Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznevjereni birači

Grci na ulicama nakon tri tjedna Syrizine vlasti

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2015.
u 22:08

Sporazum koji je potpisao Tsipras u izravnom je sukobu sa željama radnika i štiti interes bankara, poručili su nezadovoljni

Samo tri tjedna nakon što je preuzela vlast u Grčkoj, Syriza se već suočava s nezadovoljstvom zbog neispunjenja predizbornih obećanja o ukidanjima mjera štednje. Danas su u Ateni održani prvi prosvjedi na koje je Grke pozvala Antarsia, koalicija deset radikalno lijevih stranaka nezadovoljnih što je Tsiprasova vlada privremeni dogovor s vodstvom eurozone. Prema tvrdnjama Antarsije, što na grčkom jeziku znači “pobuna”, Syriza je iznevjerila glasače i podčinila se neprihvatljivim zahtjevima kreditora.

– Sporazum je u izravnom sukobu sa željama, očekivanjima i zahtjevima radničkog pokreta i naroda za prekid mjera štednje, kao i za raskid, a ne za dogovor s interesima bankara – piše u proglasu Antarsije koji je objavljen u grčkim medijima, a kojim su prosvjednici pozivani da izađu na ulice.

Radikalna ljevica posebno zamjera Tsiprasovoj vladi što je odustala od obećanog povećanja plaća, što je bio jedan od temelja Syrizine predizborne kampanje na izborima u siječnju. Umjesto ispunjenja obećanja, tvrde Grci, Syriza čini upravo suprotno. Apsolutnu prednost pri kreiranju politike i dogovora s vjerovnicima daju saniranju državnog proračuna, a ne standardu građana.

>>Grčka pristala na produljenje programa pomoći koji izgleda kao njezin poraz

>>MMF i Mario Draghi: Ove reforme su nepotpune

Komentara 19

L0
luena 01
22:05 26.02.2015.

=:-)) Rekla sam da ce budzenje biti bolno,sta su oni mislili da su dobili spasitelja u Tsiprasu... yes on se uhljebio u politiku sto je i htio ...

MA
Maxi73
01:40 27.02.2015.

Covjek se samo probio na vlast time sto je obecao ono sto su jadnici zeljeli da cuju.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
00:22 27.02.2015.

Grčka će biti stalni problem pa bi za njih možda postepeni izlazak iz eurozone i vraćanje drahmi,bilo najbolje rješenje ali to tako provesti da se ne destabilizira cijeli financijski sektor.. Povratak na drahmu vodio bi u startu ka devalvaciji valutee za blizu 50 posto, što bi drastično poboljšalo konkurentnost, smanjilo uvoz i potaklo izvoz,povećala bi se zaposlenost. Ali bi zato pao i standard,plaće,poskupjele bi rate kredita .To bi bilo čak i dobro jer u Grčkoj raste broja činovnika koji mjesečno zarađuju više od 4.000 eura bruto a dok neki radnici jer rade nepuno radno vrijeme primaju samo 750 eura bruto što je niže od prosječne mirovine. Nitko se ne bi bunio,zbog devalvacije svima bi plaće pale jednako ne bi ni primjetili da su manje ili bi zbog inflacije još morale i rasti pa bi ljudi bili zadovoljniji,ne bi bile potrebne mjere štednje a uz to zajam koji dobiju iz programa pomoći vrijedio bi trostruko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije