Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup

Gradonačelnici EU o razvitku do 2020.

Foto: Silvije Tomašević
1/3
01.10.2014.
u 16:12

Taj dokument će biti predstavljen Bruxellesu, a na današnjem sastanku gradonačelnika sudjelovao je i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn

Imigracija, zaštita okolice, prihvat, promet itd. samo su neke od tema razgovora 28 gradonačelnika glavnih gradova država Europske unije koji su se danas okupili u Rimu . Teme i zaključci bit će zatim sastavnim dijelom dokumenta o razvitku gradova pod nazvanom "Developing an Eu urban agenda" (za razvitak EU urbane agende), i uspostave europskih fondova za razdoblje 2014.-2020. koji će po prvi puta biti namijenjeni i gradovima, a ne samo regijama.

Taj dokument će biti predstavljen Bruxellesu, a na današnjem sastanku gradonačelnika sudjelovao je i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn. Domaćin susreta, rimski gradonačelnik Ignazio Marino, dočekao je gradonačelnike na Trgu Campidoglio, koji je projektirao Michelangelo, pokraj kipa Marca Aurelija na konju, kao da su predsjednici država. Ispred cvijeća u bojama europske zastave, dolazili su gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, gradonačelnik Beča , Michael Haupl , Bruxellessa, Yvan Mayeur, kao i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandi . Na konferenciji za novinare, koja je održana u dvorani Orazi e Curiazi gradske vijećnice u kojoj su 1957. godine potpisani prvi ugovori kao začetak današnje EU, Marino je naglasio kako se velika pažnja posvetila zaštiti okolice, gradskom prijevozu, odnosno ključnim pitanjima kojima se bave gradovi. Milan Bandić je tijekom rasprava kazao kako je uvjeren da će se Europskom urbanom agendom osigurati veće mogućnosti za gradove i posebno glavne gradove u korištenju europskih fondova. “

Grad Zagreb svoje strateške i razvojne ciljeve u tom pogledu iskazao je kroz tzv. ZAGREBPLAN, našu razvojnu strategiju, kao temeljni razvojni dokument, definirajući viziju Grada Zagreba kao Urbani model održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti. Tijekom izrade ZAGREBPLANA posebno smo vodili računa o usklađenosti s nacionalnim strateškim ciljevima, kao i sa ciljevima sadržanim u Lisabonskom ugovoru”, kazao je Bandić i predložio formiranje i zajedničkih portala na europskoj razini s bazama podataka, “gdje bi se vrlo jednostavno i brzo pronašla: zakonska regulativa, strateški razvojni dokumenti, razni projekti, prostorne informacije, kao i primjeri dobre i loše prakse, što bi nam svima bilo od velike koristi”.

>> Kurz: Ključni resor EK je priznanje za povjerenika Hahna i Austriju

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:10 01.10.2014.

Bez brige, do tada ćemo već imati smak svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije