Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ĆE TRUMP UTJECATI NA HRVATSKU?

Hrvatima je uvijek bolje s demokratima no je li Trump republikanac

Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
21.01.2017.
u 08:46

Amerika će se, pretpostavlja se, povući iz jugoistoka Europe i taj bi vakuum mogla popuniti Rusija što će se odraziti na BiH, Srbiju, Hrvatsku...

Kao konstanta posljednjih 30-ak godina pokazuje se da je Hrvatskoj lakše kad su na vlasti u Washintonu demokrati nego kada SAD vodi republikanska administracija. Demokrati, u pravilu, žele jaču i snažniju Europu.

Kao primjer, za vrijeme predsjednikovanja republikanca Georgea Busha starijeg, Amerikancima je – tvrde neki – i odgovarao sukob na rubu Europe, dok se administracija demokrata Billa Clintona angažirala u zaustavljanju ratova na području bivše Jugoslavije.

Ako je tako, onda je za očekivati da će se za mandata Donalda Trumpa SAD u najvećoj mjeri povući iz ovog dijela Europe. No je li Trump pravi republikanac?

Vanjska politika Donalda Trumpa još je nepoznanica i u Hrvatskoj, kao i u ostatku svijeta, čeka se prvi radni dan kako bi se vidjelo što će od najava u kampanji postati stvarna politika i kako će završiti geopolitičko preslagivanje koje se upravo događa.

Bliskost sa SAD-om ostaje ključna, no postoji li platforma za takvu suradnju? Obrisi i naznake Trumpove moguće politike već postoje i iako se ne tiču izravno Hrvatske, u jednom dijelu se poklapaju s hrvatskim interesima i otvaraju prostor suradnji.

I ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier prepoznao je da će jedan od ključnih elemenata Trumpove administracije biti borba protiv radikalnog islamizma.

– Zaustavljanje širenja radikalnog islama mora biti glavni vanjskopolitički cilj SAD-a i, doista, svijeta – poručio je Trump.

Radikalni islamizam, kojega nikako ne treba miješati s islamom, apostrofiran je kao i u izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Strani borci, odnosno državljani europskih država, koji se nakon ratovanja u Iraku i Siriji vraćaju kući i nedostatni mehanizmi deradikalizacije dodatna su prijetnja sigurnosti, kao i nekontrolirane migracije, a posebice je ugrožena sigurnost BiH, i posredno Hrvatske, jer susjedna država ulazi u meki trbuh Hrvatske.

Ministar Stier u borbi protiv radikalnog islamizma vidi mogućnost i priliku, ali i potrebu, za suradnju s državama u susjedstvu, poput Srbije, ali i sa SAD-om i Rusijom koja je itekako prisutna odmah uz granicu Hrvatske.

Koliko će ta borba protiv radikalnog islamizma, koji je globalni problem i ne poznaje granice, zaista predstavljati udruženi napor, ostaje za vidjeti. SAD će se, pretpostavlja se, povući iz jugoistoka Europe i taj bi vakuum mogla popuniti Rusija, što će se odraziti i na stabilnost BiH, koja je važna za sigurnost RH.

Ostavi li SAD jugoistok Europe potpuno na miru, odnosno prepusti li ga Rusiji i Njemačkoj, između kojih Beograd balansira, neuralgična točka bi moglo postati i Kosovo.

Povlačenjem SAD-a iz Europe i otopljivanjem odnosa s Rusijom, što kroz ukidanje sankcija ili njihovo zaobilaženje, gubi se i politička platforma na kojoj počiva inicijativa Tri mora, čiji je idejni začetnik bivši predsjednik Obama, u kojoj Hrvatska ima vodeću ulogu i koju posebice zagovara predsjednica RH.

Povezivanje Europe sa sjevera na jug, tzv. uspravnica, ima sigurnosnu dimenziju odvajanja Europe od ovisnosti o Rusiji, a o njoj je još davno govorio Barack Obama.

No iako Trump zagovara povratak Amerike Americi, što neki tumače kao najavu izolacione politike, s time se ne slaže Ian Brzezinski, bivši savjetnik predsjednika Georgea Busha, sin Zbigniewa Brzezinskog, savjetnika Lyndona Johnsona i Jimmyja Cartera.

– Jedna od Trumpovih ključnih politika jest osnaženje američke vojske. Ne ulazite u takve investicije ako ste se odlučili za izolacionizam – smatra Brzezinski. Hrvatskoj je snažni instrument suradnje sa SAD-om NATO, čiju relevantnost Trump dovodi u pitanje, na što Europa kao cjelina nema odgovor.

Inicijativa četiri vojne sile – Francuske, Njemačke, Italije i Španjolske – koje su podijelili europskim državama, pozivajući na stvaranje europskih obrambenih snaga, na klimavim je nogama, s jedne strane zbog teškog postizanja konsenzusa unutar EU, a s druge zbog nesigurne budućnosti same EU.

Britanija odlazi, Njemačka je do sada fiskalnom i migrantskom politikom toliko antagonizirala velik broj članica, Francuska – ako na izborima pobijedi Marine Le Pen – vrlo vjerojatno okreće pogled prema Rusiji.

Europa čeka Trumpove poteze, ali više ne ujedinjena, već kao konglomerat država koje otvoreno vode svoje nacionalne politike.     

>> Trump prisegnuo pa poručio: 'Islamski ću radikalizam izbrisati s lica zemlje!'

Komentara 58

KU
kungsbacka
09:28 21.01.2017.

Vi gospodo novinari kada pomazete Hr.narodu tek smo onda nahebali bolje da vi ne dajete prijedloge sa kime je nama bolje jer vasih anketa nam je pun kofer

DU
Deleted user
09:12 21.01.2017.

Vecernjak i dalje huska na narod protiv novog predsjednika Hr strateskog saveznika

Avatar El Indio
El Indio
09:46 21.01.2017.

Pisite i komentirajte za godinu dana. Sama naivni ocekuju da ce im neko nesto dat. Tudjmane gdje si? Hrvatska te zove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije