godine, a europska liderica je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini.

Foto: VLm

Voditeljski par Večernjakova pečata - Ivana Crnogorac (BHT) i Mario Sedmak (HTV), Dražen Klarić i Irmela Peranović

Uz ostale, priznanje Naše gore list dodijeljeno je glavnom tajniku HDZ-­a Milijanu Brkiću. Večernjakov pečat za sportaša godine odnijela su braća Karačić, Igor koji nastupa za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju, Ivan koji nastupa za BiH i Goran Karačić koji brani za nogometnu reprezentaciju BiH (U19). Nagradu je u njihovo ime primio njihov otac Ante.. Osobama godine u regiji proglašeni su tenisači Marin Čilić, rođeni Međugorac, te Novak Đoković koji nije rođen u BiH, ali je osobom godine proglašen zbog humanosti i pomoći regiji tijekom prošlogodišnjih poplava.

U kategoriji ponos BiH izabrana je Martina Čuljak koja je pomagala unesrećenima u poplavama, dok je humanist godine Andrej Benić. Ponos BiH je Irmela Baranović, djevojka s Downovim sindromom kojoj je Pečat uručio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Za međupolitički dijalog priznanje je otišlo načelniku Srebrenice Ćamilu Durakoviću i Biljani Rakić. Za lokalnog lidera u BiH je proglašen Ibrahim Hadžibajrić, dok je u kategoriji znanosti osoba godine liječnica Monika Tomić. Priznanje za glazbenu zvijezdu otišlo je u ruke unuka Kemala Montena, dok je gospodarstvenik godine Enisa Bekto. Priznanje za međureligijski dijalog otišlo je u ruke mostarskog pravoslavnog svećenika Radivoja Krulja.

U glazbenom programu uz ostale nastupio je i talijanski pjevač Toto Cutugno s pjesmom "Unite, unite Europe" što je i slogan Večernjakova pečata za 2014.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

>> 13. Večernjakov pečat u Mostaru - najveći društveni događaj u BiH

>> Predsjednica na kavi sa Stipom Božićem, Zoricom Kondžom, Trpimirom Jurkićem...

Komentara 62

ZA
zampioivo
13:32 27.03.2015.

Nase gore list Bil Clinton

ZA
zampioivo
13:42 27.03.2015.

Draga Kolinda od kud tebe u tom drustvu, nekad hrvatsli list danas u rukama stranaca izmislio nekakvu pricu koju ce platiti sirotinja, lista Yusipovica koji re je toliko blatio u kampanji a blati i danas. Jaka nagrada sto je dijeli nase gore list Ivan Tolj, mogao ju je sebi dati u Zagrebu i ne bacati silni novac u vatru. Najmanje jedan vrtic se mogao izgraditi od bacenih novaca. Kakva korist od ovog svega NIKAKVA, uslikalo se estradno drustvo i otisli.

DU
Deleted user
08:55 27.03.2015.

cirkus

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije