Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otklanjanje nedostataka

Grčkoj rok od tri mjeseca da uspostavi učinkovitu kontrolu na vanjskim granicama EU-a

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
12.02.2016.
u 18:37

Od Grčke se očekuje da poboljša postupak registracije migranata, uspostavi učinkovit sustav obalnog nadzora na granici s Turskom i da napravi dovoljno smještajnih kapacitata za ljude koji čekaju na registraciju

Zemlje članice EU-a prihvatile su u petak preporuke Grčkoj za otklanjanje nedostataka na vanjskoj granici, čime započinje tromjesečni rok unutar kojeg Atena mora djelovati, a u suprotnom može se donijeti odluka o uvođenju kontrola na granicama jedne ili više država schengenskog prostora na razdoblje do dvije godine. 

Ta odluka otvara put za aktiviranje članka 26 schengenskog zakonika, koji nikad dosad nije korišten. Zemlje članice inače mogu uvesti privremene granične kontrole do tri mjeseca, što se može produljiti na još tri mjeseca. dok članak 26 dopušta mogućnost uvođenja kontrola do šest mjeseci, a taj se rok može produljavati do najviše dvije godine. 

 Grčka sad ima mjesec dana za izradu akcijskog plana za uklanjanje nedostataka u upravljanju vanjskim granicama i tri mjeseca za provedbu toga plana. Ako se to ne dogodi, Grčka bi mogla biti isključena iz schengena u razdoblju do dvije godine. Od Grčke se očekuje da poboljša postupak registracije migranata, uspostavi učinkovit sustav obalnog nadzora na granici s Turskom i da napravi dovoljno smještajnih kapacitata za ljude koji čekaju na registraciju.

Preporuku Europske komisije prihvatilo je Vijeće EU-a, odnosno države članice, na sastanku ministara financija. Protiv te odluke glasovala je Grčka, a Cipar i Bugarska bili su suzdržani. "Funkcioniranje schengenskog prostora u velikoj je opasnosti. Problemi s kojima se suočava Grčka pogađaju cijelu Uniju i oni moraju biti kolektivno riješeni", kaže se u priopćenju Vijeća.

Grčka je Vijeću uputila pisanu izjavu u kojoj je istaknula "veliku financijsku i socijalnu cijenu" mjera koje je dosad poduzela u kontroli priljeva velikog broja izbjeglica i migranata te odbacila kritike da zanemaruje svoje obveze.

>>Kovač: Jačanje nadzora na granici Makedonije i Grčke moglo bi biti održivo rješenje

>>NATO odlučio sudjelovati u operaciji nadzora u Egejskom moru

Komentara 7

Avatar superhik74
superhik74
18:59 12.02.2016.

Migracijski problem je jako jednostavan: Mi (tzv. "zapad") unistavamo i pljackamo njihove drzave i onda njihovi gradjani dolaze u nase drzave. Prije unistavanja Afganistana, Iraka, Libije, Malija, Somalije, Centrano Africke Republike, Jemena, Sirije, Ukrajine itd. itd. nije bilo nikakvih masovnih migracija.

DU
Deleted user
19:38 12.02.2016.

a ovaj u "koznjaku" mora da je atomski fizicar

Avatar peet
peet
20:01 12.02.2016.

Fala bogu da se zaustave u Grcooj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije