navigacija Svijet 62
Suspenzija Schengena

Granice EU kontrolirat će se najmanje dvije godine?

Turskoj više od tri milijarde eura, traži se ‘Marshallov plan’

Granice EU kontrolirat će se najmanje dvije godine?

Foto: Reuters/Pixsell

Tri milijarde eura koje je Europska unija obećala Turskoj neće biti dovoljno da se pomogne Ankari u smanjivanju vala izbjeglica koji ide prema Europi, poručio je jučer uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, turski premijer Ahmet Davutoglu.

– Prvo, ovo nije turska kriza. Korijen krize nije Turska niti bilo što vezano uz Tursku. Turska je zemlja koja je najviše pogođena. Mi ne izvozimo krizu - kriza se uvozi k nama. Sada, to je postala europska kriza – rekao je Ahmet Davutoglu u intervjuu za njemačku agenciju DPA.

Pritisak na Merkel

Jučerašnji petak bio je dan zajedničkih sjednica vlada - u Ljubljani su zasjedale mađarska i slovenska vlada, a u Bundesdtagu njemačka i turska vlada. I jedni i drugi, između ostaloga,raspravljali su o zaustavljanju migracijskog vala. U Berlinu su se susreli ministri dvije zemlje koje su najviše pogođene izbjegličkim valom - Turska koja je udomila oko 2,5 milijuna izbjeglica i Njemačka, glavno odredište izbjeglica i ekonomskih migranata (lani ih je pristiglo 1,1 milijun). 

Prije početka zasjedanja u Bundestagu stigla je vijest o novom brodolomu u Egejskom moru gdje se na putu iz Turske u Grčku utopilo najmanje 44 osobe, od kojih 20 djece. Njemačka kancelarka Angela Merkel osjeća sve veći pritisak javnosti zbog svoje “politike dobrodošlice” prema migrantima - prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja samo 15 posto ispitanih građana smatra da bi kancelarka trebala nastaviti s dosadašnjom politikom.

U ispitivanju koje je za TV postaju N24 proveo institut Emnid, 79 posto ispitanih smatra da bi trebali biti postroženi uvjeti za stjecanje izbjegličkog statusa u Njemačkoj. Trideset i tri posto ispitanih smatra da bi trebalo zatvoriti njemačke granice u slučaju da to učine i ostale zemlje Europske unije.

Na pitanje: “Strahujete li od toga da će u Njemačku stići previše izbjeglica” pozitivno je odgovorilo 48 posto ispitanih. U travnju prošle godine je pozitivno na ovo pitanje odgovorilo 23 posto ispitanih. I ovogodišnjim ekonomskim forumom u Davosu dominira migracijsk kriza.

– Države diljem svijeta trebale bi povećati svoje donacije za pomoć izbjeglicama za 30% kako bi se rješila nezabilježena izbjeglička kriza – kazao je u Davosu američki državni tajnik John Kerry. Sa sadašnjih deset milijardi dolara godišnje bi se donacije trebale povećati na 13 milijardi dolara, smatra Kerry. Isto razmišlja i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble koji također traži nove milijarde dolara pomoći za zemlje koje su susjedi Sirije i koje podnose najveći teret izbjegličke krize.

– Ne bih ga tako nazvao, ali ako želite nazovite to novim ‘Marshallovim planom’ – kazao je Schäuble. Val migranata zabrinuo je i prvog bankara Europe. 

– Izbjeglička će kriza jednom i zauvijek promijeniti Europu – kazao je Mario Draghi šef Europske središnje banke. Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a okupit će se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, na kojem će, između ostaloga razgovorati, o mogućnosti produljenja privremenih kontrola na unutarnjim granicama unutar schengenskog prostora.

Izvanredne okolnosti

Pod pritiskom masovnog priljeva izbjeglica u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole.  Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja.
Njemačka bi htjela produljiti kontrole svojih granica i do dvije godine.•

>> Prijevoznici užasnuti suspenzijom Schengena

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (2 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

10
Registracija
 • joe90

  24.01.2016 u 00:37h

  blablabla pitam se svaki dan kad ce zapucat u EU kokosinjcu.
  11 100% 0
 • dr_max dr_max

  24.01.2016 u 02:41h

  Ovaj večernji je potpuno cenzuriran, pa više ni "snjeguljica" ne mogu napisati a da to nije ne dopuštena riječ. Dosta s tom udbaš-kom kontrolom.
  10 91% 1
 • dr_max dr_max

  24.01.2016 u 02:43h

  Turska otvoreno podržava teroriste u siriji i iraku, a sad joj i lovu daju za to. Vojsku i žicu na granice i nema prolaza.
  10 91% 1
 • furest furest

  24.01.2016 u 22:50h

  ova Zena ce unistiti Eu ,zasto je nitko ne zaustavi
  0 0% 0
 • Bekrija

  24.01.2016 u 16:46h

  Lovu oduzet nevladinim i ljevičarskim udrugama i dat je izbjeglicama i natjerat "one" koji su pozvali migrante na vonterski rad s njima do kraja krize. Dosta je više te ljevičarske demagogije i glumljenja nekih humanista, a kad zagusti ti isti prvi nestanu.
  2 100% 0
 • mater vam pedersku

  24.01.2016 u 14:10h

  turci rade sto najbolje znaju ha sad ucjena
  3 100% 0
Pregledaj sve komentare