Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USS GERALD FORD

Gradi se najveći ratni brod na svijetu s cijenom od čak 13 milijardi dolara

gerald ford
Foto: screenshot/youtube
1/2
29.11.2015.
u 10:36

Postavlja se pitanje koliko je isplativo napraviti nevjerojatno skup nosač aviona u vrijeme kada je Kina već razvila "Dongfeng 21D" (Istočni vjetar)

Gradi se nova linija super modernog ratnog broda 'USS Gerald Ford' u Newport News Virginiji. Cijena mu je 13 milijardi dolara, a američkoj mornarici pridružit će se u veljači 2016, piše CNN.

Nakon što bude porinut, bit će najveći ratni brod na svijetu dužine preko 332 metra i mase do 100.000 tona. Moći će nositi 75 ratnih aviona i preko 4.400 članova posade i mornara.

Ime je dobio po 38. američkom predsjedniku Geraldu Fordu, predstavlja novu generaciju super nosača aviona i znatno je moderniji od trenutne klase Nimitz. Moći će proizvesti tri puta više električne energije od prethodnika. Novi elektromagnetski sustav moći će lansirati 25 posto više aviona za razliku od prijašnjeg sustava. Bit će najveći, najmoderniji i najskuplji ratni brod koji je ikada plovio svjetskim vodama.

No, postavlja se pitanje koliko je isplativo napraviti nevjerojatno skup nosač aviona u vrijeme kada je Kina već razvila "Dongfeng 21D" (Istočni vjetar) – koji prijeti da nosače aviona pošalje u povijest. Oni su naprosto zastarjeli, a Dongfeng 21D je projektil koji navodno putuje 10 puta brže od zvuka. Predstavljen je ove godine na vojnoj paradi u Pekingu u povodu 70. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata, a dotad nitko o njemu ništa nije znao. 

Gotovo ga je nemoguće presresti budući da mu od lansiranja do mete udaljene unutar 1600 kilometara treba najviše 15 minuta. 

>> Francuska uključila nosač aviona Charles de Gaulle u borbu protiv ISIL-a

 

Komentara 95

LE
lenger
11:45 29.11.2015.

Nimitz a ne Nimic, a ako se već držite Vuka Karađića onda je " USS đerald Ford, koji se gradi u Njuportu u Vest Virđiniji".

JO
josko
11:20 29.11.2015.

Kad već nemate pojma o ovakovim brodovima, bar prevedite s izvora točno. Ovaj nosač aviona je porinut u more (za neznalice, to je ono kad zaplovi i pluta sam za sebe u moru) još pred više od dvije godine. Kompletiran je svom opremom još ovog ljeta, a sad prolazi kroz testiranje i uigravanje posade u rukovanje ovim velikim brodom. Kad mornarica bude sa svime time zadovoljna, dolazi do službene primopredaje (preuzimanje) od strane mornarice.

Avatar capirex
capirex
13:13 29.11.2015.

Dostavlja demokraciju na kućnu adresu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije