Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka kriza

Merkel poručila Tsiprasu: 'Vrijeme je najbitnije'. Tsipras nazvao Draghija

Hollande Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
06.07.2015.
u 22:06

- Inzistiram na činjenici da nam je potrebna brzina. Brza akcija za Grčku i Europu - rekao je Hollande.

Nakon jučer održanog grčkog referenduma na kojem je 61,3 posto birača reklo ''ne'' mjerama štednje, danas je grčki ministar financija Yanis Varoufakis podnio ostavku. Tijek događaja možete pratiti u nastavku.

22.00 sati - Europska središnja banka (ECB) odbila je grčkim bankama osigurati dodatnu pomoć u održavanju likvidnosti, a čak im je i dodatno postrožila pristup već ranije odobrenim iznosima takve pomoći. Grčki premijer Alexis Tsipras u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem raspravljao je o likvidnosti grčkog bankarskog sektora. Tsipras je tijekom razgovora istaknuo potrebu za žurnim uklanjanjem "kontrole kapitala", kazao je glasnogovornik grčke vlade za Reuters.

20.44 sati - Nakon sastanka u Parizu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande se osvrnuo na današnji sastanak grčkih parlamentarnih stranaka te istaknuo njihovu želju da država ostane u eurozoni. - Vrata su otvorena za rasprave. Vlada Alexisa Tsiprrasa mora dati ozbiljne i ostvarive prijedloge - kazao je Hollande te dodao da će se samo uz takve prijedloge ostvariti želja Grka da ostanu u eurozoni.

- Inzistiram na činjenici da nam je potrebna brzina. Brza akcija za Grčku i Europu - rekao je Hollande.

-  Poštujemo odluku na referendumu i sada se moramo nositi sa tom odlukom - kazala je Merkel te dodala da su jasno kazali da su "vrata za razgovore sa Grčkom otvorena" i da se to jasno vidi i iz hitno sazvanog sastanka vođa eurozone koji će se održati sutra. No, kazala je i da u ovom trenutku ne može biti pregovora o  konkretnoj pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma. - Vrlo je važno da nam grčki premijer sutra kaže koji su sljedeći grčki koraci i predstavi precizan prijedlog za srednjoročni program koji će voditi Grčku u razvoj i rast - kazala je Merkel i dodala kako je vrijeme najbitnije te će tražiti od Grka da prijedlog iznesu još ovaj tjedan.

19.23 sati - Euclid Tsakalotos prisegnuo je za novog grčkog ministra financija, nakon što je jutros Yanis Varoufakis podnio ostavku.

U Parizu su se sastali francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi razgovarali o grčkoj krizi.

Grčke banke ostat će zatvorene i u utorak te srijedu, izvijestio je Reuters. Grčki građani će dnevno i dalje smjeti podizati samo 60 eura, kazao je predsjednik grčke udruge banaka Louka Katseli nakon sastanka predstavnika banaka i grčkog ministarstva financija.

16.50 sati - Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izdala je kratko priopćenje u kojem stoji da su dobili informacije o jučerašnjem referendumu u Grčkoj. "Pomno pratimo situaciju i spremni smo asistirati Grčkoj, ako to zatraži", stoji u poruci Christine Lagarde.

15.50 sati -  Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem smatra da ne postoji 'lagan put' za Grčku.

 - Bez obzira na referendum, Grčkoj su potrebne teške mjere, kazao je.

15.20 sati - Tsipras je telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel te su se dogovorili da će Grčka prezentirati nove prijedloge na summitu Eurozone u utorak, javlja BBC pozivajući se na dužnosničke izvore.

15.00 sati - Grčki premijer Alexis Tsipras telefonski je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovarali su o daljnjem razvoju grčko-ruske suradnje, a Putin je izrazio podršku grčkom narodu u prevladavanju poteškoća. 

14.55 sati - Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na Twitteru je objavio da je dogovor svih 19 zemalja eurozone potreban za bilo koji novi sporazum za spašavanje Grčke. Grčko ''ne'', prema njegovim riječima, to otežava.

Jeroen Dijsselbloem, šef Eurogrupe, skupine koja okuplja ministre financija eurozone, rekao je da ih referendum sada ne dovodi bliže pronalaženju rješenja. - Zapravo, kada su prijedlozi odbijeni, to samo čini stvari težima, dodao je.

13.11 satiGlasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel nakon grčkog ''ne'' na referendumu rekao je da vrata za pregovore s Grčkom o programu međunarodne pomoći ostaju otvorena, no oni još ne mogu početi, javlja BBC.

– Uvjeti za početak pregovora o novom programu pomoći nisu još zadovoljeni – rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke.

13.00 sati – BBC nagađa da bi novi ministar financija Grčke mogao biti Giorgos Stathakis. Riječ je o trenutačnom ministru gospodarstva, infrastrukture, brodarstva i turizma. Business Insider pak piše da postoje četiri osobe koje bi mogle zamijeniti Varoufakisa te da je jedan od njih Euclid Tsakalotos, zamjenik ministra vanjskih poslova i ekonomist obrazovan na uglednom sveučilištu Oxford. On u grčkoj vladi inače ima veliku ulogu u koordinaciji pregovora između njegove države i kreditora.

10.30 sati – Predsjednik europskog parlamenta Martin Schulz smatra da je grčko ''ne'' na referendumu stvorilo poteškoće za eurozonu. Rekao je da  ''u njegovim očima nije istinito'' obećanje grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da će ''ne'' na referendumu olakšati Grčkoj da ispregovara bolji ugovor.

– Mi smo u teškoj situaciji. Grčki narod je rekao ''ne'', dok se ostalih 18 članica eurozone složilo oko prijedloga kojem je grčki narod rekao ''ne''. Ali to je demokracija u Grčkoj – rekao je Schulz.

9.53 sati – Nakon nedjeljnog referenduma u Grčkoj pale su cijene dionica na azijskim i europskim burzama i tečaj eura. Više o tome možete pročitati ovdje.

7.50 sati – Grčki ministar financija Yanis Varoufakis rekao je da podnosi ostavku, javlja BBC

Varoufakis je na svojoj internetskoj stranici napisao da je informiran o tome kako neki članovi Eurogrupe i ''partneri'' žele da bude odsutan s njihovih sastanaka. Dodao je da je premijer ocijenio kako bi mu ta ideja mogla pomoći u postizanju dogovora.

– Smatram da mi je dužnost pomoći Alexisu Tsiprasu iskoristiti kapital koji nam je grčki narod odobrio na jučerašnjem referendumu. Prezir kreditora nosit ću s ponosom. Mi iz ljevice znamo kako se ponašati bez privilegija koje donosi ured. Ja ću potpuno podržati premijera Tsiprasa, novog ministra financija i našu vladu – naveo je Varoufakis na svojoj internetskoj stranici

Podsjetimo, Grci su jučer na referendumu odbili uvjete međunarodnih kreditora za novi program pomoći. Prema konačnom rezultatu, 61,3 posto birača zaokružilo je ''ne'' a 38,7 posto ''da'', javlja BBC. Izlaznost je bila 62,5 posto. 

Nakon objave rezultata, tisuće Grka slavilo je na ulicama, a grčki premijer Alexis Tsipras kazao je da su Grci dokazali da se demokracija ne može ucjenjivati. U nedjeljnom televizijskom obraćanju Grcima je poručio da su napravili vrlo hrabar izbor. Također je najavio je da će Grci u ponedjeljak ponovno sjesti za pregovarački stol i dodao da je ocjena Međunarodnog monetarnog fonda potvrdila da je potrebno restrukturiranje grčkog duga.

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel rekao je pak za novine Tagesspiegel da ova pobjeda opcije NE čini teško zamislivima razgovore o trećem programu za spašavanje Grčke od bankrota. Optužio je Tsiprasa da je spalio posljednje mostove koji su mogli dovesti do kompromisa. 

Nakon grčkog referenduma u sljedećim danima diljem Europe doći će do hitnih sastanaka. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za ponedjeljak ujutro najavio je razgovor s ključnim dužnosnicima Europske unije i Europske središnje banke.U ponedjeljak bi se trebali sastati i francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, a summit šefova eurozone najavljen je za utorak. 

Europska središnja banka danas bi na sastanku trebala odlučiti o tome hoće li povećati sredstva za izvanredno financiranje grčkih banaka koje navodno imaju novca za još samo nekoliko dana te im prijeti kolaps.

>> Tsipras: Grčka je dokazala da se demokracija ne može ucjenjivati! 

>> Ključni datumi do grčke pat - pozicije s Europskom unijom i kreditorima 

>> Temelj sukoba pitanje treba li Grčkoj otpisati dio duga ili ne

Komentara 156

DU
Deleted user
08:45 06.07.2015.

Za imati novca treba se potruditi i zaraditi ga. Da su im davali pozajmice sa 0% kamata i obavezom da vrate samo pola primljenog, ne bi bili u stanju. Neka mi netko na ho ruk nabroji pet poznatih grčkih firmi koje nešto proizvode.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
08:52 06.07.2015.

ljudi jeste li vi svjesni da je nas vlada zorana milanovića zadužila za 100 milijardi kuna....sve ostale vlade do 2011.godine zajedno su zadužile 211 milijardi kuna....o kojoj mi to crnoj grčkoj pričamo ???

MU
muh
08:29 06.07.2015.

On je bogat a za grke koje je nasamaril se mu j....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije