Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu odahnula zbog Škotskog 'ne'

Hoće li Škoti pokolebati i druge separatiste u težnji za neovisnosti?

Škotska,referendum
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
19.09.2014.
u 19:45

Nacionalisti su sanjali Škotsku, a za utjehu dobit će veći udio u porezu

Škotska je umjesto nezavisnosti odabrala ostanak u Velikoj Britaniji. Na referendumu s pitanjem “treba li Škotska postati nezavisna država” dva milijuna Škota odgovorilo je “ne”, a 1,6 milijuna “da”. Rezultat u postocima bio 55,3 naspram 44,7, a odaziv birača bio je vrlo visok – 84,5 posto. Ujedinjeno Kraljevstvo našlo se na rubu raspada i izbjeglo ga za dlaku, ali i s ovakvim ishodom Velika Britanija više neće biti ono što je dosad bila. Britanski premijer David Cameron obećao je danas “revoluciju u devoluciji”, odnosno revolucionarne novosti u prijenosu ovlasti unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Što sada slijedi?

– Očekujemo da će se unionističke stranke držati obećanja koje su dale pred kraj referendumske kampanje – rekao je prvi ministar Škotske i lider Škotske nacionalne stranke Alex Salmond, čiji je san o nezavisnosti doživio poraz. Obećanje koje spominje jest zajedničko obećanje triju velikih britanskih stranaka o većim ovlastima za Škotsku.

Nema reprize

Još se ne zna kakve će to točno biti ovlasti, ali zna se koja stranka što predlaže. Konzervativna stranka, iz čijih je redova trenutačni premijer David Cameron, predlaže da škotski parlament i vlada dobiju potpunu kontrolu nad porezom na dobit te kontrolu nad 40 posto rashoda iz proračuna. Laburistička stranka, trenutačno u opoziciji, predlaže da Škoti dobiju 15 posto prihoda od poreza na dobit. Liberalni demokrati, manjinska stranka koja je trenutačno na vlasti u koaliciji s konzervativcima, ali koja rapidno gubi na utjecaju i podršci među biračima, predlažu da Škoti dobiju kontrolu nad porezom na dobit, porezom na nasljedstvo i porezom na kapitalnu dobit, ali i da se Ugovor o Uniji između Škotske i Engleske zamijeni deklaracijom o federaciji. Sve zainteresirane strane tek trebaju dogovoriti kakve će točno nove ovlasti predložiti za Škotsku, zatim to treba biti pretočeno u zakon koji, na koncu, treba biti prihvaćen u britanskom parlamentu tijekom 2015. godine.

Mogu li škotski nacionalisti ponovno organizirati referendum o neovisnosti? U skoroj budućnosti ne. Svi, pa i najveći sanjari škotske neovisnosti, pokazuju da su spremni poštovati rezultat demokratskog procesa koji je upravo završio.

– Ta je rasprava sada dovršena – rekao je danas britanski premijer David Cameron i dodao:

– Oko toga ne može biti nikakva spora. Nema reprize.

Odmah nakon objave rezultata, Cameron je priznao da mu je laknulo, ponovio da bi mu se “slomilo srce” da su Škoti odlučili suprotno i odabrali nezavisnost, ali i potvrdio da će se pobrinuti da prijedlog novih ovlasti za Škotsku bude gotov do studenog. No, taj prijedlog promijenit će ne samo status Škotske nego i status Engleske unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Zastupnici iz Engleske koji sjede u britanskom parlamentu ubuduće bi sami, bez zastupnika iz Škotske i drugih dijelova, mogli odlučivati o zakonima koji se tiču Engleske, a reguliraju takve važne stvari kao što su obrazovanje i zdravstveni sustav. Mogao bi se promijeniti i status Walesa i Sjeverne Irske koji sada također mogu tražiti veće ovlasti za sebe.

Kako će se negativan ishod referenduma o izlasku Škotske iz UK-a odraziti na referendum o izlasku Velike Britanije iz EU, najavljen za 2017. godinu? Puno je Engleza koji su se protivili izlasku Škotske iz UK, ali sami žele da UK izađe iz EU, no stav takvih engleskih euroskeptika teško će se promijeniti nakon škotskog referenduma. Mnogi u britanskom društvu i dalje zahtijevaju referendum o izlasku iz EU, koji su Cameron i njegovi konzervativci obećali pod uvjetom da pobijede na izborima 2015., ali laburisti nisu još dali istovjetno obećanje tako da nije još potpuno sigurno da će tog referenduma biti. No, ako ga bude, škotski glasovi daju veću šansu da UK odabere ostanak u EU jer su Škoti skloniji Europi više nego ijedan drugi narod u Velikoj Britaniji.

Slabija pozicija Barcelone

Pozdravljam odluku škotskog naroda da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Takav je ishod dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažniju Europu za kakvu se Europska komisija zalaže – poručio je odlazeći predsjednik EK Jose Manuel Barroso, a suradnici njegova nasljednika Jean-Claudea Junckera dodali su da se i on s time slaže.

Kako će ishod škotskog referenduma utjecati na pokušaj Katalonaca da se izbore za referendum o odcjepljenju od Španjolske?

Nezavisnost Škotske osnažila bi borce za nezavisnost Katalonije iako su Katalonci u slabijoj poziciji od Škota. London je dopustio Škotima da imaju referendum o nezavisnosti, dok Madrid ne dopušta takav referendum Kataloniji smatrajući samu ideju protivnom španjolskom ustavu.

– Vrlo smo sretni što je Škotska ostala s nama – rekao je danas španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je ranije najavljivao da bi Španjolska blokirala ulazak nezavisne Škotske u EU.

>> Kako će škotsko 'ne' mijenjati Veliku Britaniju

Komentara 28

DU
Deleted user
20:15 19.09.2014.

Druže režimski novinaru, to nije separatizam, to je težnja za nacionalnom državom. Sada si me prosvjetlio, znači ja sam 1991. bio separatist.

NE
nemavišehrvatske
20:51 19.09.2014.

Nisu Škoti izglasali ostanak nego građani Škotske među kojima je veliki broj Engleza i ostalih , a ima ih oko 30%. Da se pitalo samo Škote ishod bi sigurno bio drukčiji.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:12 19.09.2014.

Što će pokolebati? Nek puste oni špajnolski fašisti referendum u Baskiji pa da vidimo. Tamo bi bio rezultat sličan onom koji je 1991. bio u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije