Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička drama u BiH

Hrvati neće birati stranu u sporu između Bošnjaka i Srba

Dragan Čović
Foto: DPA/PIXSELL
01.03.2017.
u 11:55

Iako su sva trojica članova Predsjedništva BiH dobila pisma iz međunarodnog suda pravde, samo Ivanićevo pismo bilo je otvoreno

Sva trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine jučer su dobila zasebna pisma Međunarodnog suda pravde (ICJ) s pitanjem ima li Sakib Softić status agenta pred ovim sudom u slučaju revizije presude za genocid protiv Jugoslavije nakon što u zemlji kulminira nova kriza između Srba i Bošnjaka s tvrdnjama da je riječ o jednostranoj tužbi bošnjačke strane.

Do koje su se mjere podijelile čak i službene institucije BiH, jučer je posvjedočio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, srpski član kolektivnog šefa države koji je ustvrdio kako su bošnjački djelatnici veleposlanstva u Haagu otvorili njegovo zapečaćeno pismo po nalogu Bakira Izetbegovića.

– Ovo što se zbiva prelazi sve mjere razuma. Moje pismo jedino je bilo otvoreno, a pisma Izetbegoviću i Čoviću ostala su zatvorena – rekao je Ivanić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH medijima je prije Ivanićeve konferencije za novinare poslano priopćenje u kojemu se navodi kako su tijekom dana stigla tri pisma za članove Predsjedništva što ih je proslijedilo veleposlanstvo u Nizozemskoj.

Pritom je utvrđeno da je omotnica pisma adresiranog na Ivanića već otvorena pa je odmah naložena istraga da bi se otkrilo tko je to učinio.

Oči uprte u Hrvate

BiH sada ulazi u novu fazu u kojoj će sve oči biti uprte u hrvatsku stranu, odnosno hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića s obzirom na to da su stajališta bošnjačke i srpske strane jasno za i protiv revizije utvrđena na svojevrsnim narodnim saborovanjima u Sarajevu, odnosno u Banjoj Luci.

Kako se doznaje, Čović se ne planira opredijeliti ni za srpsku ni za bošnjačku stranu. Naime, s obzirom na to da se Predsjedništvo BiH nije izjašnjavalo o statusu Sakiba Softića kao agenta BiH pred međunarodnim sudom pravde, BiH i nema službeni stav. Hrvatski član Predsjedništva BiH inzistirao je na zajedničkom stavu Predsjedništva, ali do toga nije došlo. Zato se i neće pojedinačno izjasniti te je stava da su za pravno tumačenje odluke zadužene pravne, a ne političke institucije. Kada bi Čović bio protiv revizije presude za Jugoslaviju, najveći dio hrvatske javnosti u BiH, ili u Hrvatskoj, ne bi mogao razumjeti takav pogled na agresiju u proteklom ratu, razaranje gradova, ubojstva, progone.

Trgovine i nagodbe

No kada bi stao uz bošnjačku stranu, onda bi riskirao podržati nove principe i jednostrane poteze te bi Hrvatima dugoročno iskopao politički grob te ozakonio nadglasavanje kao načelo koje su Bošnjaci u desecima navrata primjenjivali, poput biranja Željka Komšića i neentitetskih vlada, sustavnog progona, kriminaliziranja Domovinskog rata, financijskog osiromašivanja, uostalom i najviše progona za vrijeme rata.

Stavljanje na jednu stranu otvorilo bi i mogućnost nove političke trgovine i nagodbe. Nije teško zamisliti scenarij po kojemu bi primjerice srpski dužnosnici mogli dići ruke za izmjene izbornog zakona koji bi omogućio Bošnjacima da mogu zbog svoje brojnosti nadglasavati Hrvate u entitetu Federacije BiH i istodobno osigurati Srbima da još suverenije vladaju svojim entitetom Republikom Srpskom. Bio bi to kraj za bosanskohercegovačke Hrvate.

>> Hrvati gase vatru u BiH. Možda im priznaju to kao zaslugu

Komentara 55

SA
Shariel Aron
13:14 01.03.2017.

Pametno.Treba gledati svoja posla,a ne pomagati buduću arapsku džamahiriju.Daš im državu,a onda te oni izbacuju van.

KA
Karizma
12:46 01.03.2017.

Hrvatima ne prijeti nikakva opasnost od srba jer su srbi pretezno jedinci u familiji i uvijek ce to biti paritet a muslimani zele brojnoscu osvojiti bosnu.To je njihov cilj u svim drzavama.Hrvatima srbi daju treci entitet a ako treba i dio teritorija a muslimani nece niti da cuju o tome.Sve je jasno koalicija sa srbima.

KU
kupatilo
13:01 01.03.2017.

VL viste vidim vec odabrali stranu.Nesmijes dati plus mi minus na stranu kohu odaberes nego vi to odma ili brisete ili po svom ocjenjujete i mnozite.Kako vas nije sram to godinama vec radite.Onda ne trazite komentare naroda a vi ih posle ili brisete ili navijački ocjenjujete.Nema suzivota niti postenih politika ni političara bez osude genocida.Kako vas nije onda sram kad ljudi traze osudu toga te iste ljude ocjenjivat minusima.Svi znamo kako je poceo i trajao rat i zato mi nije potreban VL.Sad me zabranite na dana jer nedate glasu pravde dase cuje.Nek drugi ocjenjuju a ne vi.Vi mozete samo ostati i moralibi ostati postrani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije