Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOVIĆ U NOVOJ KNJIZI

'Hrvati u Jugoslaviju ušli samo da je sruše'

Borisav Jović
Foto: screenshot/youtube
1/3
14.09.2016.
u 20:09

Bora Jović: Tito je osigurao sve uvjete za raspad Jugoslavije kada je osobno od Kardelja zatražio da napiše novi ustav 1974. godine

“Vrijeme je da Srbi skinu ljagu sa sebe da je srpski narod krivac za sve što se dogodilo devedesetih!” Poručuje to Borisav Jović, jedan od najbližih suradnika i poslušnika Slobodana Miloševića, koji je bio pretposljednji predsjednik Jugoslavije, od svibnja 1990. do svibnja 1991.

Jović je u svojoj 88. godini objavio novu knjigu, pod nazivom “Kako su Srbi izgubili 20. stoljeće” i u intervjuu za beogradski Kurir tvrdi da je rat u Jugoslaviji rezultat čvrstog plana drugih, a ne srpskog naroda ni vodstva, te navodi da za to ima i dokaze.

Jović tvrdi i da su Slovenija i Hrvatska ušle u Jugoslaviju 1918. samo zato da u pogodnom trenutku izađu, da je jugoslavenski ideolog Kardelj napisao Ustav iz 1974. po Titovom nalogu samo kako bi stvorio uvjete za raspad te da su velike sile, Njemačka u prvom redu, bile zainteresirane za raspad.

“Prema mojim analizama, srpski narod prihvaćao je Jugoslaviju kao svoju državu, skoro je na Srbiju i zaboravio, bio je spreman i trpjeti nepravde. Volio ju je i na kraju je prevaren”, kaže Jović. O ulozi Slobodana Miloševića kaže kako su Srbija i Srbi bili u takvom položaju da se, bez obzira tko vladao, nisu mogli spasiti od zla koje ih je snašlo!

Iako se nije teško složiti s tezom da je Srbija izgubila na svim frontama nakon 90. godine, u ratu, u politici, ugledu i gospodarstvu, zanimljivo je kako Bora Jović nekom višom silom i zavjerom velikih sila objašnjava ratni pohod iz Beograda na Hrvatsku, BiH, Kosovo.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je naslijedio Boru Jovića na čelu Predsjedništva SFRJ i tako postao posljednji predsjednik Jugoslavije, kaže kako Jović vrlo dobro zna što se događalo.

– Bio je sluga pokorni politici i osobi Slobodana Miloševića. Kad god se na sjednici Predsjedništva glasovalo, a tada nije bilo mobitela, on bi prije toga izašao kratko van, iz druge prostorije razgovarao s Miloševićem i tek se onda vratio. Kad bi izlazio, dobacio bih mu: Pozdravi Slobodana – sjeća se Mesić, koji se često i tada javno šalio na Jovićev račun. No, najvažnija Jovićeva tvrdnja svakako je da Srbija i Srbi ništa nisu krivi.

– Jović i dalje brani politiku čiji je izvršitelj bio. Naredbodavac je bio Milošević koji je radio na tome da ovlada vojskom, JNA, i kad je to postigao, krenuo je u rat. Svaka od republika u Jugoslaviji imala je svoje razloge za nezadovoljstvo tadašnjim ustrojem zemlje. Kosovo je bilo nezadovoljno jer je sirovinama opskrbljivalo zemlju, a nije iz izvozilo, Hrvatska i Slovenija su htjele demokratske promjene.

No, Srbija je bila ključna jer je htjela opet unitarnu zemlju u kojoj bi imala prevlast. Kad to nije prošlo, jer nije moglo proći, krenula je u rat – objašnjava Mesić. Ističe kako mu je upravo Jović rekao da je 63 posto Bosne i Hercegovine srpsko, da je bilo srpsko i mora ostati srpsko.

– Moj prijedlog o oročenoj konfederaciji na tri do pet godina nije prošao jer upravo Srbija kao glavni igrač to nije prihvatila. Sad je zanimljivo kako “mali Bora” želi tu svoju ulogu promijeniti – komentira Mesić.

Jovićeve tvrdnje svakako su samo novi prilog politici zatvaranja očiju i revizije povijesti koji je na djelu u Srbiji, koja bi mogla i dobiti i spomenik Slobodanu Miloševiću, osobi koja je pokrenula krvave ratove koji su na kraju najviše stajali Srbiju. Jović kaže da bi Milošević kao povijesna ličnost možda mogao dobiti spomenik, kad dođe vrijeme za to. 

>> Zašto su i kako Barešić i Brajković 1971. ubili jugoslavenskog ambasadora Rolovića

Komentara 151

AR
aristip
20:27 14.09.2016.

Ma koga briga za Srbiju ili Jugoslaviju dajte teme iz gospodarstva, malog poduzetništva, obrazovanja, zdravstva...

BE
berava
20:19 14.09.2016.

Srpska posla.

DU
Deleted user
20:25 14.09.2016.

SR Srbija je na koljenima trebala moliti SR Sloveniju i SR Hrvatsku da ostanu u federaciji jer su te dvije bile lokomotive u gospodarskom pogledu i vukle su i za sebe i za federalne organe (vojsku, vanjske poslove i dr.) i za tzv. nerazvijene. Ne, oni su se prvo ustremili baš na Sloveniju i kasnije Hrvatsku - računavši na neku krnju (op. Ram) Jugoslaviju gdje bi Srbi bili gazde, u stilu Slovenija nek ide "napolje", a Hrvatsku će amputirati južno od ZG. U toj računici nedostaje gospodarski aspekt jer lako je bilo u epohi SFRJ (sjever radi, jug brani) - kad bi ostali sami ne bi više imali koga "upregnuti". A što je vidljivo i danas - 300 evra plata u Srbiji i bitka se bije za crveni fenjer između BiH, Makedonije i Srbije u oskudici stanovništva. Nemaju ni "za duvan", a da se o oklopnim jedinicama i avijaciji više i ne govori - mogu samo snatriti što bi bilo kad bi bilo i što je bilo, a nije trebalo biti. Nalik srednjoškolcu kad prelistava Playboy na tavanu kuće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije