Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDIO DAČIĆ

Nikolić i Vučić u četvrtak se sastaju s vođama Srba u BiH zbog referenduma u Republici Srpskoj

31.08.2016.
u 07:42

Sastanak šefa države i premijera uslijedio je nakon što su veleposlanici Upravnog odbora PIC-a u BiH u utorak pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike.

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sastat će se u četvrtak s političkim vođama Srba u BiH u povodu referenduma o Danu Republike Srpske zakazanog za 25. rujna, potvrdio je u utorak kasno navečer srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poslije sastanka državnog vrha u Beogradu.

Poslije poziva Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) vlastima Republike Srpske (RS) da odustanu od referenduma o danu RS, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić pozvao je u utorak navečer na hitne konzultacije premijera Aleksandra Vučića, a nakon razgovora u četiri oka pridružili su im se i šef diplomacije Ivica Dačić, te ministar policije Nebojša Stefanović i ministrica pravde Nela Kuburović.

"Na sastanku je veoma detaljno analizirana situacija koja se tiče sigurnosti i regionalne stabilnosti. Dogovaraju se i već se poduzimaju mjere zaštite naših nacionalnih interesa. Ničim neće biti ugrožena stabilnost u našoj zemlji, a nadam se ni u regiji", rekao je novinarima Dačić nakon sastanka kod predsjednika Nikolića.

Dačić je rekao da će Nikolić i Vučić razgovarati s vođama Srba u BiH o pozivu PIC-a vlastima u Banjaluci da odustanu od referenduma u RS.

Na konzultacijama državnog vrha je, po Dačićevim riječima, analizirana situacija, koja se tiče sigurnosti i regionalne stabilnosti i razmatrano pitanje "vitalnih nacionalnih i državnih interesa".

Sastanak šefa države i premijera uslijedio je nakon što su veleposlanici Upravnog odbora PIC-a u BiH u utorak pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, poručivši da će to destabilizirati BiH i regiju te u zajedničkoj izjavi naglasili da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" i da ih entiteti moraju poštovati.

Najviši dužnosnici Republike Srpske odbacili su u utorak poslijepodne poziv Upravnog odbora PIC-a za otkazivanje referenduma najavljenog za 25. rujna.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je u ponedjeljak da će, ako visoki predstavnik Valentin Inzko zabrani referendum u RS, sazvati hitan sastanak s državnim vodstvom i političkim vođama Republike Srpske kako bi razmotrili daljnje korake.

Komentara 55

Avatar future Gohan
future Gohan
23:44 30.08.2016.

I opet se vidi gdje je ležala istina... kako Vučić bude sazvao sastanak s predstavnicima druge države "što dalje"... eto tko bi opet V. Srbiju... ali USA, NATO a time i EU neće dati nikakvo cjepanje BiH, i dan danas RH je jamac da ako zatreba, krenuti će traktori opet, ne brinite, do kraja godine mnogi će se začuditi kako će USA darovati eskadrilu F-16, uz helikoptere, oklopnjake... biti će još toga... a brača neka kuhaju, samo neka provjere razinu ulja, natankaju spremnike i pripreme prikolice, traktorijada slijedi...

Avatar Tranquillo
Tranquillo
07:32 31.08.2016.

Srbi bi odmah pripojili RS Srbiji da mogu. Sve i da nije tako, Srbi imaju neovisno sudstvo i policiju i nikome ne moraju polagati račune šta rade na pola teritorija BiH. Na takvom stanju najviše se može zahvaliti međunarodnoj zajednici koja je najviše naštetila Hrvatima ne dajući im vlastitu federalno-teritorijalnu jedinicu. Šta radi službeni Zagreb da zaštiti vlastite geostrateške interese zbog izrazito duge granice, kao i interese tamošnjih Hrvata?

Avatar Franjo Tudman
Franjo Tudman
23:35 30.08.2016.

Sta ste se splasili, samo kuhate bosanski lonac, a sad kad treba kusat onda bjezite kao nije vam.dobar ili sto drugo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije