Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'revolucija kišobrana'

Hong Kong traži slobodne izbore, vlasti pozivaju na prestanak prosvjeda

hong kong
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.09.2014.
u 07:29

Prosvjednici traže ostavku Leunga što je on odbio tvrdeći kako bi to bio korak unatrag

Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu. Deseci tisuća prosvjednika jučer zauzeli ulice Hong Konga i blokirali njegovo poslovno središte kako bi Peking još jednom upozorili da ovaj grad želi demokratske izbore. CY Leung, jedan od čelnika Izvršnog vijeća specijalne administrativne regije Hong Konga, uputio je apel prodemokratskim prosvjednicima da zaustave prosvjede.

Prosvjednici od Pekinga traže pravo glasa za svog sljedećeg predstavnika, što je Kina odbila. Nakon sinoćnjeg okupljanja, ulice Hong Konga su mirne, ali se očekuje kako će se prosvjednici večeras ponovno okupiti, uoči sutrašnjeg nacionalnog kineskog praznika.

Prosvjednici traže ostavku Leunga što je on odbio tvrdeći kako bi to bio korak unatrag.

Pokret je nazvan 'revolucija kišobrana', zbog česte upotrebe kišobrana u borbi protiv suzavca.

>> Kina blokirala Instagram zbog prosvjeda u Hong Kongu

>> Velika pobuna protiv ukidanja demokracije

Ključne riječi

Komentara 6

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
14:45 30.09.2014.

Hong Kong je dio Kine kojemu je bio iste kao odgovor od 200 Godina sa Velikom Britanijom koja je bila uzivala puno pravo nad Hong Kong I uveal je svoj zakon u njega za tih 200 Godina a kojeg Sadaa ti student I traze da ga zadrze. Kina nedozvoli da se Brtanski zakon zadrzi u Hong Kongu Nakon Istoka 200 Godina ugovora nego da Hong Kong se vrati nazad u Kineski politicki sistem da nema problema u Kineskom Politickom sistemu kojeg uziva Cijela Kina . Gdje je Logika da bi Hong Kong Sada po povratku u Kineski sistem Dover sa sobom Britanski Politicki sistem koji nije prihvacanju u Kini jer je to sistem Velike Britanije a ne Kine. Ovdje se Sada spominje Demokracija u Hong Kongu a odbacujemo se Politicki sistem I Pekinga koji sprovodi politiku koja je za Sada najbolje za Kinu a isto tako nemoze dozvoliti Hong Kong da sprovodi politiku Velike Britanije u Kini jer Hong Kong vise nema nista sa Velikom Britanijom nego ima odgovornosti prema Pekingu jer je Hong Kong teritorij Kine a ne Velike Britanije. Ovog nereda nebi bilo da Vanjske sile nemaju prate u Tim nered ima da bi Kineski politicki sistem do veli u Nestabilnosti pa potom zavladali Kineskim kapitalom koji raste dan u dan. Svijet nerazumije da sa Velikom nacin om kao sto je Kina treba uvesti read sa strogocom jer uvijek ima onih koji bi radili korupciju kao u proslosti gdje je veli ima Kineza bila roblje za bog ate koji su ih izrabljivali a Sada se je Kina rijesio a tih I postavila Cvrst Rezim koji neda da se radi Korupcija nego se jaca Kineski Kapital koji ce Jednog Dana dati I omoguciti bolji standard u toj Kini ko sto I Vidimo da je Kina dokazala Zapadu I Cijelom svijetu da je njihova politika na pravo putu bez veze kako to oni naziva ju . Tko to danas porice I kritizira Kinesku politiku je ne normalan ili pak zavidne da bi naskoro Kini radi njihove dobre racunice u Gospodarstvu to je to. Ovaj problem u Hong Kong ce Kina rijesit bez problema I nece dozvoliti stranih silama da se uplecu u Unutarnju politiku Napredne Kine.

XA
xaron
22:46 30.09.2014.

@ folk . Problem je šta tupsoni znaju za opcijumski rat ( sto ti naziva demokracijom ). Bili su kolonija gdje su se Kinezi bunili i bili surovo kažnjavani. Nikad tamo nije bilo demokracije za Kineze, nego samo za Engleze.. Opijumski rat je najgori primjer naturanja droga nekom narodu.

FL
flok
16:23 30.09.2014.

a pravo će pitanje tek biti kad narod u kini bude tražio slobodu, vječno ih se neće moći držati u diktaturi, sad imaju kombinaciju jeftinog rada u zapadnim firmama, komunističkih tajkuna i jednopartijske diktature. u biti robovlasništvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije