Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
engleski bloger:

Hrvatsko oružje iz Sirije završilo je u rukama najgorih terorista u Iraku

sirijski vojnik
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.04.2014.
u 21:07

Militantna Islamska država Iraka i Levanta (ISIS) koristi hrvatski bacač raketa RBG-6, tvrdi engleski bloger

Bloger iz Engleske, koji je prije nešto više od godinu dana otkrio fotografije i videosnimke koje dokumentiraju pojavu hrvatskog naoružanja u Siriji, pronašao je nove fotografije za koje tvrdi da dokazuju da su teroristi povezani s Al-Qa’idom prenijeli dio tog naoružanja iz Sirije u Irak, gdje ga koriste u napadima na iračku vojsku.

Bloger Eliot Higgins tvrdi da fotografije koje je pronašao na Twitter računu @Alanbar_news, koji koristi militantna organizacija ISIS (Islamska država Iraka i Levanta), prikazuju raketni bacač M79 Osa korišten u napadu na oklopna vozila američke proizvodnje koja koristi iračka vojska.

Druga fotografija, prema Higginsu, prikazuje borce ISIS-a u Iraku s bacačem raketa RBG-6 koji se proizvodi u Hrvatskoj.

– Unatoč najboljim namjerama onih koji su bili uključeni u dostavu ovog naoružanja Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), to se oružje sada koristi za napade na snage iračke vlade u Iraku. To je jasan pokazatelj da su spektakularno propali pokušaji kontrole širenja tog oružja izvan granica Sirije i izvan vojnih grupa kojima je ono isporučeno – tvrdi Eliot Higgins na svome blogu Brown Moses. ISIS je militantna islamistička skupina koja ratuje u Iraku i Siriji, a s Al-Qa’idom je povezana od 2004. ili je barem bila povezana sve do veljače ove godine kada se vodstvo Al-Qa’ide distanciralo jer su pripadnici ISIS-a prebrutalni čak i za Al-Qa’idine standarde.

Prema rekonstrukciji tajne operacije naoružavanja koju je u ožujku 2013. objavio New York Times, naoružanje koje potječe iz Hrvatske prodano je Saudijskoj Arabiji koja ga je, uz pomoć Jordana, isporučila sirijskim pobunjenicima, sve uz nadzor američke tajne službe CIA-e koja se pobrinula da oružje stigne u ruke samo onim sirijskim pobunjenicima koji se smatraju umjerenima.

CIA je trebala paziti da oružje ne završi u rukama terorista koji bi ga mogli iskoristiti protiv američkih interesa. Najnovija objava blogera Higginsa prva je indicija da je to oružje promijenilo nekoliko ruku i prešlo granicu te se koristi u terorističkim napadima protiv iračke vojske u Iraku.

Komentara 36

PL
@ploto@
22:20 05.04.2014.

Oružje je poslano prijateljima Vesne Pusić i Sirije.

DU
Deleted user
22:26 05.04.2014.

bolje kod najgorih nego kod najboljih terorista

MS
Marinac_SEAL
21:48 05.04.2014.

Oružje je išlo preko sirijskih pobunjenika tj. terorista koje podržava njegova vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije