Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni progon

Hrvatska odbila zamolbu BiH za procesuiranje Ante Jelavića

Ante Jelavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.01.2017.
u 13:15

"Nije normalno da jedna druga zemlja raspravlja o unutarnjim političkim i obrambeno-vojnim pitanjima", rekao je Muselimović

Vlasti Republike Hrvatske odbile su zamolbu BiH za procesuiranje bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića zbog organiziranja hrvatske samouprave u dijelu Federacije BiH iz 2001. i raspuštanja hrvatske vojne sastavnice čime je ugrozio borbenu spremnost države, rekao je u subotu Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović.

Muselimović je za medije u Mostaru potvrdio da je ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbilo postupiti po zamolbi iz Sarajeva budući da se radi o političko-vojnom procesu.

"Stav ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija je za mene posve razumljiv s obzirom da se inkriminacije odnose na utvrđivanje jesu li djela gospodina Jelavića utjecala na borbenu spremnost Oružanih snaga BiH. Ako je to tako, onda je to djelo isključivo političke i obrambene prirode", rekao je odvjetnik Muselimović za Hinu i pojasnio kako je to bio jedini mogući odgovor hrvatskih vlasti.

"Nije normalno da jedna druga zemlja raspravlja o unutarnjim političkim i obrambeno-vojnim pitanjima", rekao je Muselimović.

Izrazio je očekivanje da će Tužiteljstvo BiH konačno odustati od kaznenog progona Ante Jelavića budući da nije moguće voditi proces u njegovoj izočnosti. Jelavić se od 2005. nalazi u Hrvatskoj.

Optužnica protiv Jelavića i šest drugih hrvatskih dužnosnika u BiH podignuta je 2004. godine. Njega se teretilo za organiziranje hrvatske samouprave i raspuštanje hrvatske vojne sastavnice iz 2001. 

Antu Jelavića je s pozicije hrvatskog člana BiH Predsjedništva zbog toga smijenio visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch te mu je zabranio političko djelovanje.

Protiv Jelavića vođen je još jedan postupak u slučaju Hercegovačke banke koju je međunarodna zajednica u BiH ugasila. Nakon prvostupanjske presude od 9,5 godina zatvora ta je presuda ukinuta i određeno je novo suđenje. U međuvremenu Ante Jelavić je 2005. otišao u Hrvatsku gdje i danas živi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije