Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U srijedu novi sastanak

Tisuće Grka poručilo: 'Izlazak iz eurozone bio bi ekonomski Armagedon!'

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
30.06.2015.
u 22:29

Sastanak ministara Eurogrupe će se nastaviti sutra jer je Grčka najavila izmijenjeni prijedlog paketa pomoći i otplate duga, javlja Reuters.

Ministri financija Eurogrupe na večerašnjem hitnom sastanku održanom u utorak putem videokonferencijske veze, nisu prihvatili posljednji grčki prijedlog, no sastanak će se nastaviti u srijedu jer je Grčka najavila novi prijedlog paketa pomoći i otplate duga, javlja Reuters. - Grčka je rekla europskim pregovaračima da je spremna odreći se referenduma zakazanog za nedjelju ukoliko se ponovno pokrenu pregovori - rekao je večeras malteški premijer Joseph Muscat, piše Times of Malta.

Šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem rekao je da se odnos Atene prema vjerovnicima i partnerima u eurozoni mora promijeniti prije dogovora o nekom novom programu, a njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se daljnji pregovori o grčkom paketu pomoći nastaviti tek nakon nedjeljnog referenduma, javlja Reuters.

Da grčki treći prijedlog paketa pomoći neće biti prihvaćen je Twitteru je dao naslutiti finski predstavnik Alexander Stubb.

Grčkoj u ponoć dolazi na naplatu dio duga prema MMF-u, zbog čega će, ukoliko se dug ne plati, zemlja završiti u tehničkom bankrotu. 

Prosvjed u centru Atene protiv izlaska iz eurozone: 'To bi bio ekonomski, socijalni i kulturi Armagedon'

Ispred parlamenta na trgu Sintagma u Ateni na prosvjedu su se okupile tisuće ljudi, pristaša ostanka Grčke u eurozoni, to jest, onih koji su za odgovor 'da' na nedjeljnom referendumu. Na istom su mjestu sinoć prosvjedovali protivnici dogovora. Prosvjednici tvrde da njihova zemlja pripada Europi te da bi izlazak značio katastrofu. - To bi nas veoma unazadilo, za generaciju i više - rekao je Ellie Douka. - To bi bio ekonomski, socijalni i kulturi Armagedon - rekao je Yiorgio Economos.

Nakon govora na prosvjedu atenski gradonačelnik George Kaminis pozvao je u izjavi za medije Alexisa Tsiprasa da podnese ostavku kako bi se moglo postaviti novo vodstvo.

Tsipras zatražio treći paket pomoći

Grčki premijer Alexis Tsipras rano poslijepodne zatražio je novi, treći paket pomoći koji bi trajao dvije godine i bio praćen pregovorima o otpisu grčkog duga. To je zatražio u zahtjevu upućenom Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), fondu koji je eurozona uspostavila proteklih godina upravo s ciljem da obrani eurozonu od urušavanja u scenarijima poput izlaska Grčke.

No, dužnosnici eurozone dosad su odbijali svaki pokušaj razgovora o otpisu grčkog duga, a pregovore o trećem programu pomoći nisu željeli ni otvarati dok se drugi program uredno ne dovrši. Tsipras ipak vjeruje da mu zahtjev ESM-u može biti odobren. - Od ovog trena, jasno dajemo do znanja da odluka o održavanju referenduma nije kraj, nego nastavak pregovora o boljim uvjetima za grčki narod - poručio je u pisanoj izjavi.

 

 

Kako se približava ponoć i istjecanje roka do kojeg Grčka mora platiti 1,6 milijardi eura MMF-u i dogovoriti sporazum prije nego istekne rok za produženje pomoći EU, sve više postoje naznake da bi Grčka i kreditori mogli postići nekakav dogovor, piše Guardian.

Lokalni mediji pišu da grčki premijer Alexis Tsipras ozbiljno razmišlja i mogao bi biti spreman potpisati sporazum, a čak se spominje i da će večeras otputovati u Bruxelles. No, još nema službene potvrde tih informacija. Navodno je Tsipras telefonski razgovarao s predsjednicima Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, Europske središnje banke Marijom Draghijem i Europskog parlamenta Martinom Schultzom. Nije jasno niti jesu li kreditori Grčkoj ponudili nešto novo i različito od prijedloga koji je bio na stolu prošlog petka. Glavni grčki pregovarač Euclid Tsakalotos govorio je o novom prijedlogu, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da nije čula za nikakve promjene.

'Last minute' ponuda

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker Grčkoj je jutros poslao ''last minute'' ponudu kako bi se postigao sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego što istekne krajnji rok 30. lipnja, potvrdili su izvori iz EU i grčke vlade, prenosi Reuters.

Prema ponudi, premijer Alexis Tsipras pismenu suglasnost trebao bi poslati danas kako bi se mogao održati hitan sastanak ministra financija eurozone. Grčki premijer prema ponudi bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis potvrdio je da ta država danas neće platiti dug MMF-u od 1,6 milijardi eura. Na pitanje hoće li Grčka vratiti dug u utorak, Varoufakis je odgovorio "neće". - Nadamo se - odgovorio je na pitanje o mogućnosti postizanja dogovora u zadnji trenutak s međunarodnim kreditorima o nastavku programa pomoći. 

Tsipras razmišlja o prihvaćanju prijedloga

Prema informacijama grčkog portala Ekathimerini, premijer Alexis Tsipras razmišlja o prihvaćanju Junckerova prijedloga. Njihovi izvori kažu da neki članovi grčke vlade traže od Tsiprasa da prihvati prijedlog zbog kaosa koji je nastao nakon zatvaranja banaka i uskraćivanja financijske pomoći EU. Izvori tvrde da je ured grčkog premijera već izvijestio Europsku komisiju da pregledavaju posljednji prijedlog.

Ponuda objavljena u nedjelju sadrži neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele sa 23 na 13 posto. Europska komisija, Europska središnja banka i MMF ponudile su Grčkoj da sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produlji do kraja studenoga ove godine, a tijekom toga razdoblja Atena bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platiti dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, a koji sjeda na naplatu također danas.

Vjerovnici od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže primjenu novih mjera štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum. Podsjetimo, banke u Grčkoj od jučer su zatvorene, a podizanje gotovine s bankomata ograničeno je na 60 eura dnevno.

>> Grčka bi mogla postati kolijevka "diktature proletarijata 2.0" i time gurnuti Europu u nove ratove

>> Tsipras: Mi nismo 'gosti' u Europi, želimo ostati u eurozoni

>> Grčke banke u ponedjeljak će ostati zatvorene. Tsipras: Za to je kriva Europska središnja banka

Komentara 148

Avatar ankabutorac
ankabutorac
12:02 30.06.2015.

Fakat je da Grcka zeli lovu za nista....sa najkasnije 55 godina u penziju, 13-14 penzija na godinu, nitko ne zeli placati porez, u bogate se ne dira, jer konacno je Varoufakis u tom krugu miljonera....svi varaju...od cistacice do premijera...godinama sese kasira penzija za baku ili djeda koji je vec odavno u nirvani...daje malo razmislite prije nego pisete vredjajuce komentare...vi bi htjeli biti u EU, trositi EU novac...al taj novac nije od politicara nego od EU-gradjana koji rade i hrbaju i placaju porez...pa sad malo razmislite dal bi dali svoju lovu nekome tko laze i zeli kredit, a nije mu nit nakraj pamet taj kredit vratiti...hodite u banku i trazite kredit, al nemojte zaboravit napomenuti da vam nije niti na kraj pameti za vracanje kredita raditi, a pogotovo lovu banki vratiti lovu....pa da vidimo kak bute prosli...

DU
Deleted user
12:45 30.06.2015.

Šteta bi bilo da prihvati... Neka Grci pokažu kako je socijalizam super, kako im banke ne trebaju i da je bolje biti milijarder u Drahmama nego siromah u eurima... Kreditnu pipu im odmah zatvoriti i nek žive od onoga što zarade. Dug ionako nemaju od kuda vratiti.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:00 30.06.2015.

Sustav u kojem ne naplaćuješ poreze od svojih građana, a apsolutno štitiš svoje miljardere i tražiš sve više kredita od onih koji rade i plaćaju poreze a da posuđeno nisi nikad namjeravao vratiti nije vrijedan riječi demokracija. Grčka je desetljećima sramno lažirala svoje financijske bilance i lažne podatke slala u EU kako bi navukla kreditore a da bi istovremeno vodila pokvarenu nacionalističku politiku protiv svojih susjeda Albanije, Makedonije, Turske ... Grčka je osramotila svoju prošlost i izgubila povjerenje. Atena je grad s najviše privatnih bazena u Europi, preko 30.000 na području Atene, a područje milijunaških vila proteže se desetke i desetke kilometara. I sve to na račun ne plaćanja poreza i uzimanja kredita bez namjere povratka. Vođe Syrize su bogataški prepredeni sinovi zaogrnuti plaštom ljevice, stanuju u ogromnim 1000 kvadratnometarskim viletinama i od rođenja vode ugodan i nadasve slatki život ne radeći praktički ništa. A najviše lažu svoj narod i vode ga izravno u propast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije