Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.03.2017. u 08:40

Međugorje je na srcu i papi Franji, kao što je bilo prethodnicima, osobito Ivanu Pavlu II.

Posebni papin izaslanik za Međugorje, mons. Henryk Hoser, ovoga će tjedna doći u Međugorje. Njegov je posjet isprva bio najavljen prije točno mjesec dana, no Hoser se 27. veljače nije pojavio ni u Sarajevu, ni u Međugorju, što su iz nuncijature u Sarajevu opravdali nekih pogreškama pri komunikaciji. No to ništa nije promijenilo na stvari.

Objavom Hosera kao posebnog papina čovjeka u Međugorju, čiji će rad biti utemeljen na pastoralnom pitanju, tj. neće zalaziti u sferu ukazanja, pokazalo se da Vatikan ne namjerava obračunati se s međugorskim fenomenom i zatvoriti Međugorje, kako posljednjih godinu-dvije “nabrijavaju” tu temu protivnici Međugorja, osobito uživajući u izokretanju izjave pape Franje o „Gospi u poštanskom uredu“, pripisujući je baš onoj međugorskoj, premda je sam papa nikada nije spomenuo u kontekstu Međugorja.

Štoviše, Međugorje je očito na srcu papi Franji, kao što je bilo i njegovim prethodnicima, osobito sv. Ivanu Pavlu II., koji je rekao da bi odavno bio ispovjednik u Međugorju samo da nije papa. Međutim, pred ovim papom je zadaća rješavanja statusa Međugorja. Barem djelomično. Jer je, s jedne strane, dobio nalaze rada komisije koju je oformio papa Benedikt XVI., a s druge strane Crkva ne može ignorirati ono što se u Međugorju događa već 36 godina – na stotine ozdravljenja, tisuće obraćenja i tisuće promijenjenih ljudskih sudbina nakon ponovno otkrivene i obnovljene vjere. Upravo je to potvrdio i mons. Hoser.

– Međugorju se neprestano klanja pred Presvetim sakramentom, redovito se ispovijeda, održava pobožnost Križnog puta, dakle događa se sakramentalna praksa koja je u većini župa zapadne Europe zanemarena ili nestala. U tom smislu to mjesto može biti jak poticaj za obnovu vjere u vjernika – rekao je Hoser poljskim medijima. Optimistična je to najava za budućnost Međugorja i zacijelo prvi korak prema rješavanju njegova statusa kao svetišta. 

A onda će na red doći i ukazanja. Sve u svoje vrijeme. Mudro i oprezno, kako to Crkva čini.

>> Papa Franjo preuzeo brigu 
o svetištu u Međugorju

>> Mostarsko-duvanjski biskup Perić: Gospa se u Međugorju nije ukazala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije