Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedovoljni zračni udari

Hoće li SAD uništiti ISIL?

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.09.2014.
u 17:00

Teško je vjerovati da će ijedna članica koalicije poslati kopnene snage protiv ISIL-a.

Bez kopnene intervencije ISIL neće nestati

Američki predsjednik Barack Obama u svom je govoru naciji rekao da će SAD predvoditi široku koaliciju kojoj je cilj oslabiti, a zatim i uništiti Islamsku državu. U vojnu kampanju neće biti uključene američke kopnene trupe, već će SAD djelovati u suradnji sa zapadnim saveznicima i arapskim državama. Međutim, teško je vjerovati da će nesudjelovanjem u kopnenim akcijama protiv ISIL-a potpuno uništiti Islamsku državu. Zračni udari samo bi oslabili njihovo borbeno djelovanje, a ne bi ih posve neutralizirali ili uništili. Teško je vjerovati bilo kojoj od 40 zemalja članica koalicije da bi poslale svoju vojsku u kopnenu akciju protiv ISIL-a.

Iskustva pokazuju da ni u Afganistanu nisu uspjeli potpuno uništiti talibane unatoč tome što su, osim u zračnim udarima, sudjelovali i u kopnenim akcijama. Isto tako ni u Somaliji nisu bili učinkoviti zračni udari te nije uništena islamistička skupina Al-Shabab. Proširenje zračnih udara na sirijski teritorij može samo oslabiti vojno djelovanje islamističkih grupa, ali pitanje je koliko Obama uopće želi ići do kraja te ima li zaista namjeru uništiti tu zločinačku tvorevinu. Kakva je sada situacija na terenu, želja Baracka Obame za potpuno uništenje ISIL-a neće se ostvariti, već će samo smanjiti njihovu vatru i ostaviti je da tinja ispod pepela, a samo je pitanje vremena kada će se ona ponovno razbuktati.

Mogućnost: 70 posto

Koalicija Amerike s Irakom i Assadom može uništiti Islamsku državu

Za potpuno uništenje Islamske države u Iraku i Siriji postoji samo jedan scenarij koji bi bio potpuno učinkovit. Umjesto sklapanja koalicije sa 40 zemalja svijeta, koju je pokrenula američka administracija, jedino je rješenje sklapanje koalicije SAD-a s Irakom i sirijskim režimom uz potporu Irana i Saudijske Arabije.

U tom slučaju, uz američke zračne udare, sirijska vojska, odnosno iračka, pokrenula bi kopnenu vojnu akciju kojoj bi cilj bilo čišćenje terena od pripadnika islamske države i na taj bi ih način potpuno uništili.

Mogućnost: 20 posto

SAD će iskoristi ti napade na ISIL da sruši i vlast u Damasku

Koalicija na čelu sa SAD-om, smatraju neki analitičari, bit će usmjerena protiv Sirije pod krinkom uništenja Islamske države. Američke snage, uz potporu koalicije, mogle bi udariti na položaje sirijske režimske vojske, koji bi mogli oslabjeti pred mogući nalet nove sirijske oporbene snage koja se uvježbava u Saudijskoj Arabiji i Kataru.

>>Zadatak da uništi ISIL dobio general J. Allen

>>Ako ISIL ne bude zaustavljen, 
ovo u Iraku je 
samo početak

Komentara 12

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
18:22 14.09.2014.

A Zasto je Putin morao unistavati sam "cecenski ISIL"

HR
HRVATSKA89
17:21 14.09.2014.

hocee? pitanje je koja je sljedeca skupina na izlasku iz podruma jos radikalnija i nehumanija kako ce se ona zvati EU/USAodmetnici kada je koji stocar unistio krave koje ga hrane

DV
david.vizental
22:31 14.09.2014.

E moj Hassane, da imaš slobodu pisanja otvoreno bi napisao istinu...svi koji imalo prate situciju oko Sirije i Iraka znaju da je ISIL stvoren od angosaksonaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije