Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tv OBRAĆANJE

Tsipras: Na referendumu glasujte protiv! Tusk: Europa želi pomoći Grčkoj

Alexis Tsipras
Foto: Screenshot
1/15
01.07.2015.
u 22:14

MMF je sinoć, nešto poslije 22 sata i formalno potvrdio da Grčka nije uspjela vratiti dug

Grčki premijer Alexis Tsipras u televizijskom obraćanju potvrdio je da će se referendum o ponudi vjerovnika održati.

Ovdje pratite tijek događaja:

22.10 sati - Na popularnoj crowdfunding-stranici Indiegogo u tri dana prikupljeno je više od 1.129.000 eura za "izvlačenje" Grčke. Cilj je prikupiti 1,6 milijardi eura, za što je ostalo još šest dana.

"To možda zvuči puno, ali to je zapravo tek nešto više od 3 eura od svakog Europljanina", stoji u opisu kampanje.

22.00 sati - Ministar financija Yanis Varoufakis dao je intervju za državnu televiziju EPT. Rekao je da grčki narod može dati jasnu poruku vjerovnicima u nedjelju, kada se održava referendum o njihovoj ponudi. Izrazio je nadu da će se u ponedjeljak nastaviti pregovori o održivom rješenju, prenosi Guardian.

Varoufakis je također zanijekao da bi Grčka mogla napustiti euro. Grčka jest i bit će u euru, poručio je.

Reuters prenosi da je Varoufakis rekao da će Europska središnja banka, kada dogovor bude postignut, još jednom podići razinu svog financiranja grčkih banaka te da će likvidnost biti ponovno uspostavljena.

- Situacija s grčkim bankama vratit će se u normalu ubrzo nakon postizanja dogovora - rekao je Varoufakis.

Belgijski ministar financija Johan Van Overtveldt rekao je za Financial Times da je Tsiprasov govor uznemirio Euroskupinu.  

- Bila je to mješavina ljutnje i razočaranja - rekao je.

19.00 sati – Slovački ministar financija Peter Kažimir rekao je da su se ministri na sastanku euroskupine dogovorili da će pričekati rezultate referenduma u nedjelju prije novih pregovora.

17.48 sati – Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk komentirao je situaciju u Grčkoj.

– Europa želi pomoći Grčkoj. Ali ne može pomoći nikome protiv njegove volje. Pričekajmo rezultate grčkog referenduma – objavio je Tusk na Twitteru.

16.39 sati – Oni koji kažu da imam tajni plan da izvučem Grčku iz EU ako građani glasaju "protiv" lažu – rekao je Tsipras, prenosi Sky News. Poručio je i da je glas naroda važniji od odluka vlade.

– Nisam očekivao da demokratska Europa neće dati prostora i vremena za referendum – rekao je Tsipras, nazvavši zatvaranje banaka sramotom. Poručio je da Grčka želi ostati u Europi.

16.27 sati – U tijeku je Tsiprasovo televizijsko obraćanje narodu – potvrdio je da se ne odustaje od referenduma te je pozvao građane da glasuju "protiv"!

Premijer je, između ostalog, rekao da Grčka ostaje za pregovaračkim stolom te da se bore da zaštite grčke mirovine, prenosi Reuters.

Mediji prenose i kako je Tsipras rekao da će odmah krenuti naprijed ako današnji sastanak euroskupine pošalje pozitivnu poruku. Rekao je da referendum nije glasovanje o ostanku ili izlasku iz eurozone te da su vjerovnici nakon najave referenduma dali bolje ponude.

16.10 sati – Grčki premijer Alexis Tsipras navodno bi za nekoliko trenutaka trebao obratiti se javnosti, a novinar Channela 4 Paul Mason objavio je kako prema izvoru iz vlade Tsipras neće odustati od referenduma.

Na zgradi ministarstva financija izvješen je transparent kojim se poziva na glasovanje "protiv" na referendumu. Ministar financija Yanis Varoufakis distancirao se rekavši da je riječ o inicijativi sindikalista koji nisu tražili dopuštenje ministarstva.

A. Merkel: Nema pregovora prije referenduma

Tsipras, prema pisanju Financial Timesa, navodno je izjavio kako je njegova zemlja spremna prihvatiti uvjete svojih kreditora uz tek nekoliko amandmana.

Novine citiraju pismo koje je Tsipras poslao u utorak kasno navečer.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je pak kako neće biti novih pregovora oko paketa pomoći Grčkoj prije referenduma u nedjelju. Naglasila je da, kao što Grčka ima pravo održati referendum, tako i ostalih 18 zemalja eurozone ima pravo reagirati i imati svoje mišljenje. Kancelarka je istaknula i da će u bilo kakvim eventualnim daljnjim pregovorima morati sudjelovati i MMF, javlja Guardian.

U međuvremenu je na ulicama Grčke zavladao kaos kad su banke otvorile vrata umirovljenicima kako bi podigli mirovine. Više pročitajte ovdje.

Grčka, naime, nije uspjela na vrijeme vratiti 1,6 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu te je tako ušla u bankrot, javlja BBC. Iako ministri eurozone nisu prihvatili posljednji grčki prijedlog, poručili su da će raspravljati o grčkom prijedlogu novog paketa pomoći i otplate duga.

Grčka je prva razvijena zemlja koja nije uspjela vratiti dug MMF-u te je sada i formalno u dugu, zbog čega se neki pribojavaju da bi mogla napustiti eurozonu.

MMF je sinoć, nešto poslije 22 sata, i formalno potvrdio da Grčka nije uspjela vratiti dug.

 – Izvijestili smo naš Izvršni odbor da Grčka nije podmirila dugovanja te nova sredstva MMF-a može primiti tek kad isplati stara – kazao je Gerry Rice, glasnogovornik MMF-a.

Istraživanja javnog mnijenja u Grčkoj isprva su pokazala da bi na predstojećem referendumu većina Grka glasala protiv predloženog plana, no nakon što su se banke zatvorile, broj pristalica se smanjio.

Za ili protiv

Anketa provedena između 28. i 30 lipnja i objavljena u grčkim dnevnim novinama pokazala je da će "protiv" na referendumu glasati 54 posto, a "za" 33 posto Grka, no rezultati su se promijenili nakon što su ovog tjedna zatvorene banke i nametnuta je kontrola kapitala, javlja Reuters.

Podsjetimo, čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem rekao je sinoć da se odnos Atene prema vjerovnicima i partnerima u eurozoni mora promijeniti prije dogovora o nekom novom programu, a njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se daljnji pregovori o grčkom paketu pomoći nastaviti tek nakon nedjeljnog referenduma.

 – Grčka je rekla europskim pregovaračima da je spremna odreći se referenduma zakazanog za nedjelju ako se ponovno pokrenu pregovori – rekao je sinoć malteški premijer Joseph Muscat, piše Times of Malta.

Ispred parlamenta na trgu Sintagma u Ateni na jučerašnjem prosvjedu okupile su se tisuće ljudi, pristalice ostanka Grčke u eurozoni, to jest onih koji su za odgovor "da" na nedjeljnom referendumu. Na istom su mjestu noć prije prosvjedovali protivnici dogovora. Prosvjednici tvrde da njihova zemlja pripada Europi te da bi izlazak značio katastrofu.

>> Tisuće Grka poručilo: 'Izlazak iz eurozone bio bi ekonomski Armagedon!'

 

Komentara 81

AN
Antiflašist
12:19 01.07.2015.

Cekaj malo, pa jucer su rekli da dostojanstvo nema cijene i da ce pasti travu?, da su barem ostali dosljedni.

Avatar morski
morski
11:46 01.07.2015.

Busao se u prsa i kleo u ljevičarske fore, ali sada je panika. Narod nemože dizati novce, i galami. A nedjelja i referendum je daleko...

MA
Malenkost
11:20 01.07.2015.

Jako slicna politicka struktura te politicari kao i u HR! HR sljedi!! nezaustavljivo! Mnogi koi su napustili HR pokazase sto misle o HR politicarima i buducnosti HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije