Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLOZI BANKROTA

Grci uoči izbora zaposlili čak 256 tisuća službenika!

Greek Prime Minister Alexis Tsipras is seen on a television monitor while addressing the nation in Athens, Greece July 1, 2015. Tsipras called on Greeks to vote 'no' in Sunday's referendum on a bailout package offered by creditors, in a defiant address th
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.07.2015.
u 18:47

Populizam, klijentelizam, napuhivanje lažne socijalne države koja se kod svih vlada održavala posuđenim novcem

Kako države propadaju? Onako kao Grčka, kad sve institucije zakažu. Može li još koja država slijediti istu sudbinu? Ne u tim razmjerima, ali da, po istom principu itekako može.

Dan prije referenduma u Grčkoj, ovo je statistika koju je skupila skupina grčkih intelektualaca, predvođena profesorom filozofije prava i ekonomije iz Atene Aristidesom Hatzisom. Te se brojke rijetko vide, ali one, po Tacitovu "bez mržnje i pristranosti", ocrtavaju bit grčkog problema, čije su sastavnice vidljive i u Hrvatskoj. Na stranu odgovornost vjerovnika, koje ne aboliramo, da bi se da bi se shvatila kriza i da bi druge države naučile lekciju, treba analizirati Grčku.

Život na posuđenom novcu

Kako je država koja je prošla kroz diktature i ratove i koja je krajem 1970-ih bila apostrofirana kao "ekonomsko čudo" s tri posto nezaposlenih, deficitom manjim od tri posto BDP-a i stopom rasta od 4,6 posto, ulaskom u demokraciju propala?

Ukratko: populizam, rentijerstvo i klijentelizam te napuhivanje lažne socijalne države posuđenim novcem, kojima su se sve vlade koristile. Izbjegavanje poreza, što je shvaćeno kao ljudsko pravo, korupcija te zaziranje od reformi te proliferacija zakonskih odredbi dotukli su državu. Naftna kriza 1979. bila je kamen o koji se spotakla Grčka, a blagostanje je trebalo zadržati. Politička mjera za osvajanje i zadržavanje vlasti tijekom 30 godina bila je zapošljavanje u javnom sektoru te državnoj upravi, a najveći su skokovi bilježeni prije te poslije izbora – tako je u samo godinu dana broj činovnika porastao za 256 tisuća (sa 511.913 u 2009. na 768.009 u 2010.). Trebalo je građane zadržati sretnima pa gotovo 50 posto proračuna ide na novčane beneficije, ponajprije mastodontskom javnom sektoru. No u kriminalnom obratu socijalna je država bila sve samo ne to – davanja su išla najbogatijima, a državna se blagajna koristila za bogaćenje povlaštenih zanimanja i kasta, kako kod zaposlenih, tako i kod umirovljenika. Takvu je državu "naslijedio" premijer Alexis Tsipras.

Kao Bangladeš

Privatni je sektor, na koji je pao teret države i koji je nastradao štednjom i otpuštanjima, reguliran do granica nemogućnosti poslovanja. Indeks ekonomskih sloboda je na razini Surinama i Bangladeša, broj regulatornih odluka je apsurdnih 171.600. Koje su reforme mjere provele vlade? Daju se nabrojiti na prste: država je dopustila dućanima da određuju radno vrijeme, a knjižarama popuste. No s jednom kvakom - popust je dozvoljen samo za stare knjige, ne za prva izdanja. 

>> 'Ne igraj se Tsiprasu, drahma bi ubila Grke' 

>> Razlog za ostanak u eurozoni? 'Uništili smo strojeve, ne možemo tiskati drahmu'

Komentara 76

DU
Deleted user
18:58 04.07.2015.

Pa plan 21 radi svugdje isto,tako su i ovi naši,slagali sve što su obećali i uhljebili tisuće svojh vjernih sljedbenika.

Avatar mason
mason
19:30 04.07.2015.

Ako rucas kod Spira u restoranu neces dobiti pravi racun,kesh se skriva a drzavi Spiro kuka kako mu restoran ne zaraduje ne placa porez jos trazi od drzave da mu izdrzava djecu.Drzava uzima kredit ,dio novca politicari uzmu sebi i na kraju nema novca.U Drzavnom sektoru se izmisljaju bespotrebna radna mjesta itd.Bez poreskog sistema nema ni drzave.Ko sa grcima nije imao nikakva posla i ne zna ih.Mutikase,neradnici .Ja sam imao sofera grka koji god mu kamion dam potrosi duplo goriva od ostalih,a treba mu duplo vremena da odbaci turu nego drugima.Ko ih ne zna skupo bi ih platio.

JK
ja-kan
19:52 04.07.2015.

Stranački uhljebi - karakteristika korumpiranih vlasti koja dovodi do bankrota države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije